Nimate odprtega računa? Čakajo vas visoke kazni

Judge gavel lying on euro banknotes
Foto: Richard Villalonundefined undefined iz iStock

Finančna uprava Republike Slovenije je objavila pomembno novico in opozorilo. Kot navajajo, morajo imeti vsi poslovni subjekti odprt transakcijski račun pri ponudniku plačilnih storitev. V primeru prekrška je lahko razpisana globa vse tja do 30 tisoč evrov.

Globe za poslovne objekte, ki nimajo odprtega računa

V skladu z Zakonom o davčnem postopku (ZdavP-2) mora imeti vsak poslovni subjekt odprt transakcijski račun pri ponudniku plačilnih storitev, to je pri banki ali hranilnici.

*poslovni subjekti so vse osebe, ki so dolžne voditi poslovne knjige in evidence, torej gospodarske družbe, samostojni podjetniki, društva, zavodi in tako dalje.

Kaj se zgodi, če transakcijski račun ni odprt? Gre za prekršek, za katerega je predpisana globa od 800 do 30.000 evrov za poslovni subjekt in 400 do 4000 evrov za njegovo odgovorno osebo. To je odvisno od oblike in velikosti poslovnega subjekta.

Ob ugotovljeni kršitvi obveznosti FURS uvede prekrškovni postopek in kršitelja ter odgovorno osebo sankcionira z izrekom globe.

3d hands holding a cell phone with coins on the screen. neon lights. futuristic concept of play to earn, video games, technology, metaverse and crypto. 3d rendering
Foto: AntonioSolano iz iStock

FURS poziva poslovne objekte, da odprejo račune

Finančna uprava Republike Slovenije poziva vse poslovne objekte, ki nimajo odprtega transakcijskega računa, da tega čim prej odpro. V kolikor ga odprejo pri ponudniku plačilnih storitev v Republiki Sloveniji, tega ni potrebno sporočiti Finančni upravi, saj lahko ta podatek slednja pridobi po uradni dolžnosti iz Registra transakcijskih računov. V kolikor pa je ta odprt oziroma se bo odprl v tujini in ni bil prijavljen Finančni upravi, mora poslovni objekt to storiti preko obrazca DR-Račun z eDavki.

Pri tem FURS dodaja: »Poudariti je treba, da pri obveznosti odprtega računa za poslovne subjekte ni nikakršnih izjem. Morebitna poslovna neaktivnost/mirovanje poslovnega subjekta ali morebitna zavrnitev odprtja računa ali enostransko zaprtje računa s strani ponudnika plačilnih storitev ne predstavlja zakonitega razloga za neizpolnitev zakonske obveznosti odprtega računa.«

VIRFURS
Prejšnji članekPantonova barva leta 2023 v prostor vnaša pozitivno energijo
Naslednji članekPrijava računa v tujini: Kako prijaviti račun v tujini?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.