Plesen na zidu: kaj storiti?

plesen

Plesen na zidu je veliko večja težava kot se zdi na prvi pogled. Ne gre le za estetsko težavo, temveč je v primeru dalj trajajoče izpostavljenosti škodljiva za zdravje.

Nastanek plesni
Plesen nastaja v glavnem zaradi vlage in ustrezne temperature, ki omogoča razvoj plesni. V vlagi in temi ter pri temperaturnem razponu med 20 in 30 stopinj Celzija se bo najhitreje širila, določene plesni pa nastajajo in rastejo tudi pri temperaturi okoli 0 stopinj Celzija.

V stanovanju se najhitreje razvije v prostorih, kjer ni ustreznega zračenja, saj je tam običajno več vlage: v kopalnici, garaži, pa tudi drugih delih stavbe, kjer je nezadostna toplotna izolacija sten, kjer je hidroizolacija slaba ali poškodovana in so stene navlažene, v mansardah, kjer je neustrezna izolacija strehe … Težavo v sodobni gradnji povzročajo predvsem okna in vrata, ki predobro tesnijo. Ob neustreznem zračenju se v prostorih nabira vlaga in razvije se plesen. Da se lažje širi, gredo zasluge tudi določenim organskim snovem, kot so les, prah in omet, lažje se plesni širijo tudi zaradi disperzijskih barv.

Čiščenje in odstranjevanje plesni

Plesen predstavlja nevarnost za dihalni sistem, zato se, če se odstranjevanja lotevate sami, primerno zaščitite. Uporabite masko, pri čemer poleg ust obvezno prerijte tudi nos, na roke pa si nadenite rokavice. Proti plesni boste učinkoviti z algicidnimi in fungicidnimi sredstvi. Nanesite jih na plesniva področja, plesen obrišite s sten in prebelite z barvo z algicidnim in fungicidnim sredstvom. Toda s tem boste težavo rešili le za kratek čas; da bi se znebili plesni, morate odkriti njen vzrok.

Ukrepi proti plesni

Zidna plesen se v stanovanju ali hiši najpogosteje razvije pozimi, saj zaradi velike temperaturne razlike med notranjo in zunanjo stranjo stene nastaja kondenz. Prostore, tudi, če jih ne uporabljate, primerno ogrevajte, saj boste tako prostore tudi razvlaževali.

Odlična rešitev je namestitev prezračevalnega sistema, ki sicer ni najcenejša rešitev, a je zagotovo odlična investicija v zdravje. Nikakor pa ne pozabite na ustrezno zračenje.

>> Kako pravilno zračiti stanovanje? Preberite TUKAJ

Črna plesen se v stanovanju ali hiši največkrat razvije v bivalnih prostorih, kjer se zadržujete najbolj pogosto. Najdete jo lahko na stenah v kotu, za zavesami, za omarami, za ogledali in za posteljami. Da bi se temu izognili, je pomembno, da med stenami in pohištvom pustite približno 10 cm prostora. Tako omogočite, da zrak kroži. Odlična rešite je tudi, da omaram odstranite hrbtišča – tako se tudi za omaro ne bo nabirala vlaga.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekEko skladu dodatnih 72 milijonov za ukrepe
Naslednji članekTrendi dnevnih sob za 2022: naj bodo funkcionalne
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.