sreda, 30 septembra, 2020
Doma Bivanje Rabljena stanovanja gredo za med

Rabljena stanovanja gredo za med

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v 2. četrtletju 2019 povprečno za kar 1,3 % dražje kot v četrtletju poprej. Število prodaj rabljenih nepremičnin je bilo v zadnjem letu in pol najvišje, število prodaj novih nepremičnin najnižje, odkar statistično spremljamo prodajo novogradenj.

Nekoliko so se znižale cene novih stanovanjskih nepremičnin (nova stanovanja in nove družinske hiše skupaj), in sicer za 3,1 odstotka v primerjavi s 1. četrtletjem. “Cene novih stanovanj so se v 2. četrtletju 2019 po opaznem dvigu  v 1. četrtletju 2019 (za 9,0 %) znova zvišale, in sicer glede na prejšnje četrtletje tokrat za 0,3 %. Cene novih družinskih hiš pa so se v 2. četrtletju 2019 glede na prejšnje četrtletje znižale za 9,3 %,” poročajo na SURS.

Rabljenim cene rastejo

Po drugi strani so se dvignile cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin, tj. rabljenih stanovanj in hiš skupaj. Na ravni celotne Slovenije so se cene v 2. četrtletju 2019 v primerjavi s prejšnjim četrtletjem v povprečju zvišale za 1,5 %. Cene rabljenih stanovanj so se zvišale za 1,0 %, cene rabljenih družinskih hiš pa za 2,5 %.

Rabljena stanovanja v Ljubljani so se v 2. četrtletju 2019 glede na prejšnje četrtletje podražila za 1,0 %. Doslej so se cene rabljenih stanovanj v Ljubljani glede na povprečne cene v letu 2015 zvišale že za 36,5 %.

Tudi cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane, v preostali Sloveniji, so se v 2. četrtletju 2019 glede na prejšnje četrtletje nekoliko zvišale, in sicer prav tako za 1,0 %. Po podatkih SURS-a, je bilo to že štirinajsto zaporedno četrtletno zvišanje cen rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji. Njihova povprečna cena je bila za 32,9 % višja od tiste iz leta 2015.

prodaja nepremičnine
Tumisu / Pixabay

V zadnjem letu za 5,8 % višje cene

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v 2. četrtletju 2019 na letni ravni v povprečju višje za 5,8 %. Najbolj so se zvišale cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji (za 11,6 %) in cene rabljenih družinskih hiš (za 11,3 %). Opazno so se znižale cene novih stanovanj (za 12,3 %) ter cene novih družinskih hiš (za 8,3 %).

Število in vrednost prodaje stanovanjskih nepremičnin

V 2. četrtletju 2019 je znašala skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji 330 milijonov EUR. To je največ po 2. četrtletju 2017, ko je bila skupna vrednost vseh prodaj 354 milijonov EUR.

Število prodaj rabljenih nepremičnin je bilo v zadnjem letu in pol najvišje. Prodanih je bilo  3452 rabljenih stanovanjskih nepremičnin. Rekordna je bila tudi vrednost prodaje, ki je presegala 320 milijonov EUR.

Rekorden obseg trgovanja

Obseg trgovanja z rabljenimi družinskimi hišami je bil v 2. četrtletju 2019 po 2. četrtletju 2017 rekorden, prodanih je bilo 1365 družinskih hiš. Na drugi strani pa je bilo v 2. četrtletju 2019 prodanih izredno malo novih stanovanj, le 42. To je najmanj, odkar statistično spremljamo prodajo novogradenj. V osrednjeslovenski statistični regiji je bilo prodanih 32,5 % vseh novih stanovanj, (od tega več kot 46 % v mestni občini Ljubljana). V pomurski statistični regiji je bilo prodanih 27,5 % ter v gorenjski statistični regiji 17,5 % vseh novih stanovanj. Število prodaj novih družinskih hiš je bilo tudi v tem četrtletju zelo nizko (18).

Urednica portala MojPrihranek.si

S spleta

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

11,789FansLike
313FollowersFollow
247FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Triki za urejeno pisalno mizo

Organizacija je lahko težka ali lahka naloga, odvisno glede česa. Veliko težja, kot se zdi, pa je organizacija oziroma urejenost pisalne mize. Če je...

Prostor za vse vrste srečanj

Družinska kopalnica je tisti prostor, kjer se dnevno srečujemo med hitenjem in skrbjo zase. Geberit na tem mestu ponuja nekaj namigov, kako kar najbolje...

Naročite vodič po prenovi doma

Tudi vi načrtujete prenovo doma, pa ne veste, kako bi se je lotili? Potem vam bo zelo prav prišel Ytong vodič po prenovi, ki...

In če bi vaš račun za ogrevanje znašal 0 evrov?

Ste vedeli, da je lahko vaša stanovanjska ali počitniška hiša, koča, garaža ali drugi objekt prezračen, suh in topel brez obratovalnih in vzdrževalnih stroškov?...