Petrol, Resalta in MOL na Dnevih energetikov prejeli nagrado za energetsko obnovo Ljubljane

Mestna občina Ljubljana in konzorcij družb Petrol in Resalta so 16. aprila v Portorožu prejeli nagrado v kategoriji »Energetsko učinkovit projekt« za energetsko obnovo Ljubljane (EOL-1). Projekt je bil prepoznan kot zmagovalen na področju energetske učinkovitosti in varčne rabe energije po izboru strokovne komisije razpisa in tudi po številu prejetih glasov spletnih bralcev časnika Finance.

Dnevi energetikov predstavljajo osrednje srečanje energetskih managerjev Slovenije. Letošnja osrednja tema konference, ki je potekala od 16. do 17. aprila v Portorožu, je v ospredje postavljala izzive in priložnosti pri prehodu v nizkoogljično družbo, s poudarkom na obnovljivih virih energije in zmanjševanju emisij. Na dogodku je Petrol predstavil energetske in okoljske rešitve, med drugim tudi platformo Tango, rešitev za pametno upravljanje z energijo.

Projekt je letos februarja že dobil prestižno evropsko nagrado
Evropska komisija je letos februarja v Bruslju podelila prestižno nagrado European Energy Service Award za izstopajoče rezultate ali prizadevanja na področju energetskih storitev v Evropi. Omenjeno nagrado je konzorcij prejel na Investicijskemu forumu županov, v organizaciji Evropske komisije in Agencije za mala in srednja podjetja (EASME). Nagrada se za izstopajoče rezultate ali prizadevanja na področju energetskih storitev v Evropi podeljuje projektom in podjetjem, ki so prispevali k razvoju evropskega trga energetskih storitev.

Tri tisoč ton toplogrednih plinov manj in 150.000 dreves več
Nagrajenci Petrol, Resalta in Mestna občina Ljubljana so v sklopu projekta Energetska obnova Ljubljane (EOL-1) poskrbeli za izboljšanje energetske učinkovitosti v 48 ljubljanskih stavbah, s skupno investicijo v višini 15 milijonov evrov. Energetsko so sanirali vrtce, osnovne šole, športne dvorane in javne stavbe. Te so v glavnem mestu ob posodobitvah zadihale na novo, Ljubljani pa letno prihranile več kot milijon evrov, kar je zadosti za pokritje energetskih stroškov kar 500 gospodinjstev. S sanacijami so uspešno zmanjšali tudi izpuste toplogrednih plinov, za približno 3.000 ton letno, kar je enako, kot če bi na novo zasadili 150.000 dreves. Vse celovito energetsko obnovljene stavbe se po obnovi oskrbujejo s 25 % deležem energije iz obnovljivih virov.

Vključitev trajnostnih vsebin v izobraževalne programe
Poleg prihrankov in pozitivnih vplivov na okolje je največja dodana vrednost projekta EOL prav gotovo krepitev zavedanja, da je pametno in učinkovito upravljanje z viri nujno za trajnostni razvoj družbe. Ravno zato je Mestna občina Ljubljana 10 % svojih prihrankov iz projekta energetske obnove namenila novemu izobraževalnemu programu otrok v ljubljanski regiji.

Skupaj s Petrolom, Zavodom 404 in Montel Energetiko.NET je Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje Mestne občine Ljubljane v letošnjem šolskem letu že začel izvajati aktivnosti izobraževanja otrok v šolah in vrtcih na področju energetske učinkovitosti in varčne rabe energije.

Izjemno vzpodbudno je, da bo program potekal kar 15 let in s tem vplival na spreminjanje navad pri rabi energije, v skladu s Petrolovo vizijo pomagati družbi na poti transformacije v nizkoogljično prihodnost. Z vključitvijo trajnostnih vsebin v izobraževalne programe je Petrol dosegel še več, kot je načrtoval, saj otroci razvijajo kompetence vseživljenjskega učenja.

Nadaljevanje zgodbe o uspehu
V teku je tudi že drugi del sanacije stavb v Ljubljani, projekt EOL-2, v okviru katerega bo konzorcij družb Petrol, Resalta in Javna razsvetljava Ljubljana energetsko saniral še 11 stavb.

Skupna investicija v projektu EOL-2 znaša skoraj 5 milijonov evrov, pri prenovi pa so zajamčeni letni prihranki v višini več kot 300 tisoč evrov, dovolj za ogrevanje in električno energijo za približno 85 gospodinjstev. Tudi te prenove bodo okolju prijazne, saj bo izpust toplogrednih plinov s sanacijo zmanjšan za kar 463 ton letno – enako količini CO2, ki jo letno vsrka 51 ha gozda, kar je enako, kot da bi na novo zasadili 22.000 dreves.

Matjaž Lesjak

Urednik portala MojPrihranek.si

VIRPetrol
Prejšnji članekDa bo tudi na hodniku svetlo
Naslednji članekPrva multicomfort hiša v Sloveniji
Matjaž Lesjak

Urednik portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.