Tako sta staro cerkev v 3 letih spremenila v topel dom

Par iz Marylanda je odštel 320 tisoč dolarjev (288 tisoč evrov) za 120 let staro cerkev. Poglejte, kako sta jo preuredila v prijeten dom za njiju in njune 3 otroke.

Anastasiia in njen mož Gunther sta cerkvico kupila leta 2017 in jo iz ‘cerkve Vseh svetih’ preimenovala v ‘dom Vseh svetih’. Sta njena četrta lastnika, odkar se ne uporablja več v verske namene. Prejšnji lastniki so uredili podstrešje, dodali strešna okna, sobe in kopalnice.

Veliko sta postorila sama

Tri leta sta nepremičnino v veliki meri nova lastnika prenavljala sama, vse skupaj pa sproti dokumentirala na njunem Instagram profilu. Do sedaj naj bi za prenavljanje porabila 40.000-50.000 dolarjev (36.000-45.000 evrov).

Pri prenovi sta pazila, da sta ohranila čim več izvirnih detajlov. V kuhinji sta dodala prostor za zajtrk, restavrirala sta vhodna vrata, preoblikovala spalnico, renovirala kuhinjo …

Samo prenova kuhinje jima je bojda vzela približno 3 mesece. Položila sta nove talne obloge, sanirala stene, menjala nosilne stebre, zamenjala vodovodno in električno napeljavo ter namestila nove kuhinjske elemente in pulte. Ob vsem tem sta poskušala čim bolj ohranjati pristen videz.

Prenova cerkve

Želita ohraniti čim več izvirnih elementov

Kot sta povedala za ameriške medije, sta se odločila, da med prenovo ne bosta odstranjevala ali spreminjala ničesar, kar bi okrnilo arhitekturno integriteto te zgodovinske stavbe. Visoke strope je bilo bojda težko sanirati, prav tako pa nova ponosna lastnika v šali povesta, da je že menjava žarnice lahko pri približno 6,7 m visokem stropu pravi izziv.

Ohranila sta med drugim tudi klavir iz začetka 20. stoletja. Vgradila sta velika strešna okna, ki dajejo stavbi poseben pečat in vanjo prepuščajo večjo količino svetlobe. Največji osrednji prostor nima napeljanega sistema za ogrevanje, zato hladne dni preživljajo v drugih, manjših prostorih. Stroški ogrevanja tako velikega prostora so namreč prevelik finančni zalogaj.

Prvotno stavbo je uničil požar

Cerkvico je v osnovi izrisal newyorški arhitekt Henry Martyn Congdon. Zgradili so jo pred približno 120 leti kot nadomestno gradnjo po požaru prve cerkve, ki je bila prav tako zgrajena po Congdonovem načrtu in jo je požar uničil leta 1899.

Za hišo se nahaja staro pokopališče. Zemljišče sicer ni v njuni lasti, a zanj vseeno skrbita. Kot je pojasnila Anastasiia, se s soprogom počutita kot nekakšna varuha te nepremičnine. »Ta stavba je tu že več kot 100 let in bo stala, še ko naju ne bo ve. Najina naloga ni, da iz nje narediva, kar želiva. Najina naloga je, da jo ohraniva.«

Cerkev spremenili v dom

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako preprosto očistiti mikrovalovko brez napora
Naslednji članekNaredi sam: Hotel za žuželke

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.