Očistite klimatsko napravo! Iz nje grozi smrtonosna legionela

Man holding a modern AC unit remote.
Foto: m-gucci iz iStock

Klimatske naprave je treba redno čistiti, saj so gojišče bakterij, plesni in gliv, najnevarnejša pa je legionela, potencialno smrtonosna bakterija, ki jo vdihavamo. Najdemo jo tudi v fontanah, slapovih, vlažilcih zraka, bazenih, ledomatih … V vodi lahko preživijo več kot eno leto.

Legionela ali legionarska bolezen prizadene vse starostne skupine, zelo redko otroke, pogosteje pa starejše, predvsem tiste s kroničnimi pljučnimi, srčnimi in ledvičnimi boleznimi. Še posebej so ogroženi ljudje z oslabljenim imunskim sistemom. Pri moških je bolezen približno trikrat pogostejša kot pri ženskah, v rizični skupini pa so tudi kadilci in alkoholiki.

Lahko je smrtonosna

»Legionarska bolezen se lahko kaže kot blaga oblika, vse do hude pljučnice z visoko smrtnostjo. Inkubacijska doba je od 2 do 10 dni. Ta multisistemska bolezen poleg pljuč prizadene jetra, ledvice, prebavni trakt in osrednji Prvi simptomi so zelo visoka telesna temperatura (nad 39 °C), ki jo spremlja mrzlica in drgetanje.

Pojavijo se drugi simptomi, kot so glavobol, bolečine v mišicah, splošna oslabelost, slabost, bruhanje itd. Bolnik sprva ne kašlja. Po 2 do 5 dneh se pojavi suh, dražeč kašelj, ki postopoma postane produktiven, in drugi respiratorni simptomi. Legionarsko bolezen zdravimo z antibiotiki in simptomatsko. Okrevanje je dolgotrajno, spremembe na pljučih pa so vidne tudi mesec dni po začetku bolezni.«

microscopic magnification Legionella pneumophila, Gram-negative bacillus that causes pneumonia. 3d illustration
Foto: Gilnature iz iStock

Kako se zaščititi in na kaj moramo biti pozorni

Preventiva je redno čiščenje klimatske naprave v prostorih in menjava oziroma pranje filtra v njej. To je priporočljivo narediti vsaj enkrat letno, pred sezono visokih temperatur.

Pozorni bodite tudi na klimatske naprave v avtomobilih, ki jih je treba občasno čistiti. Servis je priporočljivo opraviti vsaki dve leti. Tudi, če v koči ali stanovanju ne boste dlje časa, ko greste tja prvič, obvezno pustite vodo teči približno 10 minut.

Pozorni bodite tudi na mesta, kjer zbirate deževnico, voda pa že dlje časa stoji.

Legionela

Legionele so zelo razširjene v naravi. Najdemo jih v vodi in vlažni zemlji. Prav tako so pogosto prisotni v oskrbi z vodo – vodovodne cevi, naprave za hlajenje, ogrevanje in uparjanje vode ali vlaženje zraka. Ko se ustvarijo ugodni pogoji, se v teh sistemih razmnožijo legionele in tak vodni aerosol postane kužen za človeka.

Glavni vir okužbe so sistemi za ogrevanje vode, predvsem tisti, ki so dotrajani zaradi nezmožnosti doseganja ustrezne temperature. Bakterija Legionella pneumophila je zelo pomemben povzročitelj pljučnice. Bolezen se pojavlja v obliki večjih ali manjših epidemij in občasno.

Primerni pogoji za rast in razmnoževanje legionel: nepravilna priključitev na vodovod, poplavljene cevi, zaprti deli stavb, malo gostov v hotelu, sezonsko delovanje hotela, nizka temperatura tople vode …

Prenosna pot

Legionele se prenašajo po zraku, to je z vdihavanjem okuženega vodnega aerosola. Prenos s človeka na človeka ni mogoč.

Preventivni ukrepi

Če je voda zaradi dolgotrajne neuporabe v objektu ali delih objekta zastajala (predvsem topla voda), je treba vodo pred nadaljnjo uporabo nekaj minut izpuščati iz izlivnikov, dokler se popolnoma ne zbistri. Oseba, ki izvaja takšen poseg, naj zaščiti zgornje dihalne poti z masko. Po tem je potrebno izvesti toplotno dezinfekcijo.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekHyundai predstavlja svoj najcenejši in najmanjši električni model Inster
Naslednji članekTo so dokazi, da med pranjem perila uporabljate preveč detergenta
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.