Barve za spalnico: katere vznemirjajo, katere pomirjajo?

Če želite spalnico spremeniti v malo oazo miru, začnite pri izbiri ustreznih barv.

Barve imajo pomembno vlogo pri ustvarjanju ambienta. Medtem ko nežni pastelni odtenki delujejo lahkotno in pomirjujoče, so kričeče barve pravo nasprotje. Prav tako naj bi se tisti, ki težko zaspijo, izogibali beli barvi, ki naj bi nas pomagala ohranjati budne. Tako belo kot pisane barve raje uporabite v drugih prostorih.

Oranžna barva naj bi vplivala na delovanje možganov in spodbujala kreativnost, zato za prostor, kjer naj bi si spočili, ni najbolj primerna. Neon barve in presvetle tudi niso dobra izbira, če imate težave s spanjem, prav tako kričeče rumena ali limeta zelena.

spalnicaSpalnice, v katerih prevladuje rdeča barva, morda delujejo bolj ‘seksi’, a vedite, da tiste starodavne pariške spalnice niso bile namenjene zgolj spanju … Rdeča barva je preveč energična, če si želite umirjenega spanca. Namesto rdečih sten, raje popestrite sobo z rdečimi dodatki, posteljnino …

Ljudje smo si sicer različni in barva, ki nekomu povzroča glavobole, je drugemu lahko prav prijetna. Barve, ki naj bi se jim bilo dobro izogibati, so močno rumena, rdeča in oranžna, pa tudi intenzivna rožnata in vijolična. Najbolj primerni naj bi bili umirjeni odtenki zelene in modre, pastelne barve in pudrasti odtenki. Če vam katera od prej omenjenih barv ustreza, jo torej le uporabite. Pomembno je, da se v prostoru počutite lagodno in da ni v njem ničesar, kar vas spravlja ob živce.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPodnebne spremembe: kako EU uresničuje cilje podnebne politike
Naslednji članekMottainai: Japonski koncept, ki osvaja svet

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.