Luknjice v lesu? Morda so krive lesne ose. Kako se jih znebiti?

Lesne ose so povzročitelji škode v naših gospodinjstvih
Lesne ose so povzročitelji škode v naših gospodinjstvih Foto: Bozidar Acimov iz iStock

Lesne ose so vrsta žuželk, ki v les vrtajo luknjice, v katere odlagajo jajčeca in lahko povzročijo veliko škodo na leseni konstrukciji, pohištvu, tleh in drugih lesnih izdelkih. Kako prepoznati lesne ose, kakšno škodo lahko povzročijo in kako se jih znebiti?

Kaj so lesne ose?

Obstaja več kot 3000 različnih vrst lesnih os, vendar sta v Sloveniji najbolj razširjeni velika (ali rumena) lesna osa in črna osa. Odrasle lesne ose so velike in vitke žuželke, dolge od 1 do 4 cm, z rjavkasto črnim telesom in prozornimi krili.

Kakšno škodo povzročajo?

Lesne ose lahko povzročijo veliko škodo na leseni konstrukciji, pohištvu, tleh in drugih lesnih izdelkih. Najpogosteje ‘napadajo’ mehke lesne vrste, kot so bor, jelka, macesen, smreka in topol, vendar lahko napadejo tudi trde lesne vrste, kot so hrast, bukev in oreh. Napaden les lahko poškodujejo tudi glivice, ki se naselijo v lesu, kjer so prisotne lesne ose.

Kako prepoznati napad lesnih os?

Napad lesnih os se najprej opazi po špranjah, ki se pojavijo v lesu. Špranje so lahko precej velike in se razlikujejo po globini in širini. Napadene lesene površine lahko tudi pokažejo sledove drobljenja in izluščevanja lesa, kar kaže na dejavnost lesnih os. Včasih lahko na napadenem lesu opazite tudi kupčke lesnih ostrinic, ki jih je žuželka odložila pri kopanju izhodnega rova.

Lesna osa od blizu
Lesna osa od blizu Foto: Wirestock iz iStock

Kako se znebiti lesnih os?

Če sumite, da imate v hiši ali na vrtu lesne ose, je najbolje, da pokličete strokovnjaka za zatiranje škodljivcev.

  • Obstaja veliko vrst insekticidov, ki so učinkoviti proti lesnim osam, vendar jih mora uporabljati usposobljena oseba.
  • Poleg tega se lahko lesne ose odstranijo tudi z uporabo pasti, ki jih lahko kupite v specializiranih trgovinah. Če se odločite za pasti, se prepričajte, da jih uporabljate v skladu z navodili proizvajalca in da jih postavite na mesta, kjer ste opazili največjo aktivnost lesnih os. Pasti bodo ujemale odrasle žuželke, vendar ne bodo odpravile jajc in ličink, zato jih je treba uporabiti v kombinaciji z drugimi metodami.

Če se odločite za uporabo insekticida, je treba upoštevati nekaj previdnostnih ukrepov. Insekticidi so lahko škodljivi za ljudi, živali in okolje, zato jih je treba uporabljati previdno in v skladu z navodili. Pred uporabo insekticida je treba prostor dobro prezračiti in uporabiti zaščitno opremo, kot so rokavice in maska za obraz. Po uporabi insekticida je treba prostor temeljito očistiti in prezračiti.

Preprečite vstop

Poleg tega lahko zmanjšate tveganje za napad lesnih os tako, da preprečite njihov vstop v hišo ali na vrt. To lahko storite tako, da preverite tesnost vrat, oken in drugih odprtin ter preprečite kopičenje lesa v bližini hiše. Lesne ose imajo radi tudi mrtvo lesno maso in vlažna območja, zato je treba preveriti, ali ni težav z vlago v kleti ali na podstrešju.

Lesne ose se lahko pri vas razmnožijo tudi, če ste vgradili les iz gozda, ki ga je poškodoval sneg, žled, požar. Na takih območjih so les lahko že napadle glive ali pa je predolgo podrt les ležal v gozdu, preden je bil pospravljen, v vlažnih razmerah pa so se v njem naselili škodljivci.

Lesne ose hitro odložijo jajčeca v poškodovan les. Njihove larve imajo izjemno močne čeljusti, zaradi česar se lahko prebijejo tudi skozi morebitne obloge, s katerimi bi obdali les. Ker se lahko razvijejo tudi po več letih (2-3 letih), lahko na plano prilezejo komaj po nekaj letih, odkar smo tak les že vgradili v hišo (špirovci, pohištvo …). Če začne vgrajen les trohneti, lahko postane dom za nove larve, sicer pa v osušen les larv ne odlagajo. Na pohištvu lahko kozmetične poškodbe popravimo, medtem ko je pri lesu, ki je uporabljen kot gradbeni material, treba preveriti, ali je les še primeren in zagotavlja ustrezno trdnost in stabilnost konstrukcije. Če je preveč naluknjan in je začel trohneti, ga je treba zamenjati.

Da bi preprečili nadaljnje poškodbe, je treba čim bolj učinkovito zmanjšati vlažnost v prostoru kjer je tak les (največkrat gre za podstrešje, klet). les v ostrešju če je suh, pa ne bo doživel škode, ki bi kakorkoli vplivale na trdnost in stabilnost strukture.

Lesne ose lahko torej predstavljajo resen problem za lastnike hiš in vrtov. Če sumite, da imate težave z lesnimi osami, je najbolje, da se obrnete na strokovnjaka za zatiranje škodljivcev, ki vam bo svetoval, kako se znebiti žuželk na učinkovit in varčen način. Poleg tega je treba redno pregledovati lesene površine v hiši in na vrtu ter sprejeti ukrepe za preprečevanje napada lesnih os.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekIzbira prave pergole je ključnega pomena za uživanje na prostem
Naslednji članekZakaj je pergola odličen dodatek vašemu domu?

Urednica portala MojPrihranek.si

1 komentar

  1. No tale članek je pa čista brca v temo. Lesne ose se NE prehranjujejo z lesom! V les delajo luknjice tam, kjer je v lesu črv v katerega s pomočjo dolgega legla izležejo jajčece. Lesne ose so dejansko izjemno koristne.
    Dajte si malo prebrat wikipedijo ali pa kakšno enciklopedijo in popravite članek, da bo odražal resnico, ne pa nekaj, kar je “nekdo povedal” in je dejansko izmišljeno.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.