Pet vsakdanjih navad, ki nas veliko stanejo

Kupičkanje evrov.
Foto: Alvaro Moreno Perez iz iStock

Če se odpovemo mesečni naročnini na fitnes, v katerega redko zahajamo, ali pa se odjavimo pri kabelskem operaterju, saj lahko ceneje gledamo vse programe na spletu, bi se lahko finančno precej ‘popravili’. Vendar nam ni treba narediti takšne ‘žrtve’. Dovolj je, da začnete z opuščanjem nekaterih majhnih, vsakodnevnih navad in s tem boste prihranili precej denarja. In te navade so …

Kajenje

Povprečna škatlica cigaret stane približno 2 evra. Podatki kažejo, da povprečen kadilec pokadi škatlico cigaret na dan. Torej bi opustitev kajenja izboljšala proračun za najmanj 61 evrov na mesec. Potencialni letni prihranek je več kot 700 evrov na mesec.

Cigareti v pepelniku.
Foto: geralt iz Pixabay

Pitje alkohola ali ustekleničene vode

Po eni izmed mnogih raziskav skoraj 63 odstotkov Američanov pije alkohol, povprečen moški pa spije eno pijačo na dan. Ženske pijejo, tako kaže statistika, malo manj. Pivo je najbolj priljubljena pijača pri nas, njegova cena pa je v povprečju 1,5 evra (če ga kupimo v trgovini). Mesečni prihranek povprečnega ljubitelja alkohola bi znašal 45 evrov.

Tisti, ki ne pijejo alkohola, bi lahko prihranili denar, če bi se odrekli nakupu ustekleničene vode. Če je povprečna cena takšne steklenice vode 1 evro, bi lahko prihranek, če upoštevamo povprečje, znašal tudi do 30 evrov mesec. Potencialni letni prihranek pri alkoholu je več kot 500 evrov.

Jutranja kava

Prenehanje pitja jutranje kave bi lahko bilo še posebej težko za prebivalce Slovenije, saj je to za nas del tradicije, kot je čaj za Angleže. Cena priljubljene jutranje razvade se giblje do 2 evra.

Zrna kave v skodelici.
Foto: ryabovalexandryu iz Pixabay

Če bi se temu odpovedali, bi gospodinjski proračun prinesel preko 60 evrov. Potencialni letni prihranek do 500 evrov.

Prehranjevanje zunaj

Občasen obrok zunaj je lahko prijetna sprememba od prehranjevanja doma ali v službi, a če to počnemo pogosto, lahko resno vpliva na naše finance. Povprečni obrok v navadni gostilni ali restavraciji s hitro prehrano je recimo 7 evrov. V delovnem tednu ima zaposleni pet takih ‘izletov’ na malico, ki ga stanejo blizu 35 evrov. To je že več kot 100 evrov na mesec.

Zamuda pri plačilu računov

Dobre navade pravočasnega plačevanja računov in posojil vam lahko prihranijo veliko denarja. Če imate navado zamujati s plačili, vas to lahko spravi v težave. Začeli boste prejemati zamudne stroške, kar vas bo stalo dodaten denar. Navada, kot je pravočasno plačevanje, lahko torej bistveno izboljša vaš gospodinjski proračun.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članek10 najbolje prodajanih telefonov na svetu, Apple ponižal konkurenco
Naslednji članekVrste vrtnih ograj: prednosti in slabosti

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.