To je najbolj strupena stvar, ki jo imate v hladilniku!

Woman taking plastic bag with frozen tomatoes from refrigerator, closeup
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Posode za shranjevanje hrane, ki jih pogosto vzamemo na izlete in v službo, posode za ostanke hrane in druge posode za shranjevanje hrane vam bodo prišle prav, ko želite hrano ohraniti svežo. Toda tisto, kar uporabljate, morda vsebuje najbolj strupeno stvar v vašem hladilniku – bisfenol A.

Kaj je bisfenol A ter kako pride v hrano?

Kemikalija je znana pod imenom BPA. Podjetja so to kemikalijo začela uporabljati že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pri proizvodnji plastičnih materialov. Eden izmed njih je priljubljeni liniji izdelkov za dom, ki vključujejo kuhinjske pripomočke in posode za shranjevanje, imenovane Tupperware. Lahko se uporablja tudi za prevleko notranjosti kovinskih izdelkov, kot so pločevinke za hrano, pokrovčki za steklenice in cevi, glede na pisanje klinike Mayo.

Ko hrana pride v stik s plastiko, kovino ali kakšnim drugim materialom, obstaja možnost, da pobere nekaj kemičnega BPA. Čeprav ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) preveri hrano, preden gre v prodajo, pravijo, da je samo majhna količina varna za uživanje.

Vendar pa je leta 2012 in 2013 FDA spremenila predpise glede polikarbonatnih smol na osnovi BPA v nekaterih plastičnih izdelkih. To vključuje otroške stekleničke, skodelice za požirek, formulo in druge posode za otroško hrano. Če so nerojeni dojenčki, dojenčki in otroci izpostavljeni kemikaliji BPA, lahko vpliva na prostato in možgane, glede na kliniko Mayo. Vendar pa raziskave tudi pravijo, da lahko obstaja povezava med uživanjem kemikalije BPA in zvišanjem krvnega tlaka pri odraslih.

Zdravniki svetujejo

Zdravniki s Harvarda svetujejo, da je treba biti pri uživanju te kemikalije previden in da je bolje jesti več sveže hrane kot konzervirane. Kupite tudi steklenice za vodo in posode za hrano brez BPA.

Izogibajte se dajanju plastike v mikrovalovno pečico ali pomivalni stroj, ker jo lahko toplota sčasoma razgradi in omogoči, da BPA prodre v hrano.

Poleg tega obstajajo tudi drugi materiali, ki ne vsebujejo strupenih snovi, kot so steklo, nerjavno jeklo in porcelan, piše Eat this.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekZdravje doma na prvem mestu
Naslednji članek5 bizarnih načinov izolacije doma
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.