Pantonova barva leta 2023 v prostor vnaša pozitivno energijo

Viva Magenta red wall color of the year 2023 living room interior - 3D rendering
Dnevna soba v barvi leta. Foto: TonTectonix on iStock

Pantone je podjetje, ki je znano po svojem barvnem sistemu in pri barvah postavlja mednarodni standard. Pri postavljanju barvnih trendov jim gre primat, konec vsakega leta pa napovejo barvo prihodnjega. Barva leta 2023 je Viva Magenta 18-1750.

Dobrodošli v magentaverzi

Aesthetic texture of red magenta liquid cosmetic lipstick. Demonstration red magenta color of 2023 Viva Magenta in makeup and cosmetic. Abstract background brush strokes of red magenta tinted cream. Copy space
Pantonova barva leta je Viva Magenta 18-1750. Foto: Fascinadora iz iStock

Živahna magenta je naravni odtenenek rdeče. Pri podjetju so jo opisali kot brezmejni odtenek, ki je sam po sebi izjava. Razposajena magenta izžareva veselje in optimizem ter daje prostor novim začetkom, predvsem pa spodbuja eksperimentiranje in neobrzdano samoizražanje pri vseh. Vračanje k naravi opolnomoča in povezuje. Zgovorna barva, ni kaj.

Navdih iz narave

Kot navdih so služile žuželke košeniljke, ki jih najdemo v Srednji in Južni Ameriki. Košeniljke so paraziti, ki živijo v kaktusih, in proizvajajo karminsko kislino. Iz te kisline nastane barvilo karmin, uporablja pa se že stoletja.

Viva Magenta red wall color of the year 2023 living room interior - 3D rendering
Karmin se že stoletja uporablja za barvanje tkanin. Foto: Maryna Terletska iz iStock

»V dobi tehnologije iščemo navdih v naravi in resničnem. PANTONE 18-1750 Viva Magenta izhaja iz družine rdečih, kot navdih je pa služila rdeča barva košeniljk, ena najdragocenejših iz družine naravnih barv in ena najmočnejših in najsvetlejših, kar jih svet pozna,« je povedala izvršna direktorica Leatrice Eiseman.

Kaj predstavlja barva leta

Color swatches with color of the year 2023 - Viva Magenta. Color trend palette. Top view, flat lay.
Foto: LunaKate iz iStock

Kot pravijo pri podjetju, njihov cilj ni narekovanje ali vsiljevanje modnega trenda. Predvsem bi radi podjetja opozorili na moč barv, kako jih lahko uporabijo in kako pomembne pravzaprav so – ker so prva stvar, ki jo vidimo, njihova izbira nikakor ni postranska. Še več, barv jezik je univerzalen. Vseeno se bo Viva Magenta verjetno zapisala med trende leta 2023 in jo bomo zasledili tako pri notranji opremi kot v svetu mode.

Kje vse jo lahko uporabiš

Naravna plat barve se prilega prevladujočemu trendu opremljanja z naravnimi materiali. Že kakšen detajl ali en sam kos pohištva v tej barvi bo vnesel nekaj dinamičnosti in opozoril nase, ne da bi kričal. Letošnji trend združevanja različnih barv v kopalnicah pa je sploh prikladen.

Viva Magenta bathroom interior color of the year 2023 - 3D rendering
Z odtenkom leta lahko popestrite kopalnico. Foto: TonTectonix iz iStock
Niki Hüll

Junior novinar

VIRPantone
Prejšnji članek10 nasvetov za vedno čisto in organizirano kuhinjo
Naslednji članekNimate odprtega računa? Čakajo vas visoke kazni
Niki Hüll

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.