5 bizarnih načinov izolacije doma

Spraying Blown Fiberglass Insulation for roof technician spraying foam insulation using plural component gun
Foto: photovs iz iStock

Verjetno ste že slišali o uporabi tesnilnih trakov, stiroporja, kamene volne, stirodurja in drugih načinov izolacije doma. Kaj pa za bolj bizarne načine izolacije doma, ki so se jih poslužili ljudje širom sveta? Verjetno se zanje ne boste odločili, a je včasih zanimivo videti iznajdljivost človeške vrste.

Okna prelepljena z mehurčasto folijo

Namesto tradicionalnih kompletov za izolacijo oken poskusite s folijo z mehurčki oziroma po domače bubble-wrapom. Izrežite jo tako, da se bo prilegala vašim okenskim steklom, in pred nanosom folije z mehurčki nanje popršite tanko plast vode. Voda pomaga, da se ovoj z mehurčki prilepi na steklo in ustvari začasno izolacijsko pregrado, ki zadrži toploto v notranjosti. Ključno pri tem je, da se izognete takemu načinu z izbiro pravih oken.

Popping bubble wrap to reduce stress
Foto: Wachiwit iz iStock

Blokatorji prepiha iz nogavic

Najstarejši način izolacije, ki verjetno ne pride več prav. Stare nogavice napolnite z rižem ali suhim fižolom in jih položite na dno vrat in oken, da preprečite prepih. Dolžino zaviralca prepiha lahko preprosto prilagodite z uporabo različnih velikosti nogavic in prilagodite težo z dodajanjem več ali manj polnila.

Pair of Pair of blurred adult feet in white socks in front of a small fire in a fireplace with a wooden mantle
Foto: Grb iz iStock

Reflektorji za radiatorje iz folije

Za radiatorje pritrdite liste folije, da odbijajo toploto nazaj v prostor, namesto da jo absorbira stena. Folijo preprosto odrežite na želeno velikost in jo varno prilepite na steno za radiatorjem. Ta preprost trik lahko pomaga povečati učinkovitost vašega ogrevalnega sistema. Dandanes so te zaščite veliko bolje dodelane, najdete pa jih v vseh bolje založenih trgovinah.

Thermal insulation of the apartment, to save money on utilities, home heating
Foto: Evgen_Prozhyrko iz iStock

Na zunanja vrata obesite težke zavese

V hladnejših mesecih uporabite debele, težke zavese, da pokrijete zunanja vrata. Ta dodatna plast tkanine deluje kot izolacija, pomaga blokirati prepih in ohranja toploto. Za dodatno izolacijo lahko zavese obložite tudi s plastjo flisa ali termo tkanine.

Luxurious design of windows and walls with brown curtains, pelmet and tulle
Foto: Svetlana Vasilyeva iz iStock

Izolacija iz slamnatih bal

Daleč najbolj bizaren način, ki se ga verjetno ne poslužuje nihče več. Za bolj nekonvencionalen pristop k izolaciji tako razmislite o uporabi slamnatih bal kot izolacije. Bale zložite vzdolž zunanjih sten vašega doma, da ustvarite naravno oviro pred nizkimi temperaturami. Ta metoda bi v teoriji lahko zagotavljala odlično izolacijo in je lahko še posebej učinkovita na podeželju ali kmetijskih območjih, kjer je slame veliko.

Warehouse of rectangular bales of hay. The uneven texture of a stack of dry straw collected for animal feed. Stack of dry hay bales. Outside.
Foto: Mikhail Dmitriev iz iStock
Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekTo je najbolj strupena stvar, ki jo imate v hladilniku!
Naslednji članekObjavljen nov razpis za mlade kmete: Kaj prinaša AGRO FI mladi?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.