Znižajte stroške za hlajenje

Neustrezna in nesmotrna uporaba klimatske naprave lahko znatno poveča strošek električne energije za dobro tretjino, zato bodite pozorni, da jo uporabljate vedno strateško.

Odprite okna, ko je to mogoče

Še do nedavnega smo lahko domove, v vsakršnem trenutku dneva, hladili in zračili preprosto z odpiranjem oken. Skokovit dvig temperature nas je jasno opomnil, da je takšno ravnanje ob visokih zunanjih temperaturah nespametno. Poleti so tudi noči večinoma vroče in soparne. Zagotovo je med njimi več takih, ki so primerne za osvežitev in prezračevanje prostorov. Izkoristite takšne noči in jutra, ko sonce še ni visoko, in na ta način znižajte temperaturo vašega doma ter poskrbite za zamenjavo zraka v vašem domu.

Uporabite prostorske regulatorje, ki so prosto programabilni

Prostorski regulator vam lahko pomaga znižati račun energije kar okoli 10 – 20 %. Običajno ga programiramo tako, da nastavimo želene temperature za posamezni dan (dan/noč) in teden (delavnik/vikend), s čimer preprečimo nepotrebno porabo energije. Ko smo zdoma dalj časa, lahko nastavimo poseben program, ki se ga shranimo v spomin. Prihodnjič ga le ponovno aktiviramo, brez ponovnega nastavljanja. Klimatske naprave poleti ne nastavljajte na temperaturo, ki je prenizka. Okoli 25,5 stopinj Celzija, ko smo doma in na 29 stopinj, ko zapustimo hišo, bo popolnoma v redu. (Največja priporočena razlika med zunanjo in notranjo temperaturo zraka 8 stopinj Celzija.)

Raje nastavite na višjo temperaturo. Za lažjo predstavo: zvišanje sobne temperature s 23 stopinj in 50 odstotkov relativne vlažnosti na 25,5 stopinje in 55-odstotno relativno vlažnost zmanjša porabo energije za hlajenje za približno 13 odstotkov. To pa ni malo, kajne?

pametni dom

Pametni termostati in pametni dom

Uporaba pametnih termostatov vas popelje korak dlje in vam zagotovi še večji prihranek. Takšen termostat, na inteligentni način uravnava temperaturo v hiši ali stanovanju in tako pripomore k dodatnemu varčevanju z energijo. Pametna prilagoditev zagotavlja najvišji nivo udobja. Termostat se s posebnim algoritmom uči vaših navad in samodejno celo ugotovi, ali ste doma ali ne in temu primerno prilagodi nastavitve. Ker ga je možno upravljati s pametnim telefonom, lahko termostat prilagodite tudi, ko vas ni doma. Omogoči vam natančno nastavljanje in spremljanje temperature v posamičnih sobah. Če se vam pogosto dogaja, da ste odsotni dlje od predvidenega, če pozabite spremeniti nastavitve, preden odidete na dopust, če želite, da vas vikend ali počitniška hišica, ki jih uporabljamo zgolj občasno, pričakata temperirana, ne glede na letni čas … je to odličen način varčevanja z energijo.

Prepričajte se, da so filtri čisti in nezastrti

S tem ukrepom bomo povečali energetsko učinkovitost in prihranili denar. Priporočljivo je vsakoletno opravljanje rednega servisa klimatske naprave, notranjo enoto, skozi katero potuje zrak, pa lahko enkrat letno očistimo in dezinficiramo tudi sami. Ko je klimatska naprava v uporabi, je zračne filtre potrebno čistiti vsake dva tedna. Preden očistimo filter, ga odstranimo iz notranje enote. Filter previdno speremo pod tekočo vodo. Če nekaterih delov nečistoč ni mogoče odstraniti samo z vodo, previdno zdrgnemo površino filtra. Če je filter poškodovan, kontaktirajte prodajalca in naročite novega. Če so filtri redno očiščeni, bo klimatska naprava delovala bolje in podaljšali ji bomo življenjsko dobo. Poleg tega, prah in umazanija zmanjšata pretok zraka in s tem poslabšata energijsko učinkovitost. Strokovnjaki opozarjajo, da zamašeni filtri povečajo porabo energije za 5 – 15 odstotkov. Tudi zunanja enota potrebuje nego, posebno zaradi izpostavljenosti vremenskim vplivom. Redno preverjamo, ali je treba odstraniti listje in prah. Smotrno je namestiti tudi nadstrešek, ki ščiti enoto pred sončnimi žarki in umazanijo.

Uporabite stropne in prenosne ventilatorje

Ventilatorji v povprečju porabijo malo energije. Poleti motor ventilatorja nastavite tako, da se bodo lopatice vrtele v nasprotni smeri urinega kazalca, da bo po vašem prostoru krožil hladen zrak. Z zagonom stropnih ventilatorjev, potisnete zrak proti tlom, povečate kroženje zraka skozi prostore in tako učinkoviteje ohladite prostore, kot če pretok ustvarja le klima sama. Pozimi naj lopatice krožijo v smeri urinega kazalca, da bodo navzdol potiskale topel zrak. Stikala za zasuk motorja po navadi najdete znotraj ventilatorja ali na vrhu ohišja motorja. Večina proizvajalcev ventilatorjev priporoča, da je med ventilatorjem in tlemi 2,7 metrov prostora. Uporabite lahko še prenosne ventilatorje, ki bodo izboljšali pretok zraka tudi v tiste prostore, ki niso tako hladni.

Prezračevana streha ali podstrešje

Ste vedeli, da lahko vaša streha, poleti prispeva tudi do 30 % k pregrevanju vaše hiše? Tako je, če živite v zasebni hiši, ko v vročih poletnih dneh, temperatura pod strešniki naraste preko 80 °C in v primeru nezadostne ali slabo nameščene toplotne izolacije, se toplota hitro prenese v bivalne prostore. Da bo temperaturo znižana bo morala klimatska naprava delovati s povečano obremenitvijo. Zato je dobro imeti prezračevano poševno streho oziroma prezračevati podstrešje, saj bo gibanje zraka pohladilo pregrete dele hiše.

Kupite učinkovito klimatsko napravo

Če kupujete novo klimatsko napravo, bodite pozorni na številko SEER (sezonsko razmerje energetske učinkovitosti, koeficient gospodarnosti), ki izraža vrednost sezonske energetske učinkovitosti pri hlajenju. Gre za novo metodo merjenja učinkovitosti ogrevanja in hlajenja klimatskih naprav. Sezonska učinkovitost, za razliko od nominalne učinkovitosti (predhodnik oznake učinkovitosti,) bolje odraža dejansko uspešnost klimatske naprave za ohlajevanje ter ogrevanje prostorov, preko celotne sezone. Višja kot je vrednost koeficienta, večji izkoristek ima klimatska naprava.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekImpregnatorji za zaščito betonskih tlakovcev in robnikov
Naslednji članekekey UNO: Tako preprosto, da bolj ne more biti
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.