10 najpogostejših napak barvanja kuhinjskih omaric

Barvanje omaric oziroma (kuhinjskih) front se zdi preprosto in zabavno opravilo. V resnici gre za projekt, ki lahko kaj hitro propade ali se pač ne izide tako, kot bi želeli. Pred vami je nabor nekaj najpogostejših napak, ki vam lahko na obraz narišejo bolj kisel nasmešek.

  1. Nerealna pričakovanja

Prebeljene omarice nikoli verjetno ne bodo videti popolnoma enako kot nove, še posebej, če podlaga ni povsem ravna in brez prask. Ne osredotočajte se na malenkosti, poglejte kuhinjo kot celoto in zagotovo boste zadovoljni.

  1. Preveč hitite

Ne gre za enodnevni projekt. S pripravami, barvanjem, sušenjem in montažo, vam lahko projekt vzame tudi teden dni.

  1. Priprava površine

Les morate pred barvanjem dobro očistiti. Če z lesa ne boste odstranili maščobe v celoti, se na teh mestih barva ne bo oprijela podlage.

  1. Odstranite vratca in predale

Nikar ne barvajte vratc in predalov, ne da bi jih prej odstranili z omaric. Barva bo tekla po omaricah, nanašanje barve je oteženo, debelejši in neenakomerni nanosi pa bodo prej popokali.

Dobro je, da si označite, kam sodijo katera vratca in predal, da ne boste imeli preveč težav s ponovno namestitvijo.

  1. Brušenje

Brušenje je priporočljivo, saj se barva bolje oprime bolj grobe podlage. Ni treba, da popolnoma odstranite obstoječo barvo, pobrusite površine le toliko, da ne bodo več sijoče, ampak matirane.

  1. Prah

Pred beljenjem obrišite prah s površin. Če tega ne boste strorili, bodo površine po nanosu barve hrapave, kot bi barvali preko peska.

  1. Temeljni premaz

Če na površine najprej nanesete temeljni premaz, se bo barva podlage prijela bolj enakomerno. Strah, da bi na določenih predelih zazevala skozi sloj nove barve stara barva, bo odveč.

  1. Vrstni red

Ni vseeno, kako se lotite barvanja. Najprej nanesite barvo na zadnjo stran vratc in ko se posušijo, pobarvajte še prednjo stran. Zakaj? Če boste šli s čopičem preko roba, bo videti na notranji in ne na zunanji strani vratc.

  1. Napačna barva

Barva, ki bi jo lahko označili za napačno ali pravo ne obstaja. Obstajajo barve, ki so vam všeč, in take, ki vam niso. Preden se lotite projekta, dobro razmislite, kakšno kuhinjo želite. Barvo pred nanašanjem na omarice vedno najprej nanesite na nek drug kos lesa in preverite, kakšna je videti po prvem in kakšna po drugem nanosu. Vam je všeč? Potem pa se kar lotite projekta!

  1. Prehitro namestite vratca na omarice

Naj se vam ne mudi! Barva se mora dobro posušiti, preden vratca znova namestite na omarice. Če bo še sveža, utegnejo nastati odtisi, praske … Zakaj bi tvegali?

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekVsaka hrbtenica ima svojo vzmetnico
Naslednji članekDetektor monoksida – naprava, ki rešuje življenja
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.