Izbira prave jedilne mize za nas

Pri prenavljanju ali postavljanju kuhinje je prav jedilna miza tisto, kar predstavlja češnjo na torti. Morda se ne zdi tako pomembna, ampak veliko ljudi že po enem mesecu ni več zadovoljnih s svojo mizo. Težava je lahko v velikosti, obliki, barvi, materialu ali pa samo v postavitvi. Zato smo pripravili vodič z nasveti o izbiri prave jedilne mize, da v prihodnosti ne bo dvomov.

Ocenite prostor in velikost mize

Jedilna miza je v mnogih gospodinjstvih prostor druženja v težkih dnevih. Družina se tu zbere tudi ob praznikih in pomembnejših dnevih. Tako moramo razmisliti, kje v prostoru bo miza našla svoje mesto. Bo to res masivna in kakovostna miza, ki jo uporabljate le za nedeljska in praznična kosila, ali pa bo to manjša miza, ki jo uporabljate vsak dan za mnogo reči.

Za katerokoli možnost se odločite, pa morate paziti tudi na sedenje ob mizi. Bo v prostoru dovolj manevrskega prostora za vse zbrane?

Les, steklo ali kaj drugega?

Jedilne mize, ki so narejene iz lesa, že v osnovi nudijo toplino in udobje. Kar predstavlja naš dom, predstavlja tudi lesena miza. Na njej se tudi ne poznajo odtisi prstov in drugi madeži, kar pa ne pomeni, da ni treba skrbeti zanjo. Nekako na isti ravni kot les so tudi, predvsem v zadnjih letih popularne, betonske in marmorne mize. Pravo nasprotje pa so steklene mize, ki zahtevajo večkratno čiščenje, saj se na njih pozna že samo dihanje. Redkokdaj bodo mize le iz enega materiala, tu mislimo predvsem na steklene, saj bi bila sama konstrukcija preveč krhka. Tako je dodan element kovine, lesa, kamna, plastike in drugih snovi.

Izberite svoj stil

Verjetno najtežji del celotnega nakupovanja nove mize je prav stil, ki ga želimo imeti. Ko se odločite o velikosti in materialu, je na vrsti stil. Če želite nekaj klasičnega, je prava izbira lesena miza s štirimi nogami (ne vedno). Kanček bolj moderne so steklene mize, skoraj futuristične pa so betonske in marmorne. Nikakor pa ne smemo pozabiti na stil in izgled celotne jedilnice oziroma prostora, kjer se bo nahajala jedilna miza. A vse to je le del izbire stila, h kateremu močno pripomore izbira oblike.

Oblika mize

Pravokotna miza

  • Pravokotna miza – klasična oblika, ki pa je lahko zelo hitro prevelika za sam prostor. Všteti moramo še stole in prostor ob mizi, načeloma pa bi morale biti v širino dolge vsaj  95 centimetrov, da se gostom noge ne zapletajo. Zanimiva rešitev pri prostorni stiski je klop, ki jo lahko po uporabi preprosto potisnemo pod mizo.

 

Kvadratna miza

  • Kvadratna miza – oblika, ki najbolj pristaja jedilnicam z največ štirimi osebami. Če pa boste imeli goste je lahko rešitev enaka kvadratna miza, ki jo preprosto dodate ob že postavljeno.

 

 

Okrogla miza

  • Okrogla miza – oblika, ki omogoča najlepši pregled nad mizo in pogovor z vsemi ostalimi. Prav tako ni glave omizja, kjer bi sedela »najpomembnejša« oseba, saj smo to že prerasli. Pri okrogli mizi pa upoštevamo nasveti, ki pravi, da je manjši krog boljši kot večji.

 

Ovalna miza

  • Ovalna miza – oblika jajčka je unikatna in privlačna. Zaobljeni robovi nam dajejo videz manjše mize, kot je v resnici, obenem pa nudi dovolj bližine in praktičnosti.

 

 

Velikost mize

Ko se odločite za obliko, je zelo pomembna tudi velikost mize. Da v trgovino ne bo treba celotni družini, smo pripravili legendo o velikosti mize. Pozorni moramo biti na to, da povprečna oseba potrebuje 60 centimetrov prostora na mizi. Prav tako pa naj bi bila miza široka vsaj 90 centimetrov, da nanjo postavimo bistvo mize, hrano.

Premer Ovalna in pravokotna Okrogla in kvadratna
120 cm 4 osebe 4 osebe
150 cm 6 oseb 6 oseb
180 cm 6 oseb 6 oseb
240 cm 8 oseb 8 oseb
300 cm 10 oseb 10 oseb

 

Miza je lahko tudi katere koli druge oblike, ne le standardne
Miza je lahko tudi katere koli druge oblike, ne le standardne.

Mize z možnostjo razširitve

Veliko miz ponuja dodatno razširitev, ki se preprosto skrije v mizo. Ko tako mizo kupujemo, po navadi z mislijo na razširitev družine, moramo biti pozorni na velikost razširjene mize. Kaj hitro se lahko zgodi, da je miza prevelika.

Od mize do stene

Zelo pomemben je prostor med jedilno mizo in steno. Ker želimo imeti dovolj prostora ob mizi za lažje prehajanje in vstajanje, obstaja določeno merilo. Med mizo in steno je želeno imeti med 105 in 120 centimetri prostora. To bi moralo zadoščati, lahko pa razdaljo prilagodimo čisto po svoje.

Mizna intimnost

Tako kot je zelo intimno jesti za mizo, mora biti enako tudi njeno nakupovanje. Pomislite na najboljše gurmanske izkušnje v svojem življenju in morda dobite nove ideje in navdih. Pravilni izbiri mize bo sledilo vsakodnevno navdušenje, ko boste skupaj z družino spet sedli k obroku.

Družinski obrok
Spomini v kuhinji so z nami za vedno.
Prejšnji članekSmart TV Stick: medijski predvajalnik, ki spremeni naš TV v pametni TV
Naslednji članekStvari, ki jih potrebuje vsak »man cave«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.