Kako učinkovito odstranti vodni kamen in preprečiti nastanek vodnega kamna

vodni kamen na pipi
Foto: RobsonPL iz iStock

Vodni kamen je pravzaprav kopičenje mineralov, ki se lahko pojavi na številnih površinah doma: na umivalniku, pipi, pultih, v straniščni školjki, ceveh, strojih … in je posledica trde vode.

V prvi vrsti vodni kamen ni estetski, lahko pa povzroči tudi poškodbe naprav in vodovodnih napeljav. Tukaj je nekaj nasvetov za preprečevanje in odstranjevanje vodnega kamna v vašem domu.

Preprečevanje vodnega kamna:

  • Namestite mehčalec vode: Mehčalci vode delujejo tako, da odstranijo minerale, ki povzročajo nabiranje vodnega kamna. So pravzprav edini način, da iz vode odstranimo vodni kamen ter zagotovimo pitno mehko vodo. Hkrati na ta način poskrbimo za zaščito sanitarnih armatur in naprav ter preprečimo morebitne poškodbe, ki jih povzroča trda voda.
  • Uporabite zaviralec vodnega kamna: Te izdelke lahko dodate svoji vodi, da preprečite nabiranje vodnega kamna (recimo ob uorabi visokotlačnega čistilca tako preprečite nbiranje vodnega kamna).
  • Redno čistite: Redno čiščenje lahko pomaga odstraniti vodni kamen, še preden se nabere.

Odstranjevanje vodnega kamna:

  • Uporabite sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna: izdelki za odstranjevanje vodnega kamna so posebej zasnovani za odstranjevanje vodnega kamna. Uporabite jih lahko na napravah, vodovodnih napeljavah in celo v glavi prhe.
  • Limonin sok ali beli kis: Za odstranjevanje vodnega kamna lahko uporabite tako limonin sok kot beli kis. Preprosto nanesite sok ali kis na prizadeto mesto in pustite stati nekaj ur, nato pa ga zdrgnite s krtačo in sperite.
  • Pasta iz sode bikarbone: sodo bikarbono lahko uporabite tudi za odstranjevanje vodnega kamna. Zmešajte ga z malo vode, da dobite pasto, nato pa s pasto in krtačo zdrgnite prizadeto mesto. Izperite z vodo.

Skratka, preprečevanje nabiranja vodnega kamna je najboljši način, da ohranite svoj dom brez nabiranja mineralov. Če pa vodni kamen že imate, ga lahko odstranite na več načinov, vključno z uporabo izdelkov za odstranjevanje vodnega kamna, limoninega soka ali belega kisa in sode bikarbone.

Z rednim čiščenjem in vzdrževanjem lahko ohranite svoj dom brez vodnega kamna, vaše naprave in vodovodne napeljave pa v dobrem stanju.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKateri so najbolj priljubljeni okusi vroče čokolade na svetu?
Naslednji članekTrendi kopalnic 2023
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.