Kakšna naj bo soba za šolarja?

V času poletnih počitnic se marsikdo loti prenove otroške sobe. Pri predšolskih otrocih je pomembno, da ustvarimo okolje, v katerem otrok dobiva dovolj dražljajev za normalen razvoj. Pri šoloobveznih pa je bolj kot to, da sledimo svojim željam in sodobnim trendom opremljanja otroških sob, pomembno, da sobo uredimo tako, da je optimalna za otroka, (bodočega) šolarja.

V prvi vrsti je treba vedeti, da mora biti soba šolarja takšna, da v njej ni preveč motečih elementov. Okolje mora biti spodbudno, umirjeno, da si v njej otrok lahko tudi spočije.  Seveda – čudežev se ne da delati in vsakdo opremljanje prilagodi svojim zmožnostim, kljub vsemu pa je dobro upoštevati nekaj osnovnih pravil. V grobem naj otroška soba torej omogoča, da se otrok v njej uči, igra in si spočije, v njej pa naj ima tudi prostor za shranjevanje oblek. Če je prostora za shranjevanje oblačil v sobi premalo, razmislite, ali obstaja možnost ureditve garderobnega kotička kje drugje v vašem domu oziroma ali imate morda možnost postavitve vgradnih garderobnih omar na hodniku. Raje iz sobe prestavite oblačila kot katerega izmed prvih treh omenjenih elementov, ki naj bi jih soba imela.

Delovni kotiček

Ureditev delovnega kotička v sobi je zelo pomembna. Pomembno je, da ima otrok prostor za učenje, shranjevanje zvezkov in knjig ter primerno osvetlitev. Pri tem, kje bo imel otrok postavljeno pisalno mizo, je smotrno upoštevati vir naravne svetlobe. Če je le mogoče, pisalno mizo postavite tako, da bo osvetljena s prednje strani. Če je okno za hrbtom otroka, otrok na delovni pult meče senco. Če je otrok desničar, je ustrezna osvetlitev s (prednje) leve strani, če je levičar, pa s (prednje) desne strani. Delovno površino ustrezno osvetlite z namizno svetilko, še posebej, če je v sobi glavno svetilo nameščeno centralno. Ko bo naloge opravljal v večernih urah, bo namreč otrok sam sebi delal senco, kar ni ugodno za oči.

Postavitev mize neposredno pod okensko površino je manj primerna v primeru, ko je okno orientirano proti zahodu ali jugu, saj utegne biti svetloba tam premočna, medtem ko je pri pogledu proti vzhodu ali severu takšna postavitev idealna.

Pohištvo

Za otroka, ki obiskuje nižje razrede, je dobro izbrati pohištvo, ki ga je mogoče prilagajati. Pohištvo, nastavljivo po višini, bo služilo več let, z izbiro kosov v nevtralnih odtenkih pa se izognete možnosti, da bi se pohištva otrok prehitro naveličal.

Pisalna miza

Delovna površina naj bo dovolj velika – optimalno je, če je pisalna miza dolga 140-160 cm in široka 70-90 cm. Na takšni površini ima v prvih dveh razredih nekaj več prostora za ustvarjanje, kasneje pa bo imel lahko hkrati odprtih več zvezkov oziroma knjig, morda celo računalnik. V primeru, da bo imel na mizi računalnik, je dobro upoštevati, da naj bi bila optimalna razdalja med ekranom računalnika in otrokovimi očmi 60-70 cm.

Miza naj ima nekaj predalov, lahko pa dodate ločen predalnik. Če izberete takšnega na koleščkih in dovolj nizkega, ga bo lahko pospravil pod mizo. Najboljši pregled nad zvezki in knjigami bo imel, če jih bo lahko pospravil na police. Na izbiro imate ali poličnike ali pa da pritrdite police kar na steno. V primeru pomanjkanja prostora ne pozabite, da je nekaj prostora za police tudi pod mizo.

Stol

Ni vseeno, na kakšnem stolu otrok sedi. Najbolje je, če izberete ergonomsko oblikovan stol z naslonjali za hrbet in roke. Nastavitev nagiba je koristna, da se lahko stol prilagodi otroku in omogoči karseda dobro držo med sedenjem. Pri previsokem stolu bo moral otrok preveč sklanjati glavo, pri nizkem pa bo pod zanjo plat podlagal noge, zato naj bo stol nastavljiv po višini. Če otrok prenizko ali previsoko sedi, bo tudi veliko težje pisal in bral.

Kam s pisali?

Da pisala ne bi zavzemala preveč prostora na mizi, je ena izmed ugodnih rešitev ta, da na steno pritrdimo držalo, na katero preprosto obesimo lončke za pisala.

Postelja

Postelja, čeprav je otroška, mora biti kakovostna za zdrav razvoj otroka. Primerno ležišče je pogoj za dober spanec in le spočit otrok lahko normalno funkcionira tako v šoli kot doma in pri drugih interesnih dejavnostih.

Barve

Pri izbiri barv za otroško sobo je treba biti preudaren. Premočno odtenki vznemirjajo, zato naj stene ne bodo kričečih barv. Raje izberite nežnejši odtenek in izberite dodatke živahnejših barv. Nikar ne izbirajte temnih in preveč zamolklih barv za otroško sobo – še vedno gre za okolje, v katerem se mora dobro počutiti otrok in ne starš. V sam proces urejanja otroške sobe vključite otroka in, če je le mogoče, upoštevajte tudi njegove želje. Nekaj prostora namenite tudi igralnemu kotičku. V primeru, da je otroška soba dovolj velika, naj v tem kotički prevladujejo živahnejše barve, preostali del sobe pa naj bo v nekoliko bolj umirjenih tonih.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekOčistiti madeže s sten je preprosteje in ceneje kot jih prebeliti
Naslednji članekZložljiva mizica za ta in vsak naslednji dom

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.