Ministrica mag. Alenka Bratušek odprla sejem MEGRA 2023

Alenka Bratušek
Foto: on Pomurski sejem d. o. o.

Mag. Alenka Bratušek, Ministrica za infrastrukturo Republike Slovenije je danes v Gornji Radgoni ob slavnostnem nagovoru odprla 32. Mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale, obrti in trajnostnih tehnologij. Sejem MEGRA bo do sobote, 11. marca  predstavil najnovejše možnosti za sodobne, zelene novogradnje, za obnovo stavb in urejanje okolice. Pospeševal bo izrabo obnovljivih virov energije in energetsko varčevanje, gradil in posodabljal infrastrukturo, poslovne objekte in domove. Investitorjem bo ponudil mojstrske izdelke in storitve, izvajalce pa opremil z vrhunsko mehanizacijo, orodji, opremo in znanjem. Mlade bo opozoril na pomen gradbeništva in obrti ter jim ponudil ciljno izobraževanje in zaposlitev.

Prisotne sta uvodoma pozdravila Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma in županja občine Gornja Radgona Urška Mauko Tuš. Na prednosti in problematiko slovenskega gradbeništva je v svojem nagovoru opozoril mag. Gregor Ficko, direktor Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala GZS. Za glasbeni program je poskrbel Michael Leopold, bolj znan kot Leopold I., ki je za sejem MEGRA na podlagi uspešnice Kinderšpil priredil promocijsko skladbo. 

Odprtju je sledila podelitev okoljskih priznanj Znak kakovosti v graditeljstvu. Merila in izvedbo ocenjevanja je predstavila dr. Marjana Šijanec Zavrl, ob njej pa sta priznanji podelila magistra Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo Republike Slovenije ter predsednik uprave Pomurskega sejma,  Janez Erjavec. 

Stojnice na sejmu
Foto: on Pomurski sejem d. o. o.

Okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu za razvojni dosežek zelenih tehnologij je prejelo podjetje DULC za implementacijo celostne oskrbe stavbe z obnovljivo energijo, poimenovan sistem Solinterra, torej sonce in zemlja, ki je zaščiten kot blagovna znamka.  Pri tem izkoriščajo obnovljiv vir sončne energije za ogrevanje, zemljo kot topli zemeljski hranilnik toplote in podtalnico kot vir energije za hlajenje. 

Začetki razvoja, s pomočjo inštituta INOVEKS, segajo v leto 2009, končni produkt pa je bil zaključen v letu 2021. 

Podjetje LUMAR IG je prejelo okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu za razvojni dosežek zelenih tehnologij za implementacijo konstrukcijskih sistemov kot enega izmed ključnih kazalnikov pri razvoju tehnologij zelenega prehoda v prakso.  

Sejem MEGRA vabi z aktualnim strokovnim dogajanjem. Dan žena je obeležila okrogla miza z uspešnimi predstavnicami gradbeništva. Razen podelitve okoljskih certifikatov »Znak kakovosti v graditeljstvu« je potekala tudi podelitev priznanj inovativnim rešitvam na področju krožnega gospodarstva za leto 2022. 

Četrtkovo dogajanje prinaša strokovni posvet DRC – Združenja s tematiko ustrezne infrastrukture kot pogoja za večjo prometno varnost ter poslovno srečanje MEET4BUSINESS. Predstavljajo se trajnostna embalaža s pomembnostjo njenega recikliranja, proizvodnja in uporaba biooglja ter veščine in znanja trajnostnega grajenega okolja. Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je pripravila strokovno srečanje na tematiko prostora, projekta in objekta z osvetlitvijo potrebnih upravnih postopkov in skladnosti s prostorskimi akti občin. Predstavljene bodo tudi veščine in znanja trajnostnega grajenega okolja.

Bagerji na pakirišču pred stavbo
Foto: on Pomurski sejem d. o. o.

Petek je Izobraževalni dan slovenskega gradbeništva 2023. Že nekaj let pomanjkanje najrazličnejših poklicnih profilov v gradbeništvu predstavlja velik problem za panogo, zato se je Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri Gospodarski zbornici Slovenije odločila, da v sklopu mednarodnega sejma MEGRA 2023 ponovno organizira Izobraževalni dan v slovenskem gradbeništvu 2023. Na njem se bodo mladim, ki so ta trenutek pred poklicno odločitvijo, predstavile vse izobraževalne ustanove v Sloveniji, ki se ukvarjajo z gradbeništvom, od srednjih, višjih, visokih šol in fakultet. Obenem jih bo seznanila z največjimi slovenskimi gradbenimi podjetji, s poklici v gradbeništvu ter možnostmi zaposlitve, od gradbenega tehnika do licenciranega inženirja, ter vseh gradbenih poklicev, od zidarja, kamnoseka, tesarja, železokrivca, keramičarja, itd… Cilj je tudi predstavitev najsodobnejših digitalnih tehnologij, ki si v gradbeništvu vse hitreje utirajo pot in so za mlado generacijo vedno bolj privlačne. Želijo si, da se dijaki in študentje čimbolj seznanijo z vsebinami sejma in vseh dogodkov, ki jih bo na MEGRI 2023 zelo veliko, predvsem pa, da se spoznajo s predstavniki podjetij in ustanov iz dejavnosti gradbeništva, industrije gradbenega materiala, investiranja, raziskovalnih institucij in strokovnih združenj ter seveda začutijo utrip gradbeništva kot ene najbolj perspektivnih in tudi »večnih« gospodarskih panog. 

Petek pa je z bogatim spremljevalnim programom tudi dan trajnostne gradnje, ki ga podčrtuje strokovni posvet »Okoljski vidiki gradiv« v organizaciji Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport – Direktorata za lesarstvo. Predstavljajo se povezanost eko – krožnega turizma in naravnega načina gradnje, pilotni projekt trajnostne obnove zapuščenih stavb v občini Cankova in Krajinskem parku Goričko, pilotni projekt recikliranja industrijske odpadne vode in trajnostnega ravnanja s komunalnim blatom ter krožno gospodarstvo in trajnostni razvoj v praksi.

Vse sejemske dni so obiskovalcem na voljo brezplačni nasveti ENSVET s področja OVE in URE ter o pridobitvi nepovratnih sredstev in ugodnih kreditov Eko sklada. Gradbeni inštitut ZRMK nudi vsak dan od 15.00 do 17.00 ure individualna svetovanja arhitektov in svetovanja o celoviti prenovi stavb, trajnostnem ogrevanju, hlajenju in prezračevanju stavb. V petek in soboto bodo strokovnjaki iz podjetja Stavbna & Bivalna Biologija odgovarjali na vprašanja o sodobnih bivalnih okoljih v povezavi z zdravstvenimi tveganji.

Zidaki, na katerih so bombažna vrečka, knjiga in dve nagradi
Foto: on Pomurski sejem d. o. o.

Sejem bo postregel tudi s tekmovalnim vzdušjem. Na Mednarodnem tekmovanju mladih slikopleskarjev v okviru evropskega projekta ERASMUS+ Painting Skills Academy bodo v četrtek 9. in v petek 10. 3. sodelovali tekmovalci iz šestih držav. 10. marca bo potekalo tekmovanje dijakov in študentov gradbeništva v gradnji mostov iz špagetov pa tudi Kviz in tekmovanje dijakov srednjih gradbenih šol v znanju in različnih veščinah iz gradbeništva. Podeljene bodo tudi nagrade iz natečaja »Trajnostno povezani«.

Osvežen program dogajanja

www.megra.pomurski-sejem.si

Odpiralni čas sejma in cene vstopnic

Sejem MEGRA bo odprt od srede 8. do sobote, 11. marca 2023 od 9.00 do 17.00 ure.

Cene enodnevnih vstopnic:

  • odrasli – 5,00 €
  • upokojenci in starejši od 60 let – 3,00 €
  • učenci, dijaki, študentje – 3,00 €
  • skupine nad 10 oseb – 4,00 €
  • skupine nad 10 oseb (učenci, dijaki, študentje) – 2,00 €

Za otroke do 6 let in invalide na vozičkih s spremljevalcem ni vstopnine.

Parkiranje je brezplačno!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.