Kakšno naj bo ležišče za starejše

postelja

Primerno ležišče vpliva na kakovost spanca, napačno ležišče pa pogosto vzrok za bolečine v vratu in hrbtu (predvsem križu). Če je vaša vzmetnica napačna, dotrajana ali so se pač spremenile potrebe, ne odlašajte z zamenjavo. Predvsem je dobro o zamenjavi razmisliti ob težavah v hrbtenici in vratu ter ob prehodu v tretje življenjsko obdobje, ko se potrebe nekoliko spremenijo.

Letveno dno

Za kakovostni spanec je prvi ppogoj ustrezno letveno dno, ki zagotavlja zračenje vzmetnice, podpira pa ne le hrbtenico, temveč celotno telo. Pri določenih izvedbah je mogoče nastavljati trdoto letvenega dna po posameznih področjih vzdolž ležišča, določene različice pa omogočajo dvig in spuščanje vzglavnega ali nožnega predela letvenega dna s pomočjo motorčka. V zrelih letih je možnost dviga ležišča odlična izbira, saj omogoča prilagajanje potrebam in večje udobje.

Postelja

Postelja za starejše mora biti dovolj visoka, da je sedanje in vstajanje čim manj zahtevno. Če je okvir postelje nižji, lahko višino pridobimo tako, da namestimo dve vzmetnici – eno vrh druge.

Ležišče

Ker običajno zakonsko posteljo uporabljata dve različno težki osebi, je iz praktičnih razlogov bolje izbrati dve ločeni ležišči. V takem primeru je tudi menjavanje posteljnine preprostejše.

Prav tako naj bo ločeno letveno dno. Za vsakega uporabnika naj bo letveno dno ustrezno nastavljeno, ležišče pa dovolj trdno, da bo podpiralo težo telesa na ustreznih mestih. Prijetnejši spanec si lahko zagotovimo tudi z izbiro nadvložka, ki bo hkrati tudi ščitil vzmetnico.

Trdota ležišča

Ne drži vedno, da morajo ljudje, ki imajo težave s hrbtenico, ležati na trdi podlagi. Ali naj bo ležišče trdo ali mehko, je odvisno od vsakega posameznika. Dobro je, da ležišče pred nakupom vedno preizkusimo. Pri tem je treba biti pozoren na položaj spanca in izbrati vzmetnico, ki bo telo dobro podpirala, hkrati pa ne bo pretrda, saj bi tako oteževala prekrvavitev telesa zaradi prevelikega pritiska. V hrbtnem delu preveliko pogrezanje ni zaželeno, saj premehko ležišče povzroča napetost v mišicah in izzove bolečine v sklepih.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekRačunalniška miza za vsak dom
Naslednji članekPozabite na kemijo v pralnem stroju – namesto mehčalca uporabite alkoholni kis

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.