Ogrevanje v razmahu, plesen pa se je znova pojavila? To so razlogi

Mold growth. Mould spores thrive on moisture. Mold spores can quickly grow into colonies when exposed to water
Foto: Fevziie Ryman iz iStock

Kurilna sezona je tu, v tem letnem času pa se v domovih ustvarjajo idealni pogoji za (ponoven) razvoj plesni. Dejavniki, ki vplivajo na razvoj plesni, so višina relativne vlage v prostoru, temperatura v prostoru in temperatura površine, na kateri se pojavlja plesen. Okoli oken, v kopalnici, za omarami se bo tako zelo verjetno znova pojavila, če smo:

  • zanemarili zračenje,
  • več se zadržujemo doma, zaradi česar je v prostoru več vlage,
  • namestili stavbno pohištvo, ki dobro tesni,
  • doma ohranjamo neustrezno temperaturo zraka.

Relativna vlaga

Relativna vlaga bi v prostorih morala biti 40-60%. Da je relativna vlažnost primerna, poskrbimo s pravilnim zračenjem. Več TUKAJ. Če imamo okno ves čas ‘na kip’, bomo ustvarjali le toplotne izgube, učinek pa bo zanemarljiv: okvirji okna bodo ves čas hladni, notranjost doma topla in znova so vzpostavljeni dobri pogoji za razvoj plesni.

Težavo lahko rešujete tudi z vgradnjo prezračevalnih sistemov, ki delujejo na principu rekuperacije.

Temperatura zraka

Temperatura zraka naj bo med 19 in 21 stopinj Celzija. Če bomo pretiravali in dom ogrevali na več stopinj, bo ogret zrak lahko ssprejel še več vlage in s tem znova tvegamo razvoj plesni. O idealni temperaturi v posameznih prostorih lahko več preberete TUKAJ.

Izolacija sten

Ta je pomembna, da ne prihaja do toplotnih mostov, kjer prihaja do kondenzacije. Plesen namreč nastaja pri točki rosišča, ki določa, pri kateri temperaturi in relativni vlagi, bo prihajalo do pojava kondenza na površinah. Ko se pojavi kondenz, so tudi vzpostavljeni primerni pogoji za nastanek plesni.

Še posebej boste lahko imeli s plesnijo težave, če imate nova okna, ki odlično tesnijo, v starejši slabo izolirani hiši. Če nimate možnosti izdelave ustrezne izolacije sten, lahko začasno težavo vlažnih in hladnish sten rešujete z grelci, ki sušijo zrak ali namestite IR panele, a to lahko znatno poveča stroške ogrevanja.

Kako nad plesen?

Plesen je treba najprej fizično odstraniti, najbolje kar z milom in vodo, lahko uporabite tudi belilo*,. A to je le začasna rešitev. Seveda ob čiščenju ne pozabite na uporabo zaščitne maske, rokavic, po možnosti zaščitnih očal. Prostor po odstranitvi plesni dobro zračite, očiščeno steno pa prebelite s posebno barvo

Da bi se plesni znebili, je treba odstraniti vzrok. Običajno so pravi ukrepi nekoliko bolj obsežni, in sicer: odprava toplotnih mostov, odprava napak v toplotni izolaciji, menjava ali dodatna izolacija strehe, menjava strešnih oken, ki zamakajo, sanacija balkona, ki zamaka ipd.

* Belila ni priporočljivo uporabljati na poroznih površinah, saj materiale poškoduje. Belila nikoli ne smemo mešati s čistilnimi raztopinami ali detergenti, ki vsebujejo amonijak, saj lahko nastanejo toksični produkti. V bivalnem prostoru se sme uporabljati le biocide, katerih raba je v notranjem prostoru dovoljena. Vedno jih uporabljamo v skladu z navodilom proizvajalca in izključno tiste, ki imajo deklarirano rabo v notranjem prostoru. Za zunanjo uporabo se uporabljajo fungicidi (kot prah ali pršilo). Nikoli fungicida za zunanjo uporabo ne smemo uporabiti za uničevanje plesni v notranjem prostoru. (Vir: NIJZ)

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekFerrari šokiral, prototip VGT predstavil virtualno
Naslednji članekBoljši zrak – boljše življenje

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.