Pozabite na kemijo v pralnem stroju – namesto mehčalca uporabite alkoholni kis

pralni stroj

V vseh sferah našega življenja se mnogi trudijo z uporabo čim bolj naravnih izdelkov, saj so kupljena čistila, praški ipd. v večini sestavljena iz umetnih in zdravju celo nevarnih sestavin. Zato pri tovrstni skrbi nikakor ne smemo pozabiti niti na našo kožo. Ta je praktično ves čas obdana z oblačili, ki so polni koži ne najbolj prijaznih sestavin. Mnoge preprosto privleče intenziven dišeč vonj, a ni vse v tem. Ker so vse bolj prisotne različne alergije oziroma druge težave, ki se odražajo na koži, vse več ljudi prisega na uporabo alkoholnega kisa namesto mehčalca. Temu triku pa lahko dodamo še nekaj drugih, ki bodo poskrbeli za pravo malo evolucijo pranja perila na koži in okolju prijazen način.

Alkoholni kis odpravlja neprijetne vonjave

Največji zadržek pri prehodu na uporabo alkoholnega kisa namesto mehčalca je neprijeten oziroma bolje rečeno intenziven vonj, ki ga kis ima. A brez skrbi, alkoholni kis je pravi magični napoj – pravzaprav (preverjeno!) odpravlja neprijetne vonjave. Oblačila imajo tako svež in naraven vonj oziroma nekoliko prevzamejo vonj pralnega praška, ki ga uporabljate.

Uporaba je nadvse preprosta. V predel za mehčalec vsujte alkoholni kis, v enaki količini kot ga uporabljate pri pranju. Količino lahko po želji tudi prilagajate, kakor vam bo najbolj ustrezalo. Sama količina je odvisna tudi od same količine perila oziroma velikosti bobna.

Alkoholni kis celo uničuje vodni kamen v pralnem stroju

Alkoholni kis pa ni prijazen le do oblačil, temveč tudi do samega pralnega stroja. Četudi ga ne uporabljate namesto mehčalca, ga lahko uporabite za odpravo vodnega kamna. Ko želite namensko očistiti boben, vanj usujte 1 do 2 dl alkoholnega kisa in operite na 90 stopinjah.

Nič več ostankov mila oziroma detergenta

Ocetna kislina v kisu bo prav tako uspešno razgradila ostanke mila oziroma pralnega praška, ki se naberejo na oblačilih ali drugih tkaninah. Ti lahko namreč dražijo kožo in dihala, še posebej škodljivi so za dojenčke, otroke in alergike.

Tudi sicer velja, da je za ta namen bolje uporabljati prašek v prahu in ne tekočih praškov. Če namreč po pranju dobro otresete oblačila oprana s praškom v prahu, bodo ta manj onesnažena s praškom, kot če uporabite tekoči detergent (prašek s stresanjem pade s tkanine).

Alkoholni kis ohranja žive barve in belo bolj belo

Z uporabo alkoholnega kisa namesto mehčalca boste žive barve ohranili ter hkrati pri belih oblačilih odpravili porumenelost.

Poleg alkoholnega kisa lahko dodate tudi sodo bikarbono

Soda bikarbona pomaga uravnavati pH vrednost v vodi pralnega stroja. Ta preprečuje, da bi bila voda preveč trda ali preveč alkalna. Dodajte polovico skodelice sode bikarbone na en pralni stroj perila in s tem bo detergent deloval učinkoviteje in bolje odstranil bakterije iz oblačil.

Prejšnji članekKakšno naj bo ležišče za starejše
Naslednji članekSTRUCTA – Popolna streha za vašo hišo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.