Kot nalašč za pust, pripravite odlične gin tonik krofe

Close-up of Krapfen or berliner, or doughnut, or bombolone with cream filling, sugar powdered.
Foto: Olga Mazyarkina iz iStock

Gre za recept za fantastične puhaste krofe, polnjene z marmelado in premazane s posebno glazuro iz gina, tonika, sladkorja v prahu in limone. Potrebujemo naslednje sestavine.

Za krofe

500 g gladke moke
2 jajci
40 g svežega kvasa
50 g sladkorja in 1 čajna žlička kvasa
80 g masla
2 dcl toplega mleka in 3 žlice za kvas
1 dcl kisle smetane
4 žlice ruma
ščepec soli
naribano lupino ene limone ali pomaranče

1 liter olja za cvrtje (lahko tudi svinjsko mast)
nadev marmelade po vaši izbiri

Za glazuro

4 žlice gina
2 žlici tonika
10 žlic sladkorja v prahu
4 čajne žličke limoninega soka

Gin and tonic cocktail with lime slices, rosemary and ice on a rustic wooden table
Foto: chas53 iz iStock

Priprava

Tri žlice mleka segrejemo z žličko sladkorja, da je mlačno, nato vanj nadrobimo kvas. Premešamo, da se kvas poveže s tekočino, nato vse skupaj potresemo z žlico gladke moke in pustimo vzhajati. Medtem v večjo skledo stresemo moko, jo zmešamo s suhimi sestavinami (sol in sladkor), naredimo jamico in dodamo kvas. S kuhalnico ga vmešamo v moko, nato pa zmesi dodamo mlačno mleko, mlačno stopljeno maslo, smetano sobne temperature, jajca, rum in naribano limonino ali pomarančno lupinico.

Na tej stopnji lahko uporabite mešalnik ali ročno naredite testo s kuhalnico, kot so to delale naše babice. Testo je pripravljeno, ko zmes postane gladka in sijoča. Nato ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo na toplem eno uro vzhajati.

Nadalje ga stresemo na pomokano površino, potresemo z moko in razvaljamo na približno centimeter in pol debelo. Vzamemo okrogel model poljubne velikosti ali kozarec s tankim robom, ga pomočimo v moko in izrežemo oblike.

Opomba: iz tega testa lahko naredite tudi krofe z luknjo, ki niso napolnjeni z marmelado ter jih premažite z gin tonic glazuro.

V velik globok lonec damo olje (ali mast) in ga močno segrejemo, nato temperaturo znižamo na srednjo. Okrogle kose testa počasi spustimo v segreto olje in lonec pokrijemo s pokrovko. Spodnja stran bodočih krofov je pripravljena, ko postane zlata. Nato jih obrnite, da dobi enak odtenek tudi druga stran, ko pa jih obrnete, pokrova ne nameščajte nazaj.

Original homemade Carinthian Carnival Donuts, or so called "Faschingskrapfen", filled with apricot jam.
Foto: RenePi iz iStock

Izvlecite jih na površino, na katero ste položili papirnate brisače, da vpijejo odvečno maščobo. Ko se ohladijo, jih napolnimo z marmelado. Pri tem vam bo pomagala slaščičarska brizga ali vrečka z daljšim ozkim nastavkom. Nato jih premažemo z glazuro.

Še priprava glazure. Vse sestavine dobro premešamo. Zmes mora biti gosta in lepljiva. Z žlico ga nanesite na krofe in razmažite po površini, tako da dobite tanko plast glazure, poroča portal zadovoljna.hr.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekPraznična miza — prostor za družinska srečanja
Naslednji članekKako očistiti TV zaslon na pravi način?
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.