Najbolj zabavna dejstva o kakavu

Healthy cocoa pods on cocoa tree colorful. Cocoa farms that are well catered for with abundant pods on each cocoa tree
Foto: William Borney iz iStock

Kakav spada med superživila, uporaben pa je za najrazličnejše namene. Kakavovo maslo je odlično za nego kože, medtem ko iz kakava delamo sladice in napitke. Najbolj priljubljena uporaba kakava je seveda v čokoladi, v nadaljevanju pa vam predstavljamo nekaj zabavnih dejstev o tem superživilu.

Kakav so nekoč uporabljali kot valuto

Kakavova zrna, ki so rasla v ekvatorialnem delu Veracruza in Mehike, so do leta 1737 uporabljali kot valuto. Purana so tako lahko zamenjali za 100 kakavovih zrn. Aztekom je bila namreč njihova vroča čokolada ali Xocolatl bolj vredna od zlata in srebra. Ko je Montezuma leta 1519 premagal Corteza, so konkvistadorji preiskali njegovo palačo in našli ogromne količine kakavovih zrn namesto zlata, srebra ali dragocenih kovin.

Cocoa pods with dry cocoa beans in the male hands. Nature background.
Foto: ValentynVolkov iz iStock

Švicarji zaužijejo več čokolade kot katerikoli drug narod na Zemlji

Čeprav ZDA predstavljajo kar 20 % potrošnjo čokolade na svetu, Švicarji zaužijejo več čokolade na osebo kot katerikoli drug narod, in sicer slabih 10 kilogramov. Američani pojejo pol manj čokolade na osebo. Čeprav Afričani proizvedejo največ kakava na Zemlji, predstavljajo le 3 % svetovne potrošnje čokolade.

Pri prevajanju besede kakav iz španščine v angleščino je prišlo do slovnične napake

Ste se kdaj vprašali, zakaj se kakavovim zrnom po angleško reče cocoa beans in ne cacao beans? Gre za slovnično napako, saj so pri angleškem prevodu iz španske besede cacao napačno zapisali besedo. In ta se uporablja še danes!

Skodelici vroče čokolade na pladnju, poleg so kosi temne čokolade

Temna vroča čokolada za dekadentne užitke

Če obožujete temno čokolado, morate poskusiti ekstra temno vročo čokolado Chocomar. Zaradi visokega deleža kakava bo pobožala vaše brbončice in vas popeljala v nasade kakavovca. Vse vroče čokolade Chocomar so narejene v Sloveniji, v njih najdete samo najbolj kvalitetne sestavine. Priprava je izjemno enostavna, končni rezultat pa gosta vroča čokolada kot v vaši najljubši kavarni. Celotno ponudbo vročih čokolad najdete na spletni strani Chocomarja.

info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Prejšnji članekNova barva otroške sobe? Zakaj pa ne.
Naslednji članekIščemo tržnika oglasnih kapacitet spletnih in tiskanih medijev (M/Ž)
info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.