Nakup novega TV zaslona + nasveti

Televizije so prišle že tako daleč, da imamo na razpolago pravo morje izdelkov. In z večjo količino pride tudi več vprašanj. Pri izbiri svojega novega televizijskega sprejemnika, se nam poraja mnogo vprašanj. Katerega naj izberem, kako velik naj bo, kakšno ločljivost naj izberem in katere funkcije naj mi nudi.

Velikost zaslona (diagonala)

Večje ni nujno boljše, saj moramo tu v obzir vzeti tudi velikost prostora in kako daleč bomo sedeli od TV-ja. Organizacija SMPTE je pred kratkim objavila natančna navodila, ki nam lahko pomagajo pri izbiri TV-ja, glede na oddaljenost gledanja.

 • Diagonala 165 cm – najmanj 2,5 m (Full HD) ali 2,1 m (4K)
 • Diagonala 130 cm – najmanj 2,2 m (Full HD) ali 1,7 m (4K)
 • Diagonala 117 cm – najmanj 1,9 m (Full HD) ali 1,5 m (4K)
 • Diagonala 105 cm – najmanj 1,7 m (Full HD) ali 1,3 m (4K)
 • Diagonala 82 cm – najmanj 1,3 m (Full HD)
 • QLED – vsaj 110 cm
 • OLED TV – vsaj 120 cm (povprečje med 150 in 165 cm)
 • 8K TV – vsaj 140 cm

Vrsta ekrana

Vrsta osvetlitve (LCD, LED ali OLED)

Slika na televizji sveti. Kako, oziroma na kakšen način pa je odvisno od kratice, ki je vedno izpostavljena na sami televiziji ali njeni embalaži.

 • LCD je najstarejša oblika osvetlite tankih ekranov. Celoten ekran osvetljuje ena močna bela žarnica. Pri takšnih televizijah opazite, da se ob prižigu, a še preden se pokaže slika, ekran osvetli, ko se prižge žarnica. Takšni ekrani so najcenejši, a imajo slabše kontrastno razmerje.
 • LED, oziroma LED LCD. Gre za nadgradnjo tehnologije LCD, le da eno žarnico zamenja vrsta LED diod (pomisli na božične lučke). Te se lahko posamezno vklapljajo ali izklapljajo, kar nakazujejo oznake, kot so FALD (Full Array Local Dimming). Takšne televizije porabijo manj elektrike in omogočajo črnejše črne. Odvisno od števila con osvetlitve pa se lahko pojavi sijaj okoli svetlih elementov na temni podlagi (opazno predvsem pri premikanju miške ali kazalcev v igrah).
 • OLED predstavlja odmik od tehnologije LCD in ne uporablja ločene luči in panele za ustavljanje svetlobe. Pri teh ekranih so posamezne pike same hkrati svetlobne diode. Tako se lahko v celoti vklopijo in izklopijo, kar vodi do najbolj črne črne in s tem do neskončnega kontrasta. OLED televizije so cenjene kot najboljše (in hkrati najdražje). Toda pri tej tehnologiji lahko pride do trajnega vžiga slike v sam ekran, kar se kaže kot sledovi prejšnjih statičnih elementov (ghost image). Do tega lahko pride predvsem v igrah, kjer so nenehno prisotni elementi HUD ali pri številnih kanalih z novicami, kjer so prisotni stranski pasovi z besedili. OLED televizije so tako priporočene predvsem ljubiteljem filmov, niso pa priporočene za igralce iger.

Vrsta panele

Panela je del ekrana, ki blokira svetlobo posamezne pike, iz katerih je sestavjena slika. Z razvojem in spremembo tehnologij so se spremenile tudi vrste panel. Te še vedno večinoma temeljijo na kristalih LCD (z izjemo OLED), razlikujejo pa se po načinu premikanja kristalov. Od treh vrst panel sta pri televizijah te dni najbolj razširjeni dve: IPS in VA.

 • IPS panele imajo izvrstni vidni kot in najboljšo natančnost barv. Zaradi tehnologije izdelave pa je pri njih pogosta neuniformnost osvetlitve. Ta je bolj pogosta pri cenejših ekranih, kjer ni veliko sredstev vloženih v nadzor kvalitete. To se izkazuje v učinku umazanega ekrana (dirty screen effect) in v uhajanju svetlobe predvsem ob robovih in v kotih ekrana (backlight bleeding in IPS glow). Prvi je viden pri enakomernih odtenkih sivine, ki so bolj vidni pri računalniških grafikah in manj pri video vsebinah. Drugi pa je opazen v črnih robovih ob sliki, kadar se razmerje videa na ujema z razmerjem ekrana.
 • VA panele odlikuje boljše zapiranje posameznih pik. To vodi v črnejše črne in praktično eliminirajo uhajanje svetlobe. Zato pa morajo plačati s počasnejšim zapiranjem pik, kar predstavlja počasnejši odzivni čas. To predstavlja problem le pri profesionalnih igralcih hitro gibajočih iger. Drug minus so manjši vidni koti. Zato se te panele ne pojavljajo v pametnih telefonih, na katere gledamo iz vseh možnih kotov. Televizije načeloma ne gledamo iz velikega kota, če pa to za vas na drži (zaradi premajhne dnevne sobe), se raje izognite panelam VA.

ips vs vaPanele VA so tako priporočene tistim, ki gledajo televizijo v temni sobi, IPS pa tistim, ki gledajo iz večjih kotov.

Kakovost slike zaslona

Bolj pomembno kot velikost zaslona je kakovost slike, ki je odvisna od štirih dejavnikov. Kakovosti gibanja slike, ukirvljenosti zaslona, ločljivosti zaslona in barvnega kontrasta.

Kakovost gibanja slike

Sama kakovost gibanja oziroma osveževanje slike je izražena v Herzih (Hz). Višja kot je ta številka, boljša in bolj tekoča bo slika pri hitrejših posnetkih.

 • 60 Hz – primerna za običajno gledanje TV (dokumentarci, filmi, oddaje, serije)
 • 120 Hz – primerna za športne scene s hitrim gibanjem in igranje iger

Ukrivljenost zaslona

Ukrivljeni zasloni naj bi se bolje prilagajali ukrivljenosti očesa in tako privedli do bolj naravnega pogleda. To je predvsem pomembno pri večjih zaslonih, da ni potrebno očesu spreminjati nivo ostritve, saj je tako srednji del ekrana enako oddaljen od očesa kot stranski robovi. Toda pri ukrivljenih zaslonih je pomembno, da nanje gledamo karseda naravnost. Zato takšni ekrani niso priporočeni, če sedimo preveč blizu ekrana in pod kotom. Ukrivljeni ekrani so tako bolj razširjeni pri monitorjih, kjer sedimo direktno na sredini. Ukrivljenost ekrana označuje število R (kot je 1800R). Manjša kot je vrednost R, bolj ukrivljen je ekran. Število označuje koliko daleč od ekrana moramo sedeti. Tako 1800R pomeni, da moramo sedeti vsaj 1,8 m stran od ekrana.

Ukrivljeni zasloni naj bi omogočali večjo vživetje v sliko, manjšo utrujenost oči, občutek večje slike in manj popačenj ob robovih. Priporočamo, da takšno televizijo najprej preizkusite in se nato odločite za nakup.

Ukrivljenost zaslona vpliva na samo odsevnost.
Ukrivljenost zaslona vpliva na samo vživetje in utrujenost oči.

Ločljivost zaslona

Je pomen slikovnih procesorjev pri ustvarjanju slike na zaslonu (izražena je v slikovnih točkah). Poznamo več vrst ločljivosti.

 • SD – 480p – standardna ločljivost, v kateri je predvajana večina TV vsebin.
 • HD – 720p – zagotovitev kakovostne slike v ločljivosti HD. Predvsem pri manjših televizijah (60 do 82 cm).
 • FULL HD – 1080p – trenutno najbolj razširjena ločljivost, ki je na voljo v televizijah z diagonalo nad 101 cm.
 • 4K – 3840 x 2160p – izredno čista in natančna slika.
 • 8K – 7.680 x 4.320p – tako podrobna slika, da kakšnih točk sploh ne vidimo. Trenutno še praktično ni na voljo 8K vsebin, tako da gre tu predvsem za pripravo na prihodnost.
Ločljivost zaslona
Ločljivost zaslona prikazana na preprost način.

Barvni kontrast

Kontrast je razmerje med najbolj svetlo in najbolj temno barvo na zaslonu. Stopnjo kontrasta najlažje vidimo pri primerjavi črne barve med različnimi TV-ji. Najboljši je tisti kontrast, ki črno barvo prikaže popolnoma črno.

 • HDR – večji dinamični razpon kontrasta in širši barvni spekter. Za pravilen prikaz mora sam izvor slike vsebovati podatke HDR, hkrati pa mora TV podpirati tak prikaz. HDR vsebine najdete na Netflixu, Amazon Prime, nekaterih YouTube posnetkih in majhnem naboru najnovejših iger. Kot Obstaja 5 različnih formatov HDR: HDR10 je osnovni, ki ga najdemo na vseh HDR napravah, naprednejši verziji pa sta Dolby Vision in HDR10+.
 • DisplayHDR – bolj močno osvetlitev kot ima televizija, večji kontrast lahko prikaže. Zato so se pojavile oznake, ki prikazujejo, kako močno osvetlitev je televizija sposobna prikazati. HDR400 je zmožna prikazati vrh 400 nitov (peak luminance), HDR600 600 nitov, HDR1000 pa 1000. Strokovnjaki zatrjujejo, da je za pravo HDR izkušnjo potrebno 1000 nitov svetilnosti.
 • OLED – imajo najboljši kontrast od vseh vrst televizijskih panel. Pri njih se lahko vsaka posamezna pika vklopi ali izklopi, kar vodi do najbolj črnih črnin in s tem do neskončnega kontrasta.

Kako se obnese pametni TV (SMART TV)?

Te naprave imajo vzpostavljeno povezavo z internetom in nam omogočajo brskanje in ogled internetnih vsebin brez priklapljanja drugih naprav. Na TV lahko nameščamo aplikacije, igramo igre in gledamo razne vsebine. Omogočena je tudi brezžična povezava z drugimi napravami (telefon, tablica).

Vse pametne televizije niso enake, saj obstaja veliko različno zmogljivih operacijskih sistemov. Medtem ko boste na vseh našli YouTube in Netflix, se katalogi ostalih aplikacij in uporabniška izkušnja drastično razlikujejo. LG uporablja webOS, ki je pogosto izbran kot uporabniku najbolj prijazen sistem. Samsung uporablja primerljiv Tizen. Sony in nekateri drugi uporabljajo Android TV, ki ima največji nabor aplikacij. Ostali sistemi pa imajo manj funkcij in manj aplikacij.

Nepametno televizijo si lahko spremenite v pametno s številnimi priključki, kot so Google Chromecast, Amazon Fire TV in Roku Streaming Stick. Vse so cenovno izredno ugodne rešitve s cenami od 20 do 100 €.

Pametni TV = SMART TV
Pametni TV = SMART TV

Cene so odvisne od vaših želja

Vse je odvisno od zgornjih dejavnikov in za katere se boste odločili. Tako lahko cene manjših, manj zahtevnih televizorjev »padejo« do 150 €. Cene velikih in zelo kakovostnih televizorjev pa vse tja preko 5 tisoč evrov. V povprečju uporabnik porabi vsaj tisoč evrov za nakup novega televizorja.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekKaj izbrati: steklokeramično ali indukcijsko kuhalno ploščo?
Naslednji članekNaravne rešitve za odganjaje mrčesa in insektov
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.