To so prve stvari, ki jih gostje opazijo, takoj ko vstopijo v vaš dom

Sveče in aromatične palčke na mizi v dnevni sobi.
Foto: Irina Belova iz iStock

Povabiti goste v svoj dom bi moralo biti zabavno opravilo, vendar se lahko zlahka spremeni v stresno izkušnjo. Preden pridejo gostje, boste verjetno želeli očistiti svoj dom in se prepričati, da bo na voljo veliko okusne hrane in pijače.

A če res želite narediti dober vtis, razmislite o tem, kako je vaš dom videti z zunanje perspektive. Niste prepričani, kako to narediti? Brez skrbi, strokovnjaki za dom in notranjo opremo govorijo o tem, kaj ljudje najprej opazijo v vaši hiši.

Vonj

Takoj ko vaši gostje odprejo vrata, jih bo pozdravil vonj po vašem domu. Na vas je, da zadiši po sveže pečenih piškotih oziroma da prijetno odišavite prostor. »Gostje vedno najprej opazijo, kako diši v vaši hiši. Čeprav ste vi morda navajeni vonjav v vaši hiši, lahko to odvrne vaše goste,« pravi Joshua Blackburn, direktor oblikovanja in gradnje pri franšizi Evolving Home.

Človeške roke na spreju.
Foto: AndreyPopov iz iStock

Na srečo obstajajo preprosti načini, kako stvari izboljšati. Blackburn predlaga odpiranje okna za svež zrak ali vrelo vodo z lupino citrusov. Prižgete lahko tudi svojo najljubšo svečo oziroma postavite difuzor. Andra DelMonico, vodilna notranja oblikovalka magazina Trendey, priporoča, da se izogibate težkim parfumom in preveč cvetličnim vonjem, zaradi katerih je lahko videti, kot da nekaj prikrivate. Namesto tega poskusite nekaj svežega, kot so citrusi, vanilija, rožmarin, timijan, bazilika …

Nered

Izkazalo se je, da je imela vaša mama prav, ko je vztrajala pri čiščenju vseh sob v hiši pred prihodom gostov. »Če imate povsod kupe stvari, bo vaš dom videti natrpan in umazan, kar je lahko neprijetno za ljudi, ki ga obiskujejo,« pravi DelMonico.

Ženske roke držijo pametni telefon.
Foto: Feverpitched iz iStock

Ponovno obstaja preprosta rešitev – odstranite nered. Najprej se znebite ali podarite stvari, ki jih ne uporabljate oziroma jih ne potrebujete. Nato poiščite rešitev za shranjevanje preostalih predmetov, da ne bodo na prostem.

»Cilj je počistiti ravne površine in odpreti prostor na tleh. Svoje pohištvo in dekor želite pokazati, ne pa ga zasuti,« je dodala.

Osebni podatki

Odstranjevanje nereda ne pomeni, da iz svojega prostora odstranite osebne stvari. »Ne morem preceniti pomena fotografske umetnosti in dekorja, da poživite prostor in pritegnete pozornost gostov na majhne podrobnosti  doma,« pravi Christy Biberich, notranja oblikovalka in ustanoviteljica podjetja Christy B. Home. Biberich predlaga stvari, kot so uokvirjene fotografije, umetnine in dodatki, kot so blazine in knjižne police.

»Ti mali detajli bodo povzdignili vaš prostor in pritegnili pogled vašega gosta. Ne samo, da bodo ti kosi videti fantastično, ampak lahko služijo tudi kot začetek zabave, ko povabite družbo,« je dodala.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekBide: Uporaba, prednosti in slabosti
Naslednji članekMarlesov dan odprtih vrat: Prikaz inovativnega pristopa k trajnostni gradnji

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.