Vsaka hrbtenica ima svojo vzmetnico

Gotovo ste se že srečali s težavno izbiro novega ležišča. Dejstvo je, da vsakomur odgovarja drugačno, zato je težko slediti nasvetom kolegov, ki prisegajo na sto in eno vzmetnico. Vsak mora sam odkriti, katera mu je najboljša, kar pa seveda zna malce trajati. Tudi ob najbolj vztrajnem raziskovanju je namreč potreben ključen korak – uporaba na lastni koži.

Široka izbira različnih vzmetnic

Pri izbiri vzmetnice moramo poslušati svoje telo. Obstaja več stopenj trdote, najboljša je nekje v sredini. Zmotno je namreč mišljenje, da bo trda vzmetnica ozdravila vaše težave s križem. Pri materialu bodite pozorni na to, da je tkanina, ki obkroža jedro, naravna. Bombaž, celuloza in bambus delujejo protibakterijsko, tudi svila in kašmir sta dobra izbira.

Zvite brisače

Za vzmetnico se splača odšteti malce več denarja, če to pomeni, da vlagamo v boljši spanec. Spanec je le osnova našega življenja in zdravja. Če ne spimo dobro, se naš vsakdan in zdravstveno stanje hitro porušita. Pri nakupu vzmetnic je pomembno, da se dobro posvetujete s prodajalcem in seveda preizkusite, katera vam najbolj odgovarja.

Spominska pena, lateks, nadvložek

Izbirate lahko med ležišči z vzmetmi, iz lateksa in iz pene. Vsako ležišče ima svoje prednosti in slabosti. V zadnjem času so še posebej priljubljene vzmetnice iz spominske mene, ki telo med spanjem objame in vzbuja občutek mehkobe. Ker pa spominsko peno z svojim telesom tudi ogrevamo, je za marsikoga preveč topla.

Če težko najdemo pravo vzmetnico zase, jo lahko izboljšamo z uporabo nadvložka. Ti so še posebej uporabni, kadar spimo na zložljivih posteljah, začasnih posteljah ali kadar želimo izboljšati posteljo v sobi za goste.

Vzorec na vzmetnici

Vzdrževanje in čas za menjavo

Vzmetnico moramo seveda dobro vzdrževati, da zdrži čim dlje. Obvezno mora biti dobro zračena, kar pomeni, da mora imeti dobro letveno podlago. Občasno jo moramo posesati, da se znebimo prahu. Kdaj pa moramo zamenjati vzmetnico? Kadar oddaja neprijeten vonj, ne daje opore telesu, ko na primer lahko opazimo, da v sredini zija že močna luknja, ali ko tekstilni materialni začnejo prepereti. Običajno vzmetnica zdrži med 7 do 10 let.

Številne izbire, pravega odgovora ni

Na trgu je res veliko vzmetnic, zato se ob nakupu natančno posvetujte s prodajalci, katera bi bila prava za vas. Če vam ne uspe v prvo, ne obupajte, pač pa poskusite še kako drugo. Ne obupajte pa preveč hitro, saj se mora telo navaditi na novo ležišče. Ko boste enkrat našli svojo idealno vzmetnico, se boste spraševali, kako ste lahko tako dolgo zdržali brez nje.

 

Prejšnji članekPametni čistilec zraka Smartmi
Naslednji članek10 najpogostejših napak barvanja kuhinjskih omaric

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.