10 najbolje prodajanih telefonov na svetu, Apple ponižal konkurenco

Mobilni telefon iPhone 13 Pro Max.
Foto: NguyenDucQuang iz iStock

Lahko rečemo, da je bilo leto 2022 za Apple izjemno naklonjeno, kar je dokazuje tudi najnovejše poročilo globalno raziskovalnega podjetja, specializiranega za mobilne in tehnološke izdelke Counterpoint Research. Verjeli ali ne, pametni telefoni iPhone so v preteklem letu zasedli osem od desetih mest na lestvici najbolje prodajanih telefonov na svetu, edino drugo podjetje, katerega naprave so bile na tem seznamu, pa je bilo podjetje Samsung.

Lestica mobilnih telefonov v letu 2022.
Foto: Counterpoint

Najbolje prodajan pametni telefon v letu 2022 je iPhone 13, ki predstavlja 5 % celotne svetovne prodaje telefonov oziroma 28 % prodaje iPhone. Ta model je bil najbolje prodajan na velikih trgih, kot so Kitajska, ZDA, Velika Britanija, Nemčija in Francija, na prvem mestu prodaje pa je bil vsak mesec do septembra 2022, torej vse do premiere novih telefonov. Zanimivo je, da so bili v letu 2022 modeli Pro Max prvič prodani v večjem številu enot kot različice Pro, tako da sta bila iPhone 13 Pro Max in 14 Pro Max na drugem oziroma tretjem mestu, medtem ko sta bila iPhone 13 Pro in 14 Pro na petem oziroma osmem mestu.

Iphone 13
Foto: Apple

Kljub temu, da je bil javnosti predstavljen leta 2020, je iPhone 12 najstarejša naprava na lestvici najbolje prodajanih telefonov lanskega leta, njegova prodaja ostaja izjemno solidna v ZDA, na Japonskem in Kitajskem, tako da mu je zaradi znižanja cen po lansiranju novejših naprav uspelo postati šesti najbolje prodajan telefon v letu 2022. Na devetem mestu se je znašel iPhone SE 2022, najcenejša in ena najkompaktnejših naprav v ponudbi Apple, medtem ko je zgodbe o slabši prodaji najnovejšega modela iPhone 14 Plus potrdila odsotnost te naprave na top lestvici.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekMinistrica mag. Alenka Bratušek odprla sejem MEGRA 2023
Naslednji članekPet vsakdanjih navad, ki nas veliko stanejo
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.