Kako z malo denarja vzpostaviti pametni dom?

Kako postaviti temelje pametnega doma?
Kako postaviti temelje pametnega doma?

Za to, da svoje domovanje spremenite v pametni dom ne rabite zapraviti celega premoženja. Če želite, ga sicer lahko, a veliko cenejša in preprostejša izbira je upoštevanje nasvetov, ki smo jih pripravili za vas. S prvimi koraki vstopite v pametni svet svojega stanovanja ali hiše. Poskrbite, da si boste življenje olajšali in privarčevani čas izkoristili za kaj produktivnejšega in lepšega.

Manjši, a pametni nakupi

Ena izmed možnosti za postavitev pametnega doma je nakup vseh elementov, ki jih želite. A to bi bil precej drag nakup, če vanj vključimo prav vsak pametni pripomoček. Prav tako večina ljudi ne potrebuje vseh pripomočkov, ki jih ponuja trg. Zato lahko brez težav z manjšim proračunom nakupite vse potrebno, da postavite temelje pametnega doma. Če ob nakupu vsakega pripomočka poskrbite še za to, da je kompatibilen z ostalimi, ste na konju. Ključ do te rešitve je v tem, da izbirate pripomočke, ki za svoje delovanje ne potrebujejo baze (hub). V osnov je vse, kar potrebujete le močna internetna povezava.

Pametna osvetljava

Večina ljudi, ki se zanima za postavitev pametnega doma, se najprej obrne proti razsvetljavi. Na trgu je že lepo število različnih pametnih razsvetljav, ki vključujejo vse, kar od njih želimo. Različne možnosti komunikacije (Bluetooth telefona, Wi-Fi), ki so korak naprej od navadnega stikala in omogočajo nastavitev svetlosti, jakost in možnost ugašanja ter prižiganja.

Pametna osvetljava
Pametna osvetljava v vašem domu

Pametni zvočniki in asistenti

Lepše od tega, da lahko osvetljavo nadzorujete s telefonom je le to, da jo lahko nadzorujete z glasom. Pametni zvočniki, pri katerih prevladujeta Amazon Echo in Google Home, so v nekem smislu postale baze za pametni dom. So ključni del interakcije domovanja z nami, saj lahko tako dom nadzorujemo s svojim glasom. Čeprav smo omenili le dva ponudnika, razširite svojo raziskavo na več ponudnikov.

Pametni hišni asistenti
Pametni hišni asistenti, ki jih je na trgu že malo morje

Pametni termostati

Ta naprava ne omogoča le nadzorovanja temperature v vašem domu. Poleg ogrevanja in hlajenja lahko pametni termostati zaznajo kdaj ste doma. Tako se sistem vključi tako, kot ste ga sprogramirali. Novejše termostate lahko tako povežete s senzorji, ki jih lahko namestite po celem domu.

Pametni termostati
Pametni termostati s katerimi boste privarčevali

Pametne varnostne kamere

Kvaliteten varnostni sistem v hiši je enako pomemben kot užitek. V veliko pomoč pride predvsem takrat, ko ste odsotni ali na potovanju. Notranji modeli kamer vam lahko pomagajo »nadzorovati« hišne ljubljenčke in otroke. Zunanji modeli pa so namenjeni odganjanju nezaželenih obiskovalcev. Nekateri modeli vsebujejo tudi svetilke, ki vam lahko izrišejo pot v temni noči. Varnostno kamero lahko namestite tudi v hišni zvonec in tako že takoj vidite, kdo zvoni.

Pametna varnostna kamera
Pametna varnostna kamera

Pametna televizija

Lahko kupite tako televizijo, ki že v osnovi spada med pametne pripomočke. Njihova cena je sicer nekoliko višja, a so to kvalitetne stvari pri katerih ni pametno preveč varčevati, če želite pravo ponudbo. Lahko pa se odločite za tako imenovane pomočnike, ki vašo televizijo spremenijo v pametno. Več o tem si lahko preberete v našem prispevku Smart TV Stick: medijski predvajalnik, ki spremeni naš TV v pametni TV.

Pametni TV = SMART TV
Pametni TV = SMART TV
Prejšnji članekIzkoristite deževnico in prihranite pri stroških vode!
Naslednji članekVeste, kaj je »shoffice«?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.