Imate jih doma! Štiri živila za naravno barvanje jajc

Barvanje jajc s čebulo.
Foto: NelliSyr iz iStock

Barvanje jajc za veliko noč je tradicija v številnih družinah po vsem svetu. Nekateri to počnejo iz verskih razlogov, nekateri preprosto zato, ker želijo malo spremeniti svoj vsakdan in pisano okrasiti svoj dom ter obenem pa pozdraviti prihod pomladi in prebujajočo se naravo.

Obstajata dva načina barvanja jajc. Na eni strani so naravne barve, na drugi pa kupljene barve. Najbolj popularna je kombinacija dveh metod. Vaša babica ima naprimer rada staromoden pridih jajc, pobarvanih s čebulnimi olupki z vzorcem zelišč (jajce daš v stare hlačne nogavice in zraven lupine daš rožico in jo zavežeš na vrhu op.p.), medtem ko si mlajši del družine želi, da bi bila jajca bolj pisano in raznolika z modernejšim pridihom. Predstavljamo vam seznam naravnih rešitev za barvanje jajc.

Kurkuma, rdeča pesa, borovnice …

Če želite bolj intenzivne, močnejše borbe, lahko jajčka kuhate dlje, vendar med kuhanjem vodi dodajte malo kisa.  Kurkuma bo jajčkom dala čudovito rumeno barvo. Zadostuje ena žlica začimbe, da bodo nekoliko puhasta, če pa ih pustimo v tekočini, da se ohladijo, bo barba še bolj izrazita.

Pisanke in rdeča pesa.
Foto: Manuta iz iStock

Če kuhamo jajca z nasekljano rdečo peso, dobijo svetlovijoličasto barvo, če jih kuhamo z borovnicami, temno modro barvo.  Če kuhate jajca s čebulnimi olupki, bodo jajca porjavela.

Dobro je vedeti

Velika noč (Vuzem) je najpomembnejši krščanski praznik,  s katero se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Velikonočne tradicije se v veliki meri od države do države razlikujejo. Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk. Tudi v Sloveniji imajo določeno simboliko, suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, kruh in ostala peciva pa trnjevo krono.

Velika noč in občudovanje pisank.
Foto: evgenyatamanenko iz iStock

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekTa občina bo dobila novo krožišče
Naslednji članekTako velika naj bo pisalna miza za šolarja

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.