Pametne naprave, s katerimi privarčujemo

Če smo včasih preko dneva brez pomislekov puščali odklenjena ali celo na stežaj odprta vrata, jih danes še kako zaklepamo. Domove opremljamo s sistemi za video nadzor, obstajajo pa tudi naprave, s katerimi lahko živimo ne le bolj varno, temveč tudi bolj varčno življenje.

Pametni dom

Pri pametnem domu gre za sistem, ki nudi hkrati varnost, udobje ter možnost nadzora nad dogajanjem in porabo energije. V Sloveniji naj bi po podatkih Statističnega urada RS vsako gospodinjstvo za vodo, električno energijo, plin in drugo gorivo porabilo 2.558 evrov letno. Za stanovanjsko in gospodinjsko opremo ter tekoče vzdrževanje stanovanj porabimo še dodatnih 860 evrov na leto. Sem seveda niso všteti izdatki za nakup, prenovo stanovanja in večja dela.

Samo pomislite, koliko porabimo energije za ogrevanje doma v hladnem in hlajenje v vročem delu leta? Koliko za gretje vode, delovanj hladilnika, zamrzovalnika? Pa za razsvetljavo in delovanje vse druge tehnologije? Z najrazličnejšo tehnologijo lahko svoj dom spremenimo v pametni dom in privarčujemo.

pametni dom

Pametni termostat

Pametni termostat se ‘nauči’ uporabnikovih navad, spremlja njegov življenjski ritem. Uporabnik določi, kdaj naj se temperatura v katerem prostoru zniža ali zviša, hkrati pa omogoča nadziranje od koderkoli. S pametim termostatom se vam ne more zgoditi, da bi pozimi zapustili dom za dalj časa in ogrevali dom po nepotrebnem. Na daljavo znižate temperaturo in jo znova nastavite na višjo, preden se vrnete domov. Pametni termostati omogočajo znižanje stroškov ogrevanja za kar okoli 35 odstotkov.

Pametni razdelilec

Uporaba pametnega razdelilca lahko pomeni velik prihranek, saj samodejno nadzira porabo električne energije in zunanje naprave odklopi z električnega omrežja, ko niso v uporabi. Vsi ‘električni vampirji’ tako ostanejo brez možnosti, da bi porabljali energijo po nepotrebnem. S pametnim razdelilcem lahko upravljamo preko aplikacije, ki jo namestimo na pametni telefon. Odklopimo lahko vse naprave hkrati ali ločeno, vsako posebej, odvisno od razdelilca, ki ga uporabljamo

Senzorji gibanja

Kolikokrat pozabite ugasniti luč v določenem prostoru, da gori po nepotrebnem?  Privarčujemo lahko med drugim z uporabo senzorjev. Ko ti zaznajo gibanje v prostoru, se prižge luč, ki se nato tudi ugasne. Senzorji so lahko hkrati povezani tudi z varnostnim sistemom, ki vas ob odsotnosti obvešča, ko senzorji zaznajo gibanje v vašem domu. Če imamo s sistemom povezane tudi varnostne kamere, preko aplikacije lahko opazujemo, kaj se doma dogaja in ustrezno ukrepamo.

Pametna naprava za zalivanje

zalivanje vode kužaPreprečuje pretirano porabo vode, optimalno zalije zelene površine in se prilagaja (vremenskim) razmeram. Ob povečani vlagi in deževju, naprava za zalivanjem prilagodi količino vode in zaliva manj izdatno kot v suhem sončnem vremenu. Naprave omogočajo, da kar preko aplikacije, ki jo naložimo na mobilni telefon ali tablico oziroma računalnik, nastavimo mejne vrednosti vlage, čas zalivanja, količino vode ipd.

Pametni hladilnik

Pametni hladilniki imajo nameščene sisteme, ki omogočajo nadzor nad seznamom hrane in rokom uporabe hrane, vgrajene imajo predvajalnike video in avdio vsebin. Nadzor poteka običajno preko aplikacije, nekateri hladilniki pa imajo tudi nameščen ekran, na katerem se izpišejo živila, ki so v hladilniku in jim je potekel rok uporabe. Na ekranu lahko med drugim prebiramo tudi uporabne kuharske recepte.

Pametna pipa

Ta nadzira pretok vode, avtomatsko prilagaja temperaturo vode ter beleži porabo vode. Grelne pipe zagotavljajo tudi hitro segrevanje vode, kar pomeni, da takoj priteče topla voda in ni treba pustiti, da nekaj časa najprej teče hladna.

Pametni pralni in sušilni stroj

Pametni  pralni stroj prilagaja količino vode glede na to, koliko perila je v bobnu stroja in kako umazano je prerilo. S tem privarčujemo pri vodi in energiji, saj ustrezno skrajša program. Z njim upravljamo lahko na daljavo preko aplikacije. Pametni sušilni stroj nadzira nivo vlage in prilagaja delovanje, da je čim bolj optimalno ter ustrezno skrajša program sušenja.

Da nimamo za vsako napravo nameščene druge aplikacije, obstajajo tudi sistemi, ki  omogočajo priklop več naprav na eno enoto ter upravljanje z več pametnimi napravami preko ene same aplikacije.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRSimplyss
Prejšnji članekKako pri prodaji nepremičnine iztržiti več?
Naslednji članekV kopalnici se jim ognite v velikem loku!
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.