Nova barva otroške sobe? Zakaj pa ne.

otroška soba
Foto: KatarzynaBialasiewicz iz iStock

Otroška soba je prostor, kjer otroci preživijo veliko časa, zato je pomembno, da je barva sten v njej ustrezna za otrokovo starost in osebnost.

Mnogi starši se (predvsem na podlagi lastnega okusa) radi odločajo za minimalistične otroške sobe, v teh pa je žal preveč beline, monotonosti, premalo dinamike in nasploh premalo stimulacij za otrokov razvoj. Otroci rabijo barvit svet okoli sebe, takega, ki spodbudi domišljijo, igrivost ter izžareva sončnost, pozitivnost in dobro voljo.

Svetle, živahne barve so lahko dobre za mlajše otroke, saj lahko ustvarijo vesele in igrivo vzdušje. Temnejše in bolj pastelne barve pa so lahko dobre za starejše otroke, saj lahko ustvarijo bolj umirjeno in sproščujoče vzdušje.

Smernice za izbiro barve sten v otroški sobi:

  • Mlajši otroci: Svetle, živahne barve, kot so rumena, rdeča, oranžna ali zelena, so lahko dobre za mlajše otroke, saj lahko ustvarijo vesele in igrivo vzdušje.
  • Starejši otroci: Temnejše in bolj pastelne barve, kot so modra, roza ali siva, so lahko dobre za starejše otroke, saj lahko ustvarijo bolj umirjeno in sproščujoče vzdušje.
  • ‘Otroci z osebnostjo’: Če otrok ima močno osebnost ali želi nekaj specifičnega, lahko upoštevate njegove želje in izberete barvo, ki mu je všeč. Če bo soba v barvi, ki si jo želi, se bo v prostoru bolje počutil, lažje sprostil in igral oziroma učil. Če otrokova želja nikakor ni skladna z vašo, otroku to mirno razložite in poiščite rašitev, ki bo sprejemljiva sa vse.

V končni fazi je pomembno, da izberete barvo, ki bo ustrezala otrokovi starosti in osebnosti ter se bo dobro ujemala z ostalimi elementi v prostoru, kot so pohištvo, tla in druge dekoracije.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekMojPrihranek.si navdušuje z novo podobo
Naslednji članekNajbolj zabavna dejstva o kakavu

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.