Najpogostejša mesta v domu, kjer se skrivajo stenice! Poskusite ta trik, da ublažite srbenje kože

Stenica.
Foto: Dzurag iz iStock

Preventivni ukrepi in zaščita pred stenicami, ki jih kot posamezniki lahko naredimo, so vzdrževanje čistih prostorov in površin. Ker se stenice večinoma selijo v prtljagi gostov, je obvezno po njihovem odhodu iz objekta podrobno pregledati prostore na način, da se pregledajo vse špranje v prostorih. Posebno pozornost je treba nameniti prtljažnim prostorom (t. i. posteljnim predalom), posteljnini, vzmetnicam, podom, vzglavjem, slikam, klubskim mizicam, vtičnicam, avdiovizualni opremi … Kovinske posteljne konstrukcije lahko omejujejo gibanje stenic, saj težko plezajo po gladkih in trdih površinah, pravijo na Zavodu za javno zdravje Dubrovniško-neretvanske županije. Ugotavljajo, da stenice ne prenašajo povzročiteljev nalezljivih bolezni, so pa lahko zelo neprijetne.

»Kolikor je znano, stenice ne prenašajo povzročiteljev nalezljivih bolezni. Kljub temu, da nimajo vloge vektorjev (prenašalcev) povzročiteljev nalezljivih bolezni, so stenice javnozdravstvenega pomena zaradi lokalnih reakcij kože na pike in zaradi možnega povzročanja anemije pri ljudeh, ki stalno živijo v okuženih območjih.,« pojasnjujejo.

Kako jih prepoznamo in kako se hranijo?

»Odrasle stenice spominjajo na jabolčna semena, imajo značilen sladek vonj, podoben vonju plesni, primerjajo jih celo z vonjem svežih malin. Vonj se pojavi, ko je okužba večja ali ko so stenice ožuljene. Opazimo jih po majhnih črnih pikah, ki ostanejo od iztrebkov, in po krvavih madežih na posteljnini po hranjenju,« pravijo na Zavodu za javno zdravje Dubrovniško-neretvanske županije.

»Ponavadi se ponoči hranijo s krvjo ljudi in sesalcev, v njihovi odsotnosti pa napadajo tudi ptice, žabe in kuščarje. Privlačita jih toplota in ogljikov dioksid (CO2). Hranjenje je neboleče, saj stenica prebode kožo z dvema votlima cevkama. Z eno cevko vbrizga slino, ki vsebuje antikoagulante za preprečevanje strjevanja krvi in ​​anestetike, da gostitelj ne čuti ničesar, z drugo pa odvzame kri. Nimfe (mlade stenice) se hranijo krajši čas, le 3 minute, medtem ko odrasla stenica vzame obrok 10 do 15 minut, nato pa se vrne v svoje skrivališče, da prebavi hrano. Hranijo se vsakih 5 do 10 dni.«

Ugriz stenice.
Foto: triocean iz iStock

Reakcije na stenice so večinoma lokalne narave, v obliki madežev in srbenja, ki se ublaži, če na kožo položimo nekaj hladnega. V primeru močnejših reakcij je priporočljivo poiskati zdravniško pomoč.

Kako se zaščititi pred stenicami?

Preventivni ukrepi in zaščita pred stenicami, ki jih kot posamezniki lahko storimo, so vzdrževanje čistoče prostora in površin. Ker se stenice večinoma selijo v prtljagi gostov, je obvezno po njihovem odhodu iz objekta podrobno pregledati prostore na način, da se pregledajo vse špranje v prostorih.

»Posebno pozornost je treba nameniti prtljažnim prostorom (t.i. posteljnim boksom), posteljnini, vzmetnicam, podom, vzglavjem, slikam, klubskim mizicam, vtičnicam, avdio-vizualni opremi, ogledalom, žaluzijam, svetilkam, laminatom in parketom itd. Kovinske konstrukcije postelje lahko omejujejo gibanje stenic, saj težko plezajo po gladkih in trdih površinah,« dodajajo.

Poudarjajo, da je zatiranje stenic najbolje prepustiti strokovnjakom iz podjetij, ki se ukvarjajo z razkuževanjem, dezinsekcijo in deratizacijo.

Dolgo lahko zdržijo brez hrane

Posteljna stenica (lat. Cimex lectularius L.; ang. Bed bug) spada v družino brezkrilih žuželk Cimicidae, ki se prehranjujejo s krvjo. Razširjen je skoraj na vseh celinah, največ pa ga najdemo na območjih z zmernim podnebjem. Stenica je dolga 5,5-7 mm in široka 2,5-3 mm. Tri do šest dni po oploditvi samica v približno 6 dneh izleže 6-10 jajčec. Ima 5 razvojnih faz in v idealnih pogojih (poletni meseci) od jajčeca do odraslega trajajo približno 6 tednov.

Stenice.
Foto: Matteo Lanciano iz iStock

Dodajajo, da so stenice termolabilne, zato jih temperature -17 in +41 pokončajo v dveh urah, njihova jajčeca pa uničijo tudi pri -18 in +45. Mimogrede, stenice živijo od šest mesecev do enega leta, po nekaterih novejših raziskavah pa lahko živijo tudi dlje, odvisno od razmer pomanjkanja hrane. Odrasla stenica lahko brez hrane preživi do pet mesecev.

Urednik portala MojPrihranek

VIRZavod za javno zdravje Dubrovniško-neretvanske županije
Prejšnji članekPriprava radiatorjev za kurilno sezono, čiščenje in prezračevanje
Naslednji članekEko sklad: Poenostavljena oddaja vlog za kreditiranje okoljskih naložb
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.