Praznična miza — prostor za družinska srečanja

Praznična miza
Foto: Adobe

Božič je čaroben čas, na katerega se želimo pripraviti z vso skrbnostjo. Poleg nakupa daril in okraševanja stanovanj s čudovitimi božičnimi okraski ne smete pozabiti še na en pomemben vidik, ki postane osrednja točka, ki združuje vse čudovite trenutke. To je seveda božična miza, pri kateri se zberemo s svojimi najdražjimi in se usedemo k elegantni večerji.

Poleg okusne hrane je ta miza tudi poosebljenje veselja, družinske topline in čudovitih trenutkov, ki jih preživite s svojimi najljubšimi ljudmi. Če želite, da letošnja božična miza ne bo navdušila le s tradicionalnimi jedmi, temveč tudi z domiselnimi dodatki in privlačno posodo, si oglejte Pepcove nasvete in navdihe za ustvarjanje edinstvenega prostora za družinska srečanja.

Božična miza — simbol tradicije in družinske topline

Božična miza je postala utelešenje družinske tradicije, ki se prenaša iz roda v rod. V vseh domovih priprave potekajo po različnih pravilih in smernicah, tako da lahko brez ovinkarjenja povemo, da je vsaka božična miza edinstvena in neponovljiva. Je simbol družinske topline, saj združuje številne sorodnike, ki zaradi službe ali natrpanega urnika preprosto nimajo priložnosti, da bi preživeli čas s svojimi bližnjimi.

Priložnosti za praznovanje ne manjka, zato se lepo okrašena miza poleg božiča, s katerim jo podzavestno povezujemo kot prvo asociacijo, pojavlja tudi pri drugih praznovanjih, kot so velika noč, nedeljsko kosilo, rojstni dnevi, godovi, slavnostne večerje, obletnice, praznovanja zaradi napredovanja ali nove zaposlitve.

Dekoracijo, dodatke in namizno posodo je treba izbrati ob upoštevanju narave priložnosti. Ko na primer pripravljate praznično mizo, za katero bo družina sedela na božični večer, se osredotočite na uporabo božičnih okraskov, papirnatih prtičkov in tematskih okraskov. S tem celotna hiša dobi vzdušje posebne noči, večerja pa poteka v izvrstnem razpoloženju.

Kako urediti praznično mizo? Nasveti in priporočila za začetek

Miza, pripravljena za božično večerjo
Foto: Adobe

Vemo že, da je božična miza osrednja točka dogajanja, pri kateri se družinski člani skupaj usedejo k večerji in nato preživijo lepe trenutke, ki se jih še dolgo spominjajo. Zato imata pravilna postavitev in privlačna, na pogled zanimiva oprema mize pomembno vlogo ne le za gostitelja, temveč tudi za povabljene goste.

Kaj položiti na praznično mizo? Osnovni element, ki ne sme manjkati, je seveda namizni prt. Največkrat se odločimo za eleganten bel prt, ki poudari naravo dogodka. Poleg namiznega prta so priporočljiv dodatek tudi manjši tekači, ki odlično dopolnjujejo okras, imajo pa tudi druge funkcije, na primer razdelitev mize na posamezne dele. Poleg tega velja razmisliti tudi o prazničnih podstavkih za krožnike in servirne posode ter okrasnih papirnatih robčkih, položenih ob servirnem in jedilnem priboru – ti bodo poskrbeli za red in čistočo.

Tisti, ki imajo raje barvite dodatke, se lahko odločijo za izrazit namizni prt, na primer z rdeče-belim ali zeleno-rdečim vzorcem ali zanimivim vzorcem, na primer s snežinkami. Ko se odločate za tak korak, priporočamo, da skrbno razmislite o izbiri drugih dodatkov in namizne posode, ki morajo biti med seboj usklajeni. Vse navedene izdelke boste našli v verigi trgovin Pepco.

Barve, ki bi morale krasiti vašo božično mizo

Božično barvno paleto sestavljajo predvsem rdeča, bela, zelena, temno modra, siva, temno rdeča, zlata in srebrna barva. Gre za glavne odtenke, ki jih običajno povezujemo s tem čarobnim letnim časom. Vredno jih je upoštevati pri opremljanju božične mize in izbiri dodatkov, ki so povezani s tem posebnim obdobjem. Vendar priporočamo, da ne posegate iz ene skrajnosti v drugo — božična miza mora odražati naš občutek za okus in se ujemati z našo estetiko. Tako bo čas, ki ga preživimo z bližnjimi za mizo, še bolj prijeten.

Praznična miza v praksi: uporabni pripomočki, ki jih je treba imeti pri roki

Betlehemska zvezda nad jaslicami s sveto družino na božični mizi
Foto: Adobe

Pri pripravi praznične mize je poleg upoštevanja barvnih vidikov izjemno pomembna tudi izbira uporabnih dodatkov, ki naj bi se pojavili med posodo in hrano, ki jo boste postregli. Že omenjena obvezna oprema je namizni prt. Poleg tega bodo opremo praznične mize dopolnili tudi podstavki, okrasni robčki in tekači.

Na praznični mizi ne sme manjkati lepe posode. Posoda in jedilni pribor sta zato nujna oprema, za katero je treba poskrbeti dovolj zgodaj. Sestavljanje jedilnega kompleta za vsakega gosta vam bo prihranilo nepotreben stres, ki v tako posebnem družinskem času ni priporočljiv.

Nakup posode lahko popolnoma prilagodite priložnosti, tako da izberete poseben dizajn ali okras za krožnike in drugo posodo ali pa se odločite za univerzalen, eleganten komplet, ki bo služil tudi ob drugih priložnostih skozi vse leto. Ob krožnikih morajo biti tudi kozarci za pijačo, včasih pa se dodajo tudi stekleni kozarci na pecljih. Priporočamo, da se odločite za tiste, ki se bodo ujemali z opremo mize in aranžmajem, ki ga boste ustvarili na njej.

Kompozicijo praznične mize bodo brezhibno dopolnili svečniki in na njih postavljene očarljive sveče. Poleg tega, da ustvarijo prijetno vzdušje, krepijo tudi družinsko toplino. Druga možnost so vse bolj priljubljene LED-lučke in privlačne svetilke.

Dodatek, ki ga bodo sentimentalni ljudje zagotovo ocenili, je, da na božično mizo postavite okvir s fotografijo ljubljene osebe, ki letos manjka na mizi. To je čudovit način, da izkažete ljubezen, spoštovanje, spomin in žalovanje za umrlim.

Infografika Pepco Kaj uporabiti za okraševanje božične mize?

Sodobni načini okraševanja božične mize — dekoracije in okraski

Poleg klasičnih elementov, ki sodijo na božično mizo, vam priporočamo, da jo okrasite z očarljivimi dodatki in okraski, ki bodo poudarili čarobno vzdušje in edinstvenost trenutka. Na sredini mize bo čudovit božični okrasek iz zelenih vej, obdan z dodatki, kot so storži, rezine kandiranega sadja, trakovi ali majhne bombice. Tik pred začetkom večerje lahko v okras postavite svečo in jo prižgete.

Vaza z vejami božičnega drevesa, betlehemsko zvezdo, vrtnicami ali drugim cvetjem, ki se ujema z izbranim slogom in prevladujočo barvno paleto, je lahko privlačen dodatek k božični mizi.

Na koncu bi radi poudarili, da je treba v skladu z znanim pregovorom »kar je preveč, je pa preveč« pri pripravi praznične mize upoštevati zdravo pamet in zmernost. Množica dodatkov in pripomočkov je lahko kontraproduktivna in po nepotrebnem odvrača pozornost gostov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.