Kakšna naj bo spalnica?

bedroom, interior design, 3d rendered
Photo by tungnguyen0905 on Pixabay

Čeprav v njej preživljamo načeloma malo časa – oziroma, tudi, ko ga, večinoma v njej počivamo, naj bo spalnica taka, da se boste v njej dobro počutili.

  • Ni treba, da gre za velik prostor, a nikakor ni dobro, če se v njej počutite utesnjeno.
  • Spalnica naj bo namenjena le spanju, pisarno pa, če imate možnost, prestavite drugam.
  • Če je le mogoče, naj bo orientirana na vzhod, da vas prebudi naravna svetloba.
  • Zagotovljena naj bo prehodnost okoli postelje, na poti naj bo čim manj ovir. V primeru poškodbe ali v starosti je težko plezati preko ene strani postelje na drugo ali se ogibati policam, omaricam ipd.
  • Višina postelje naj bo takšna, da brez težav sedete na rob, saj boste sicer že ob manjši poškodbi s težavo legli nanjo in vstali.

Kopalnica v spalnici: da ali ne?

Čeprav zveni praktično, deluje kot luksuzni dodatek in je v skladu z današnjimi trendi, ni najbolj optimalna rešitev. Vlažno okolje ni primerno za spanje, ob morebitnem razvoju plesni pa je škodljivo za dihalni sistem. Prav tako je več neugodnosti ob morebitni sanaciji vodovodnih težav.

Garderoba v spalnici: da ali ne?

Garderobna omara je nekakšen standard vsake spalnice. Če vam možnosti dopuščajo, garderobo prestavite v manjši ločen prostor. Razlog je v izkoristku prostora. Ureditev garderobne sobe omogoča, da tam shranite več stvari, kot bi jih v klasičnih omarah v spalnici. Če možnosti za izdelavo garderobne sobe nimate, v spalnico postavite omare, ki segajo čim više do stropa, da prostor dodobra izkoristite. Vsebujejo naj različne elemente: obešalni drog, police, predale ali košare. Tako boste lahko oblačila ustrezno razporedili in organizirali.

Preproga in zavese

Če si omislite preprogo in zavese, vzemite v zakup, da vas čaka nekaj več dela s čiščenjem. Preprogo je treba redno sesati, zavese pa na dovolj kratke intervali prati, da se izognete kopičenju prahu in umazanije.

Imajo pa tkanine tudi določene prednosti: manj odmevanja, občutek topline in mehkobe, udobja, preproga pa je lahko v pritličnih stanovanjih tudi dober toplotni izolator. Če lahko, izberite naravne tkanine kot sta lan in bombaž.

Dekorativni elementi v spalnici

Nikar ne pretiravajte z okrasjem. Na okraskih se po prvotnem navdušenju začne le še nabirati prah, kar pa je obremenjujoče za zdravje.

Spalnica naj bo vaš kotiček za sprostitev. Naj bo prostor, kjer si oddahnete od vsakdanjega stresa in v miru zaspite ter naberete novih moči za premagovanje izzivov, ki vam jih na pot prinaša življenje.

Kaj pa osvetlitev?

V spalnici načeloma ne potrebujete močne svetlobe. Izberite ambientalno osvetlitev, ki vas bo pomirjala, hkrati pa ne pozabite na bralne svetilke (svetila z usmerjeno svetlobo), ki bodo nudile svetlobo tistemu, ki jo rabi, tistega, ki si želi spanca, pa ne bodo premočno ovirale.

Ambientalna svetloba je primerna tudi za primer nočnega vstajanja Odlična rešitev so led trakovi, pri katerih lahko izberete odtenek po želji, luči s funkcijo zatemnitve in izbire hladne/tople svetlobe.  Dobro pa je osvetliti tudi notranjost omare, saj tako ob jemanju stvari iz mora ne boste prebudili partnerja/-ke.

PREBERITE VEČ: Kako postaviti posteljo po feng shiui?

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekVarčevanje z energijo – izolacija objekta je vedno prvi korak!
Naslednji članekCitroën z novim logotipom in sloganom
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.