Top 20 preprostih nasvetov za varčevanje z energijo

Pozimi se zaradi nižjih temperatur poraba energije poveča, zato je smiselno narediti vse, kar je v naši moči, da poskusimo biti v tem obdobju še posebej pozorni na energijsko varčnost in učinkovitost. 

Energetska učinkovitost pomeni, da za enaka dela porabite manj energije in prihranite denar. Povečanje energetske učinkovitosti pa pomeni več kot samo zmanjšanje porabe energije – zavedati se morate, kako se porablja energija, kje nastajajo stroški in kako jo lahko učinkoviteje uporabljate v vsakdanjem življenju. Tukaj je nekaj najboljših nasvetov, s katerimi boste lahko doma ali v podjetju prihranili energijo in bili učinkovitejši.

Kako narediti svoj dom bolj energetsko učinkovit?

pralni stroj

Pranje, pomivanje …

 1. Uporaba pralnega/pomivalnega stroja, stroja za sušenje perila in drugih aparatov v nočnem času, bo ohranila hladnejše prostore preko dneva, kar je še posebej primerno v toplejšem delu leta. Hkrati se z z uporabo strojev v nočnem času zmanjša obremenitev električnega omrežja v času višjih dnevnih tarifnih postavk, ki se obračunavajo vsak delavnik od 6. do 22. ure.
 2. Če imate starejši, potratni pralni stroj, ga je smiselno zamenjati s sodobnim aparatom, z nizko porabo energije in vode. Pralni stroj uporabljate, ko ga napolnite, oblačila pa perite na čim nižji temperaturi. Največ energije se pri pranju porabi za segrevanje vode, zato visoke temperature pomenijo večjo rabo energije, poleg tega pa danes večina pralnih sredstev zagotavlja učinkovito pranje pri nizkih temperaturah. Izogibajte se tudi uporabi predpranja. Ko vključite predpranje, je poraba vode dvakrat večja, poraba električne energije pa se zviša za dobro tretjino. Perilo s trdovratnimi madeži raje predhodno namočite in nato operite, kot bi to storili sicer.
 3. Ko uporabljate pomivalni stroj, izberite program brez sušenja. Po zaključku programa, pustite vrata pomivalnega stroja priprta in pustite, da se posoda posuši na zraku.
 4. Za optimalno porabo električne energije ob delovanju stroja za sušenje perila, redno  odstranjujte tekstilne kosme, ki se nabirajo na filtru, odmašujte zračni kanal in čistite senzor za toploto, v notranjosti bobna. Nikar preveč ne napolnite bobna, po koncu programa pa perila ne puščajte v stroju, temveč ga še toplega zložite in se tako izognite likanju – med majhnimi gospodinjskimi aparati je likalnik nedvomno tisti, ki rabi največ energije.
 5. Redno čistite ali pravočasno menjujte vse filtre v vašem domu. Umazani filtri otežkočajo delovanje vaših aparatov in terjajo daljše delovanje, kot bi bilo potrebno, za dosego istega učinka.

  Hladilnik in pečicaKuhinja

 6. Ugasnite kuhinjsko pečico 5 do 10 minut pred iztekom časa pečenja jedi. Pečica bo svoje delo opravila do konca z nakopičeno toploto, brez porabe dodatne električne energije. Med peko dobrot, ne odpirajte pečice! Vsakič, ko pokukate v notranjost pečice, temperatura pade za približno 4 stopinje, pečica pa za ponovno vzpostavitev in dvige temperature, porabi več energije, kot bi jo sicer. Če priprava jedi dopušča, namesto kuhinjske pečice uporabljajte mikrovalovko. Mikrovalovne pečice se uvrščajo na sam vrh najbolj energetsko učinkovitih gospodinjskih pripomočkov. Sledi jim plinska kuhalna plošča, na tretjem mestu pa so navadne pečice. Poleg tega lahko mikrovalovno pečico izklopimo, ko je ne uporabljamo.
 7. Če doma še vedno vztrajate pri starejšem hladilniku, se je morda smotrno odločit za nakup novega. Medtem ko kombinirane hladilno/zamrzovalne enote, s prostornino 150 litrov letno porabijo cca. 600 kWh, sodobni hladilniki z naprednejšo in varčnejšo tehnologijo, porabijo skoraj trikrat manj (letno okoli 220 kWh). Največ lahko torej prihranite – okoli 30 evrov letno, če star in potraten hladilnik zamenjate z novim, energijsko varčnim. Za hladilnik in za zamrzovalnik je idealno, če sta ravno prav polna. Živila v hladilniku akumulirajo hlad v svojo maso in tako doprinesejo k vzdrževanju ustrezne temperature. Če hladilnik prenapolnimo in s tem otežimo kroženje zraka, bo naprava za delovanje porabila več energije.
 8. Ko nastavljate temperaturo hladilnika, upoštevajte priporočilo proizvajalca, da se izognete pretiranemu hlajenju in nepotrebnem zapravljanju energije. Ob tem bodimo pozorni, da bo hladilnik primerno oddaljen od virov toplote, kot so pečica, pomivalni stroj ali radiator.
 9. Če vaš hladilnik in zamrzovalnik nimata funkcije samodejnega odtajanja, ju očistite sami, preden se ledena plast odebeli preko 0,5 cm. Vsaj enkrat letno, posesajte ali z mokro krpo očistite tudi kondenzator hladilnika, ki je običajno obrnjen proti steni in zato nedostopen ob vsakodnevnem čiščenju. Sčasoma se na zadnjo cev kondenzatorja prične nalagati prah, ki zmanjšuje kondenzatorsko učinkovitost, kar dodatno povečuje rabo energije.

  Ogrevanje, hlajenje …

 10. Tesnjenje razpok, odprtin, špranj, skozi katere zamaka in dodajanje izolacije, lahko prihrani do 10% stroškov ogrevanja in hlajenja.
 11. Ne prekrivajte radiatorjev in drugih grelnih teles z brisačami, kuhinjskimi krpami, perilom, zavesami, omarami in drugimi predmeti, ki delujejo kot toplotni ščit, ker  lahko s tem povečate porabo energije za ogrevanje, do 40 odstotkov. Zrak mora vedno prosto krožiti okoli grelnih teles. Tako preprečite nepotrebne toplotne izgube in višje stroške za energijo. Prav tako ne pozabite odzračiti radiatorjev, ker bodo v nasprotnem primeru zračni žepi, ki se ustvarijo v radiatorjih, preprečevali kroženje tople vode in upočasnjevali segrevanje radiatorjev.
 12. Če imate doma neizolirane okenske površine, lahko na okna vgradite rolete, ki nudijo dodatno izolacijo. S spuščenimi roletami lahko v hladnih obdobjih zmanjšate toplote izgube za do 30 % (med steklom in roletnim plaščem nastane dodatna plast zraka, ki deluje kot izolator), poleti pa zaustavite do 80 % vročine, ki bi sicer segrevala vaš prostor (v poletnem času se priporoča, da je roleta čez dan dvignjena za približno 15 cm, kar omogoča izmenjavo zraka med roleto in steklom ter preprečuje kopičenje vročega zraka). Če pred stekleno površino ni zunanjega senčila, prihaja ob sončnem sevanju do učinka tople grede, ki lahko segreje prostor do višjih temperatur, kot so primerne za normalno bivanje. Termostat

  Temperatura

 13. Skladno z vašim občutkom za dopustno in sprejemljivo, poskusite termostat nastaviti poleti na čim višjo in pozimi na čim nižjo temperaturo. Manjša kot je razlika med notranjo in zunanjo temperaturo, manjši bo vaš splošni račun za ogrevanje in hlajenje. Najprej sobni termostat nastavite na najnižjo temperaturo, pri kateri se še dobro počutite, zavedajoč se, da zaradi višje nastavljene temperature na sobnem termostatu, soba ne bo hitreje topla. Kako hitro je dosežena želena temperatura, je odvisno izključno od ogrevalnega sistema.
 14. Omislite si pameten termostat, z nastavljivim pametnim urnikom, ki zagotavlja optimizacijo ogrevanja.
 15. Nadzorujte svoje napeljave z elektronskim časovnikom, da zagotovite le obratovanje od mraka do zore, oziroma, prilagojeno vašim potrebam.
 16. Uporaba stropnega ventilatorja je koristna tudi pozimi. Ker se topel zrak dviga, ga lahko z uporabo ventilatorja na nizki hitrosti potiskate navzdol. Z ventilatorjem hkrati tudi prispevate k zmanjšanju vlage v prostoru, pa tudi kondenza na oknih bo manj.
 17. Ne puščajte kopalniškega in kuhinjskega ventilatorja prižganega dlje, kot je to nujno potrebno. Namesto »izsesavanja« slabega zraka, se lahko odločite za povsem običajno zračenje in notranji zrak nadomestite z zunanjim. Z na stežaj odprtimi okni, lahko stanovanje prezračite tudi večkrat dnevno, za 5 do 10 minut.
 18. Naj vaš računalnik ne ostaja vklopljen ves dan. Računalnik, monitor, tiskalnik in faks ter druge naprave vklopite samo, ko jih potrebujete.

  Luč in vtičnicaSvetloba

 19. Kadar je le mogoče, koristite naravno svetlobo. Svetloba je pomemben dejavnik, ki v povprečni slovenski družini, zajema okoli 15 % električne porabe. Ne pozabite na sprotno ugašanje luči in obenem razmislite o nadomestitvi klasičnih žarnic z varčnimi.
 20. Zamenjajte klasične žarnice, z LED sijalkami. V primerjavi s klasičnimi žarnicami, le te porabijo za proizvodnjo iste količine svetlobe kar okoli 90 odstotkov energije manj. Pri delovanju navadne žarnice, se približno 90% porabljene energije pretvori v toploto in samo 10% za proizvodnjo svetlobe. Poleg tega LED sijalke niso občutljive na pogostost prižiganja, z leti skorajda ne izgubljajo svetilnosti, njihova življenjska doba je tudi do 20-krat daljša, barvni spekter, ki ga oddajajo, pa je čedalje bližje naravnemu sončnemu spektru, kar zagotavlja pravilne in očem prijetne barve osvetljenih predmetov.

Skratka, mesečne položnice so resda strošek, ki se mu ne moremo izogniti. Kaj lahko torej naredimo sami, da obvladamo stroške? Odgovor je varčevanje pri stroških v gospodinjstvu in načrtovanje le-teh. Najpomembnejše ob vsem pa je razumeti, da je zmanjševanje stroškov sprememba življenjskega sloga in razmišljanja. Verjemite, da vsak evro šteje!

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKuhinje NOLTE prepričajo z elegantnimi linijami
Naslednji članekOdstranite ostanke betona in cementa na biološki način

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.