Neprijeten vonj s stranišča? Tu so možni razlogi

plumber unclogging blocked toilet with hydro jetting at home bathroom. sewer cleaning service
Foto: ronstik iz iStock

Tudi najbolj skrbni in čisti lastniki domov občasno naletijo na težave z wc-jem, ter nadležen vonj, ki ga le-ta oddaja. Razlogi za vonjave iz wc-ja so lahko različni, od bakterij, plesni, zamašenih odtokov, do poškodovanih tesnil wc-ja, zamašenih prezračevalnih cevi ali razpokanih straniščnih skled…

Wc-ji so nagnjeni k oddajanju neprijetnega, celo gnusnega vonja, a na srečo je njihovo odpravljanje vonja običajno precej preprosto. Predstavljamo najpogostejše razloge:

Wc predolgo ni bil v uporabi

Ko wc predolgo ostane brez splakovanja (na primer v gostinskem wc-ju ali neuporabljenem najemniškem stanovanju), voda v školjki wc-ja običajno izhlapi. Posledično iz cevi za odvod kanalizacijskega plina prodira vonj.

Rešitev: Preprosto splakovanje wc-ja bo napolnilo vodo v školjki. (Morda boste to morali storiti večkrat, preden se vonj razprši.)

Razmnoževanje smrdljivih bakterij

Čeprav je voda v rezervoarju wc-ja čista in celo pitna, se bakterije lahko razmnožujejo v dovodnih ceveh vašega wc-ja, še posebej med vročim in vlažnim poletnim vremenom. Te nadležni mikroorganizmi, ne samo smrdijo po gnilih jajcih, ampak so običajno tudi nezdravi za vaš dom.

Rešitev: Odstranite pokrov rezervoarja wc-ja in vanj nalijte skodelico belila. Pustite nekaj minut, da razkuži, nato splaknite. Voda z belilom bo stekla v školjko wc-ja; pustite nekaj ur, preden ponovno splaknete.

Nabiranje plesni

Oster, plesniv vonj je verjetno posledica nabiranja plesni v wc-ju. Plesen se navadno oblikuje pod robom wc-ja, na delu, ki ga mnogi ljudje morda zanemarijo pri čiščenju.

Rešitev: Pri odstranjevanju plesni nosite zaščitno masko. Rob spodnje strani wc-ja zdrgnite z staro zobno ščetko, uporabite belilo ali kis (NIKOLI ne obeh hkrati – tvorita strupeno kombinacijo). S tem boste odstranili tudi morebitne iztrebke, ki so se lahko razpršili po robu. Ne pozabite očistiti tudi spodnje strani sedeža na wc-ju!

Zamašen odtok wc-ja

Včasih se odtok wc-ja delno zamaši (postopoma ali nenadoma). Ko se to zgodi traja dlje časa, da se wc izprazni in napolni, kar povzroči padec nivoja vode. Če je rezervoar wc-ja premalo napolnjen ali se dolgo polni, to lahko povzroči vonj po kanalizacijskem plinu.

Rešitev: Bodite previdni pri splakovanju wc-ja, če sumite na zamašitev – posledica bi lahko bilo prelivanje. Poskusite s potopnim batom za odmašitev wc-ja ali s čiščenjem odtoka s spiralo, da odstranite, kar bi ga lahko zamašilo.

Poškodovano tesnilo wc-ja

V podnožju vašega wc-ja se nahaja tesnilo v obliki voskastega obroča. Če je to tesnilo poškodovano, lahko tako vonj kot tudi voda uhajata v prostor. Wc se lahko tudi začne “gugati” na svoji podlagi.

Rešitev: Pokličite strokovno službo za vodovod, da zamenja tesnilo.

Razpokan wc

Razpoka v straniščni školjki lahko povzroči počasno puščanje vode. Posledica tega je, da je količina vode v školjki wc-ja manjša, kot bi morala biti, kar omogoča vstop neprijetnega kanalizacijskega plina iz kanalizacijskih cevi.

Rešitev: Popravilo je mogoče za razpoke nad vodno gladino, če je poškodba nižje, pa boste verjetno potrebovali nov wc, da se znebite vonja kanalizacijskega plina.

Slabo oblikovana prezračevalna cev

Ali wc smrdi po gnilih jajcih? Težava je lahko vaša prezračevalna cev. Prezračevalna cev je zasnovana za izpust smrdljivih kanalizacijskih plinov skozi streho vašega doma. Prezračevalna cev nato prinese svež zrak nazaj v vaš dom. Težava je, če je prezračevalna cev zamašena ali je bila napačno nameščena, kar bo povzročilo, da bo vonj kanalizacijskega plina ujet v vašem domu.

OPOMBA: Ta vonj kanalizacijskega plina vsebuje nevarne sestavine.

Rešitev: Takoj pokličite strokovnega vodovodarja.

Prejšnji članekKriptovalute rastejo. Odkrivamo dva kripto projekta z obetavnimi prelomnicami. Brezplačno. Ne zamudite te rasti, ki se zgodi le vsaka štiri leta.  
Naslednji članekKaj je Piklerjev trikotnik in kako pomaga vašemu otroku?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.