![close-up-of-krapfen-or-berliner-or-doughnut-or-bombolone-with-cream-filling-sugar-powdered-stockpack-istock Close-up of Krapfen or berliner, or doughnut, or bombolone with cream filling, sugar powdered.](https://www.mojprihranek.si/wp-content/uploads/2024/01/close-up-of-krapfen-or-berliner-or-doughnut-or-bombolone-with-cream-filling-sugar-powdered-stockpack-istock-696x464.jpg)
Gre za recept za fantastične puhaste krofe, polnjene z marmelado in premazane s posebno glazuro iz gina, tonika, sladkorja v prahu in limone. Potrebujemo naslednje sestavine.
Za krofe
500 g gladke moke
2 jajci
40 g svežega kvasa
50 g sladkorja in 1 čajna žlička kvasa
80 g masla
2 dcl toplega mleka in 3 žlice za kvas
1 dcl kisle smetane
4 žlice ruma
ščepec soli
naribano lupino ene limone ali pomaranče
1 liter olja za cvrtje (lahko tudi svinjsko mast)
nadev marmelade po vaši izbiri
Za glazuro
4 žlice gina
2 žlici tonika
10 žlic sladkorja v prahu
4 čajne žličke limoninega soka
![Gin and tonic cocktail with lime slices, rosemary and ice on a rustic wooden table](https://www.mojprihranek.si/wp-content/uploads/2024/01/gin-and-tonic-cocktail-with-lime-slices-rosemary-and-ice-on-a-rustic-wooden-table-stockpack-istock-1024x675.jpg)
Priprava
Tri žlice mleka segrejemo z žličko sladkorja, da je mlačno, nato vanj nadrobimo kvas. Premešamo, da se kvas poveže s tekočino, nato vse skupaj potresemo z žlico gladke moke in pustimo vzhajati. Medtem v večjo skledo stresemo moko, jo zmešamo s suhimi sestavinami (sol in sladkor), naredimo jamico in dodamo kvas. S kuhalnico ga vmešamo v moko, nato pa zmesi dodamo mlačno mleko, mlačno stopljeno maslo, smetano sobne temperature, jajca, rum in naribano limonino ali pomarančno lupinico.
Na tej stopnji lahko uporabite mešalnik ali ročno naredite testo s kuhalnico, kot so to delale naše babice. Testo je pripravljeno, ko zmes postane gladka in sijoča. Nato ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo na toplem eno uro vzhajati.
Nadalje ga stresemo na pomokano površino, potresemo z moko in razvaljamo na približno centimeter in pol debelo. Vzamemo okrogel model poljubne velikosti ali kozarec s tankim robom, ga pomočimo v moko in izrežemo oblike.
Opomba: iz tega testa lahko naredite tudi krofe z luknjo, ki niso napolnjeni z marmelado ter jih premažite z gin tonic glazuro.
V velik globok lonec damo olje (ali mast) in ga močno segrejemo, nato temperaturo znižamo na srednjo. Okrogle kose testa počasi spustimo v segreto olje in lonec pokrijemo s pokrovko. Spodnja stran bodočih krofov je pripravljena, ko postane zlata. Nato jih obrnite, da dobi enak odtenek tudi druga stran, ko pa jih obrnete, pokrova ne nameščajte nazaj.
![Original homemade Carinthian Carnival Donuts, or so called "Faschingskrapfen", filled with apricot jam.](https://www.mojprihranek.si/wp-content/uploads/2024/01/original-homemade-carinthian-carnival-donuts-or-so-called-faschingskrapfen-filled-with-apricot-jam-stockpack-istock-1024x658.jpg)
Izvlecite jih na površino, na katero ste položili papirnate brisače, da vpijejo odvečno maščobo. Ko se ohladijo, jih napolnimo z marmelado. Pri tem vam bo pomagala slaščičarska brizga ali vrečka z daljšim ozkim nastavkom. Nato jih premažemo z glazuro.
Še priprava glazure. Vse sestavine dobro premešamo. Zmes mora biti gosta in lepljiva. Z žlico ga nanesite na krofe in razmažite po površini, tako da dobite tanko plast glazure, poroča portal zadovoljna.hr.
Urednik portala MojPrihranek