UGE: Zunanja razsvetljava na obnovljive vire

Cestna razsvetljava porabi veliko električne energije. Obenem pa mora biti še stalno priključena na električno omrežje, kar je problematično ob gradnji novih cest. A podjetje UGE, ki se ukvarja z zunanjo razsvetljavo, ima odlično rešitev.

Podjetje Urban Green Energy Inc. je namreč iznašlo in patentiralo sistem zunanjih svetilk, ki imajo lastno vetrno in solarno napajanje. Tako je na vsaki svetilk nameščena mini-vetrna elektrarna, ki proizvaja električno energijo in še dva sončna zbiralnika z močjo 280 W (vatov), kar zadostuje, da lahko cestna svetilka deluje popolnoma neodvisno od javne električne infrastrukture.

 

Prednost svetilk z lastnim napajanjem je predvsem ta, da so popolnoma neodvisne od električnega omrežja ter tako ne potrebujejo nikakršnega dovoda električne energije. Energijo namreč proizvaja majhna vetrna turbina na drogu svetilke in dva sončna zbiralnika, ki pretvarjata električno energijo iz sončnih žarkov.

 

Vsaka svetilka vsebuje zmogljivo baterijo, v kateri se lahko shranjuje energija za 5 dni napajanja svetilke. Namesto klasičnih žarnic UGE osvetljava uporablja varčnejše LED svetilke, kar še dodatno pripomore k ekoloških čistosti. S tankim profilom in sodobnim videzom pa so luči tudi estetski dodatek k cestišču.

 

Hibridni sistem UGE ima še to prednost, da izkorišča energijo iz dveh temeljnih naravnih virov –  vetra in sonca (ko je enega vira energije več, je drugega pogosto malo). Sezonske spremembe vremena torej ne vplivajo na delovanje svetilk, tako da te lahko samostojno skrbijo za energijo, potrebno za njihovo napajanje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.