Vodič po nakupu televizorjev (del 3): HDR, kontrast in hitrost osveževanja

interior with a television set on an old wall
Foto: scyther5 iz iStock

HDR: Dobite ga, če želite največ barv

HDR je razmeroma nova funkcija kompletov 4K Ultra HD in pomeni visok dinamični razpon, ki se nanaša na njegovo sposobnost zagotavljanja več barv, več ravni kontrasta in povečane svetlosti. Za to novo funkcijo izdelovalci televizorjev krstijo nove vzdevke za komplete, da bi jih razlikovali od standardnih 4K Ultra HD televizorjev.

Osnovni standard za vsebino z visokim dinamičnim razponom se imenuje HDR10, kot ga je določila industrijska trgovska skupina UHD Alliance. Na desetine podjetij podpira to osnovno minimalno specifikacijo za združljivost HDR, zato boste na združljivih televizorjih videli HDR10 ali Ultra HD Premium. Vsak televizor HDR bo podpiral vsaj HDR10.

Dolby Vision je naprednejša različica HDR, ki so jo ustvarili in licencirali ljudje, ki so nam prinesli zmanjšanje hrupa Dolby in prostorski zvok. Vključuje dinamične metapodatke, ki prilagodijo učinek HDR sliko za sliko, zato so rezultati veliko natančnejši. Dolby Vision je bil doslej vodilni v panogi glede lastniških formatov HDR in ga je mogoče najti na vrhunskih modelih večine blagovnih znamk (vključno z LG, Sony in TCL).

Samsung je za vse svoje pametne televizorje predstavil lastni premijski format HDR, imenovan HDR10+. Deluje na podoben način kot Dolby Vision, zato ponuja odlično izkušnjo gledanja, vendar je veliko manj pogost kot Dolby Vision.

Kar zadeva vsebino, ima Dolby Vision veliko več vsebine, ki jo lahko izkoristite, če jo vaš TV podpira. Netflix ponuja široko paleto vsebin Dolby Vision, medtem ko je ponudba vsebine HDR10+ na Amazon Prime Video manjša, a raste počasi.

Navsezadnje razmislite, kje boste najverjetneje gledali vsebino, in zagotovite, da vaš izbrani televizor podpira ta format – in tudi vaš predvajalnik Blu-ray. Nekateri podpirajo oba formata, da ste resnično pripravljeni na prihodnost.

Kontrastno razmerje: Nezanesljive številke

Kontrastno razmerje opisuje obseg ravni svetlosti, ki jih lahko prikaže nabor. Boljše kontrastno razmerje prikaže bolj subtilne sence in odtenke ter s tem boljše podrobnosti. Vendar se načini, na katere proizvajalci merijo taka razmerja, zelo razlikujejo. Dejansko je bila specifikacija tako temeljito diskreditirana, da če jo prodajalec uporablja kot prodajno točko, bi morali nakupovati nekje drugje.

Še vedno je najbolje, da se sami prepričate, kako televizor prikazuje senčne podrobnosti, tako da poiščete film s temnimi prizori in vidite, kako dobro razkriva podrobnosti v sencah, na primer, filma o Harryju Potterju. Eksperimentirajte s svetlostjo, ostrino in drugimi nastavitvami slike televizorja, preden podate končno sodbo. (Namig: izberite način »film« ali »kino« na televizorju za najboljše rezultate.)

Najboljši televizorji bodo imeli globoko, temno črno raven, medtem ko cenejši zasloni svetijo temno sivo, tudi ko bi morali prikazati črno. Te sivine se imenujejo »povišane ravni črne« in so pogosta težava pri manj vrhunskih LCD-televizorjih.

Specifikacije kontrastnega razmerja proizvajalca lahko prezrete, saj niso primerljive med znamkami. Namesto tega poiščite globoke ravni črne barve in minimalno svetlobo okrog predmetov z visokim kontrastom.

Hitrost osveževanja: hitreje je bolje

Hitrost osveževanja, izražena v Hertzih (Hz), opisuje, kolikokrat na sekundo se slika osveži na zaslonu. Standardna frekvenca osveževanja je 60-krat na sekundo ali 60 Hz. Vendar pa lahko pri prizorih s hitro premikajočimi predmeti zaradi frekvence osveževanja 60 Hz stvari izgledajo zamegljene, zlasti na HDTV-jih LCD. Da bi ustvarili bolj ostro sliko, so proizvajalci podvojili frekvenco osveževanja na 120 Hz (in v nekaterih primerih do 240 Hz).

Nekateri novi modeli se ponašajo s podporo za veliko hitrost sličic (HFR), kar pomeni, da imajo višjo hitrost osveževanja in dodano podporo za vsebine s hitrostjo sličic nad 60 Hz. Ker je vsebina HFR nastavljena tako iz filmov kot iz prenosov v živo, bo HFR še posebej dober za šport v živo, zato to je vsekakor funkcija, na katero morate biti pozorni.

Igralci iger bodo še posebej navdušeni nad višjimi stopnjami osveževanja in tisti s PS5, Xbox Series X ali Xbox Series S, ki imajo igre s podporo za 120 Hz, bi morali poiskati televizor, ki lahko to kar najbolje izkoristi. Za starejše igralne konzole je dovolj 60 Hz.

Previdno: bodite pozorni na izraze, kot je »efektivna hitrost osveževanja«, kar pomeni, da je dejanska hitrost sličic polovica navedene hitrosti (npr. »efektivna hitrost osveževanja 120 Hz« je dejansko hitrost osveževanja 60 Hz). Vse ostalo poteka z obdelavo videa, ne z osveževanjem zaslona.

Plačajte pravo ceno: ugodne ponudbe so na voljo

Medtem ko boste s plačilom polne cene vedno dobili najnovejše funkcije in najboljše zmogljivosti, veliko kupcev odlaša, ker menijo, da so trenutni televizorji predragi. Resničnost je taka, da televizorji niso le vedno boljši, ampak še nikoli niso bili tako dostopni. Medtem ko lahko vrhunski modeli zlahka dosežejo ceno do 2000 evrov, je na voljo veliko odličnih televizorjev – skupaj z vso ločljivostjo 4K, podporo za HDR in pametnimi funkcijami, ki jih priporočamo – za veliko manj. Še bolje, skoraj vedno se obeta odlična razprodaja in če ste pripravljeni nekoliko popustiti, lahko pri nakupu naslednjega televizorja prihranite na tisoče evrov.

eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

eprodaja@bigbang.si | Spletna stran

Glavni urednik

Prejšnji članekPolicija razkrila, koliko bodo prihranili z električnim avtomobilom
Naslednji članekPrihranite denar s šestimi triki v kuhinji in pametnejšo izbiro hrane
logo big bang
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Matjaž Lesjak
eprodaja@bigbang.si | Spletna stran

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.