Očistiti madeže s sten je preprosteje in ceneje kot jih prebeliti

Če še tako zelo pazite, se stene prej ali slej umažejo, še posebej, če imate otroke ali hišne ljubljenčke. Za lepši videz doma ni treba takoj poseči po barvah in čopičih. Madeže najprej poskusite odstraniti na spodaj opisane načine in morda se vam uspe izogniti dražjemu in bolj zamudnemu načinu reševanja te težave, kakršno je beljenje.

Preden se lotite čiščenja madežev s sten, si je dobro zapomniti nekaj osnovnih pravil. Čiščenja se vedno lotite s čisto krpo. Če uporabite rabljeno krpo, naj bo pred uporabo oprana zgolj s praškom in ne z mehčalcem. Vsako čistilo, ki ga uporabite, najprej preizkusite na bolj skritem delu stene, v kakšnem skritem kotičku, da se prepričate, da ne bo na vaši steni pustilo kakršnega koli madeža.

Poleg krpice ali nežne gobice za odstranjevanje madežev s stene, si pred začetkom odstranjevanja madežev pripravite še vedro ali posodo. Vanjo boste natočili sredstvo za čiščenje. Pripravite tudi brisačko iz frotirja, ki je dobro vpojna, da boste z njo obrisali steno. Čiščenja sten se vedno lotite od zgoraj navzdol.

Voda in kis

Za odstranjevanje povsem običajnih madežev s sten, kot so sledi umazanih rok, nog, čevljev … uporabite čisto krpico iz mikrovlaken, ki jo le navlažite z vodo.

Za večjo učinkovitost lahko vodi dodate alkoholni kis. Vodo in alkoholni kis zmešajte v razmerju 1:1. Mešanica vode in kisa je učinkovita tudi pri odstranjevanju mastnih madežev. Dodate lahko še limonin sok, ki raztaplja maščobo.

Nekateri priporočajo dodatek nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusa. Če se bojite, da bi eterično olje pustilo sledi, ga ne dodajajte.

Nekoliko bolj trdovratne madeže odstranite z mešanico vode, amoniaka, kisa in sode bikarbone. Madeže nežno obdelajte in površino obrišite s suho krpo.

V otroški sobi …

Na stenah v otroški sobi se lahko ‘pojavijo’ sledi kemičnega svinčnika, črnila, flomastrov … Madeže lahko poskusite odstraniti kar z lakom za lase. Popršite ga po čisti krpi, podrgnite po madežu in ga tako nežno odstranite. V veliko primerih lahko madeže učinkovito odstranite tudi z etanolom. Z njim prepojite kosem čiste vate in nežno odstranite madež.

Zobna pasta je še eno izmed sredstev, ki jih lahko uporabimo za odstranjevanje madežev. Pri tem bodite pozorni, da vselej uporabite povsem običajno belo zobno pasto! Kako se lotiti? Pasto nanesite na madež, pustite učinkovati 10-15 minut. Obrišite pasto z mokro čisto krpo, nato pa z brisačko osušite steno. Z brisačko ne drgnite po steni – le prislonite jo na moker del stene, da vpije odvečno vlago.

How to remove ball pen marks from wall

Sledi voščenk in plastelina – z barvo jih zlepa ne boste prekrili

Sledi mastnih voščenk ali plastelina je težje odstraniti. S samim beljenjem se madežev ne boste znebili, saj se barva ne bo ‘prijela’. Madeže najprej odstranite z drgnjenjem z običajno čisto gobico. Drgnite s krožnimi gibi. Sledov voščenk se lahko lotite tudi s sušilcem za lase. Vroči zrak bo stopil vosek, tega pa nato s stene obrišite s krpico, ki ste jo namočili v milnico (voda + običajen detergent za posodo brez dodatka sredstev za mehko kožo).

Če z rezultati čiščenja niste zadovoljni, se še vedno lahko lotite beljenja. beljenje sten

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članek10 lastnosti top klimatske naprave
Naslednji članekKakšna naj bo soba za šolarja?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.