To so dokazi, da med pranjem perila uporabljate preveč detergenta

shiny and stainless steel, metal, bubble
Foto: NoonBuSin iz iStock

Morda ste že velikokrat posegli po perilu iz pralnega stroja in pričakovali nekaj mehkega in občutljivega, a dobili občutek kupa grobe tkanine, ki je zelo trda in neudobna za nošenje. Če je tako, obstaja velika verjetnost, da uporabljate preveč detergenta za pranje perila. Očistilo bo umazanijo in madeže, a na koncu bo povzročilo novo težavo: ostanki detergenta, ki niso bili temeljito izprani, bodo povzročila, da bodo oblačila groba na dotik med nošenjem.

Poleg tega bo zaradi prevelike količine pralnega sredstva v pralnem stroju nastala premočna pena, zaradi česar se bodo kosi perila ‘slepili’ drug na drugega, zato ne bodo dobro oprani.

Koliko detergenta bi pravzaprav morali uporabiti?

Dve žlici sta dovolj za profesionalni pralni stroj, ki sprejme približno 12 kilogramov perila, ali ena žlica detergenta za povprečen pralni stroj, ki sprejme približno 8 kilogramov, piše Wirecutter.

Če perete ročno, potrebujete še manj. Res je, da se količina detergenta lahko razlikuje od znamke do znamke, a tudi ko na deklaraciji na hrbtni strani plastenke piše več, ne pozabite, da so to navodilo napisali proizvajalci, katerih cilj je, da ga porabite in kupujte več, opozarja Wirecutter.

Stvari so lahko še slabše, če uporabljate detergent z visoko učinkovitostjo (HE), ki je visoko koncentrirana formula z malo pene, ki se lahko uporablja v tradicionalnih in HE strojih. Ti detergenti so običajno dvakrat večji od ‘navadnih’, zato jih potrebujete dvakrat več, še posebej, če upoštevamo, da novi visoko učinkoviti pralni stroji porabijo manj vode za pranje perila kot tradicionalni. Tako se običajne količine detergenta dejansko ne morejo raztopiti.

Kako odstraniti preveč detergenta iz perila?

Če želite svojim oblačilom povrniti polni sijaj, morate odstraniti odvečni detergent, ki se je vpil v vlakna. Whirlpool priporoča namakanje perila v mešanici kisa in vode. V globokem umivalniku ali kopalni kadi zmešajte 1 skodelico kisa v 1 liter vode in namočite oblačila. Zdrgnite vidne nakopičene količine detergenta, namakajte približno eno uro, nato pa dajte v stroj za pralni cikel.

Te dni je na Tik-Toku postala znana še ena metoda. Pripravite točno določeno kombinacijo sestavin – steklenico tople vode, ½ skodelice boraksa, ½ skodelice sode bikarbone in majhno količino detergenta. Perilo dodajte v kad, ga dobro namočite in pustite štiri ure. Nato oblačila ožemite in jih dajte v običajen cikel pranja. Perilo morda ne bo zelo mehko, zagotovo pa bo preprečilo, da bi se v vlaknih nabralo odvečno pralno sredstvo ali mehčalec.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekOčistite klimatsko napravo! Iz nje grozi smrtonosna legionela
Naslednji članekSte pripravljeni na pasjo vročino? Ohladite se s klimatsko napravo Daikin!
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.