Kako pri prodaji nepremičnine iztržiti več?

Ko se odločamo, ali bi prodali svojo nepremičnino, se poraja vprašanje, ali se splača vanjo, preden jo postavimo na trg, investirati. Razlog? Da bi lahko postavili višjo ceno, seveda. Kaj je tisto, kar se splača postoriti in česa se raje ne lotevajte?

Prodaja nepremičnine je posel, ki ga ne sklepamo pogosto. Običajno to počnemo enkrat ali dvakrat v življenju. Ker gre za visoke denarne zneske, pri tem poslu ni prostora za večje napake. Kaj je tisto, kar se splača vložiti v nepremičnino, preden jo ponudimo na trg? Kar sledi v nadaljevanju, sicer velja za povsem običajne lastnike nepremičnin, ki se odločijo za prodajo lastne nepremičnine. Ne velja pa tudi za ‘preprodajalce’, ki kupujejo nepremičnine po ugodnih cenah, jih popolnoma prenovijo in prodajo po običajni ceni.

Postavitev cene

Kakšno ceno postaviti, je verjetno ena težjih odločitev. Pri določanju cene moramo najprej opredeliti, kakšne so naše želje. Se vam s prodajo ne mudi in si lahko privoščite dalj časa čakati pravega kupca, ki bo za nepremičnino pripravljen odšteti tudi nekaj več? V takem primeru lahko postavimo višjo ceno in poskusimo iztržiti maksimalni znesek. Če se vam s prodajo mudi, mora biti cena konkurenčna. To pomeni, da je primerljiva z ostalimi ali celo nekoliko nižja.

Ceno najbolje postavimo, če nekaj časa spremljamo, kakšne nepremičnine in po kakšni ceni se prodajajo na istem ali podobnem območju. Vedeti morate, da so vse cene, ki jih vidite v oglasih, le oglaševane cene. Pri realizaciji posla se velikokrat kupec in prodajalec sporazumeta za nekoliko nižjo ceno. Na podlagi metode primerljivih prodaj postavimo ceno, ki je konkurenčna. Upoštevamo leto izgradnje, obnove, velikost nepremičnine, razporeditev prostorov, ali bomo v stanovanju pustili opremo ali ne in še številne druge dejavnike.

kuhinjski pult

Kako iztržiti več?

Če gre za staro gradnjo, boste lahko višjo ceno postavili, če boste kupcu za določen znesek ponudili ‘nekaj več’. Ker na lokacijo, infrastrukturo ipd. ne morete vplivati, se osredotočite na izgled nepremičnine. Lotite se vseh tistih nujnih manjših del, s katerimi boste nepremičnino ustvarili bolj privlačno za kupce. Kaj se splača postoriti in česa ne?

Očistite okna, pomijte stanovanje. Še posebej pozornost namenite kuhinji in kopalnici. Umazano stranišče, popackan umivalnik in naloženi kuhinjski pulti marsikoga odvrnejo. Počistite tudi odlagalne površine, saj navlaka daje vtis večje utesnjenosti. Kupec si tudi težje predstavlja, kakšen potencial ima stanovanje, kako bi lahko še izkoristil prostor, ki ga nepremičnina ponuja. Stanovanje naj bo čisto, ko pripravljate fotografije za oglas in  poskrbite, da bo pospravljeno tudi, ko bodo potencialni kupci prihajali na oglede. Verjemite – pospravljanje je najcenejši način, kako lahko stanovanje izgleda veliko – zares veliko lepše in bolj privlačno za kupca.

Manjše investicije

Če so kljuke in vrata, žaluzije ali katerikoli kosi stavbnega pohištva poškodovani, polomljeni, jih zamenjajte. Takšne pomanjkljivosti kupci radi hitro izkoristijo za nižanje prodajne cene. Če so stene močno obarvane od cigaret, jih prebelite. S tem boste vsaj deloma odstranili neprijeten vonj po cigaretah  stanovanju, prostori pa bodo takoj videti lepši. Ker bela barva včasih slabo prekriva od cigaretnega dima obarvane stene, lahko izberete barve drugih odtenkov. Izberite nežne in čim manj vpadljive barve, saj številni ne marajo kričečih barv v svojem domu. Stene, zamazane od ali umazane od (otroških) rok, vsaj očistite.

Polomljene ali uničene kose pohištva, ki jih ne potrebujete in za katere veste, da ne bodo služili niti nikomur za vami, odstranite iz stanovanja.

Obnova nepremičnine

Kaj pa večje investicije?

Marsikaterega kupca zna odvrniti od nakupa, če ve, da ga kmalu po nakupu nepremičnine čakajo še drugi večji stroški. Če nepremičnino prodajate, ker je ne morete več vzdrževati, je logično, da se večjih posegov ne boste lotili. V takem primeru prodajte nepremičnino v stanju, v kakršnem je. Sicer pa je nekaj del, ki precej povečajo vrednost. To so recimo menjava oken in vhodnih vrat, menjava notranjih vrat s podboji, menjava strehe, dodatna izolacija zunanjih sten z zunanje ali notranje strani, popravilo fasade in drugi večji posegi. Vseeno pa se tem investicijam raje ognite, saj cene ne boste mogli postaviti toliko visoke, da bi lahko pokrili vse te stroške.

Večji estetski posegi

Menjava talnih oblog, ploščic v kopalnici ali kuhinji ni vedno smiselna. Prenova kopalnice je smiselna le, če ob tem zamenjate tudi vse inštalacije. Raje kot da sledite svojemu posebnemu slogu, če ga imate, izberite nove talne obloge in ploščice v bolj nevtralnih odtenkih. Vodilo naj bo, da izbirate nekaj za širšo množico in ne zase. Ker ta dela terjajo kar precejšen finančni vložek, je morda vseeno bolje, če jih prepustite novemu lastniku. V zameno lahko ponudite za malenkost nižjo zadnjo ceno.

Da bi na vaš račun pritekel nekoliko višji znesek od prodaje  nepremičnine, torej poskrbite, da bo v prvi vrsti nepremičnina videti urejena, vzdrževana. Prebelite stene, če so močno obarvane, popravite polomljene kose pohištva, dotrajane in neuporabne kose pa zavrzite. Večjih del se lotite le v primeru, da imate dovolj sredstev za vlaganje v nepremičnino in se vam s prodajo ne mudi.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekVečnamenske talne plošče Bergo
Naslednji članekPametne naprave, s katerimi privarčujemo

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.