V kopalnici se jim ognite v velikem loku!

Kopalnica je prostor, v katerem je odstotek vlažnosti, četudi imamo urejeno ustrezno prezračevanje, še vedno visok. Pomembno je, da zato pri izdelavi in opremljanju uporabimo materiale, ki so odporni na vodo, vlago in bodo svojemu namenu služili dolga leta.

Opremljanje kopalnice še zdaleč ni tako preprosto, kot si morda kdo misli. Medtem ko pri opremljanju drugih prostorov to ni tako pomembno, je izbira materialov pri opremljanju kopalnice še kako pomembna. Katere materiale je priporočljivo uporabiti in katerim se je bolje izogniti v velikem loku?

Talne obloge

ZA

Ene najbolj priljubljenih so zagotovo keramične ploščice. Izberete jih lahko v različnih barvah, odtenkih, na voljo so ploščice različnih velikosti. Na tla položite takšne, ki ne drsijo.

Kot talna obloga v kopalnici je primeren tudi linolej. Pri polaganju morate biti pozorni, da se spoji dobro prilegajo in ni med posameznimi ploščami večjih razpok, v katere bi nato lahko vdirala voda. Material je naraven, antistatičen in primeren za obremenjene prostore in prostore, v katerih je čistoča pomembna, saj je tudi antibakteriološki.

Dobra izbira so tudi PVC oziroma vinilne talne obloge. Vinil je odporen na vodo, vlago in obrabo, poleg tega pa tudi ne drsi. Preprosto ga lahko lepite ali polagate na klik.

PROTI

Izognite se lesenim talnim oblogam. Les se bo zaradi vlage hitro uničil, se ukrivil. Moker lahko tudi zelo drsi in tako predstavlja veliko tveganje za padce.

Gladek kamen ali gladke ploščice se prav tako odsvetujejo zaradi nevarnosti padcev.

Vsekakor pa nikar ne polagajte na tla tekstilnih talnih oblog, kot sta recimo itison ali tapison. Nabirala se bo vlaga, plesen, vlaga pa bo poškodovala tudi podlago pod premočeno tekstilno oblogo. Poleg tega je uporaba tekstilne obloge neprimerna tudi z vidika higiene.

kopalnica moderna

Stenske obloge

ZA

Pri izbiri stenskih oblog ne morete zgrešiti, če se odločite za keramične ploščice, lahko tudi iz porcelana ali pa kamna. Pri pravem kamnu morate paziti, da ne boste uporabljali agresivnih čistil, saj bi s tem lahko poškodovali kamen. Na voljo so ploščice najrazličnejših barv in velikosti, vse skupaj lahko popestrite z dekorativnimi ploščicami, s katerimi razbijete monotonijo.

Stene, ki niso neposredno izpostavljene vodi, lahko preprosto pobarvate.

Tako za tla kot stene je odlična alternativa tudi dekorativni beton (microtopping). Cementni mešanici dodajo sintetično smolo, čez obdelane sloje pa se nanese še impregnacijski premaz. Vse to daje snovi izjemne lastnosti: odpornost na praske, vodo, udarce in prilagodljiv za nanos.

PROTI

Nikar ne oblagajte sten s tapetami. Vlaga jih bo uničila, pričele se bodo lupiti in nabirala se bo plesen.

kopalnica umivalnik

Police

ZA

Za poličke oziroma pult lahko uporabite tako steklo kot kamen, kremen in police iz umetnih materialov, ki so namenjene uporabi v kopalnici. Uporabite lahko tudi lesene police, a naj primerno obdelane in zaščitene proti vlagi.

PROTI

Odsvetuje se izdelava pulta iz ploščic, saj se v fugah nabira umazanija, težko boste očistili sledi mila, losjonov in ličil. Fuge se lahko zaradi teh snovi tudi obarvajo in videz kopalnice bo hitro neprivlačen.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRBuilder
Prejšnji članekPametne naprave, s katerimi privarčujemo
Naslednji članekVišje povprečne cene zemeljskega plina v zadnjem četrtletju 2018
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.