Se vam okna po sredini rosijo?

Fingers on the glass with water droplets. Hand child with fogged on the window. Drops of rain on glass background. Selective focus. alone concept
Foto: kwanchaichaiudom iz iStock

Nabiranje rose na oknih ob hladnejših jutrih je pogosta težava, ki se pojavi zaradi razlike v temperaturi med notranjostjo in zunanjostjo. Rosa se pojavi, ko se vlaga v zraku kondenzira na hladnejših površinah stekla. Da bi preprečili ali zmanjšali nabiranje rose na oknih, lahko poskusite naslednje ukrepe:

  1. Uporaba oken z dvojno ali trojno zasteklitvijo: Takšna okna so boljše izolirana in manj dovzetna za nabiranje rose, saj ohranjajo notranjo površino stekla toplejšo.
  2. Pravilno prezračevanje: Redno prezračujte prostor, da zmanjšate vlažnost zraka. S svežim zrakom odstranite presežek vlage in preprečite, da bi se nabirala na steklenih površinah.
  3. Uporaba odvlaževalcev zraka: Namestite odvlaževalce zraka v prostorih z visoko vlažnostjo, da zmanjšate vlažnost zraka na sprejemljivo raven.
  4. Izogibanje prekomernemu zalivanju rastlin: Če imate rastline v bližini oken, se prepričajte, da jih ne zalivate preveč, saj lahko to poveča vlažnost zraka v prostoru.
  5. Uporaba tesnilnega traku: Včasih lahko nabiranje rose povzroči slaba izolacija oken. Uporaba tesnilnega traku ali izolacijskega materiala okoli oken lahko pomaga zmanjšati to težavo.
  6. Uporaba steklenih površin, obdelanih s posebnimi premazi: Obstajajo premazi za steklo, ki zmanjšujejo kondenzacijo. Posvetujte se s strokovnjakom za steklarstvo o možnosti uporabe takšnih premazov.
  7. Uporaba zračnih filtrov: Filtri za zrak lahko pomagajo ohranjati čistejši zrak in zmanjšajo količino prahu in delcev, ki se nabirajo na steklenih površinah.
  8. Vlaženje zraka po potrebi: Če je notranji zrak izjemno suh, razmislite o uporabi vlažilca zraka, da zmanjšate razliko v vlažnosti med notranjostjo in zunanjostjo.
  9. Redno čiščenje oken: Redno čistite okna, da odstranite morebitne ostanke, ki bi lahko prispevali k nabiranju rose.

Z uporabo teh ukrepov lahko zmanjšate ali odpravite ali vsaj zmanjšate nabiranje rose na oknih v zgodnji jeseni in ohranite jasen pogled skozi steklo.

Učinkovito nad plesen ob oknu

Water beading on window frame.
Foto: Akchamczuk iz iStock

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNaj vas avgustovski obračun elektrike ne preseneti!
Naslednji članekPolaganje tlakovcev vs. Asfaltiranje dvorišča: Cene, prednosti in slabosti?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.