Policija razkrila, koliko bodo prihranili z električnim avtomobilom

Električni policijski avtomobil.

Električni avtomobili imajo številne prednosti in zaradi nekaterih so vse pogostejši tudi v vrstah policije. Sicer se ne uporabljajo pri preganjanjih, so pa zelo uporabni v vsakodnevnih opravilih. Vsaj tako menijo na policijski upravi v vasi Somerset v okrožju Wisconsin, kjer so se odločili svojo floto obogatiti s Teslo Model Y.

Več prednosti kot slabosti

Svojo izbiro utemeljujejo s tabelo s predvidenimi stroški izkoriščanja. Po njihovem mnenju se izkaže, da jim bo Tesla prinesla znatne prihranke. V 10 letih naj bi privarčevali kar 83.810 dolarjev v primerjavi z v startu opazno cenejšim Fordovim hibridom. Večina prihrankov se nanaša na porabo goriva. Čeprav je Fordov SUV hibrid, policija napoveduje precejšnjo porabo goriva, predvsem zato, ker se avto vozi pri nizkih povprečnih hitrostih, velik delež časa tudi miruje z vključeno klimatsko napravo.

Doseg se ne zdi problem. Tesla ima nazivni doseg okoli 480 km, v eni izmeni pa policisti v praksi v povprečju prevozijo okoli sto kilometrov. Šef policije v omenjeni vasi Joel J. Trepczyk je dejal, da je cilj ‘prihraniti denar davkoplačevalcev in odpraviti nepotrebne stroške‘. Pravi, da lahko Teslo vozijo vsi policisti ter da so odzivi odlični.

Tabela stroškov.

Še vedno pa se privajajo na specifiko električnega pogona, predvsem kar se močnih pospeškov tiče.

V Evropi podobne prakse še ni

V ZDA je trenutno Tesla prva izbira policije pri električnih avtomobilih, vse pogosteje pa se odločajo tudi za Fordovega mustanga mach-E. V Evropi se praksa električnih avtomobilov v policijskih voznih parkih še ni prijela.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIRClean Technica
Prejšnji članekPozor, kreditna sposobnost ne bo več vezana le na višino minimalne plače
Naslednji članekVodič po nakupu televizorjev (del 3): HDR, kontrast in hitrost osveževanja
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.