Kako izbrati pravo vinsko vitrino?

Izbira vinske vitrine
Izbira vinske vitrine

Biti poznavalec vin so sanje marsikoga, a le redki imajo voljo in željo, da to tudi postanejo. Vsi tako ne postanejo someljeji (sommelier), a to naj vas ne ustavi pri želji, da bi radi poznali svoje vino. Da pa bi to najlažje postali, boste potrebovali vinsko vitrino, v kateri boste shranjevali svoje priljubljene vrste vina. Sestavili smo seznam nasvetov za izbiro prave vinske vitrine, ki vam bo pomagala postati strokovnjak za vino. Če vam to ne bi uspelo, pa lahko še vedno postanete vinska kraljica.

Prostor

Zelo pomembno je razmisliti, koliko prostora bi namenili vinski vitrini in koliko ga dejansko potrebujemo. Velika razlika se pojavi ali boste vitrino postavili že v opremljen prostor ali pa je vitrina del vašega prvotnega načrta opremljenosti prostora. Tu boljšega nasveta kot merjenje in izbira pravzaprav ni. Verjamemo v vas, da boste izbrali ponudbi in prostoru primerno.

Temperatura

Obe sorti vina, rdeča ali bela, naj se shranjujeta med 7 in 12 stopinj Celzija. Seveda se vse razlikuje tudi od vina do vina, na kar moramo biti pozorni. Večina kuhinjskih hladilnikov ima okoli 2 stopinji Celzija, kar je absolutno premalo, da bi vino v njih shranjevali dlje časa in ohranili isto kvaliteto. Še bolj pa se spremeni temperatura serviranja vin in tu se velikokrat »zatakne«.

Mala vinska vitrina
Mala vinska vitrina

Bela vina se po navadi ponudijo ohlajena, rdeča pa malenkost toplejša. In ravno zato je pametno izbrati vitrino z vsaj dvema ločenima conama. Ena bo za shranjevanje, druga pa za serviranje. Če izberemo še tretjo, jo lahko določimo za shranjevanje določene vrste vina. Večina vitrin pa ima dve možnosti ohlajanja in to sta kompresorska ali termoelektrična vitrina.

  • Kompresorska vitrina je tradicionalna vitrina, ki je velikokrat malce glasnejša in spomni na kuhinjski hladilnik
  • Termoelektrična vitrina deluje na principu ventilatorjev in električnih impulzov, ki potujejo po ploščicah. So tišje kot kompresorske, a se zgodi, da z vibracijami vplivajo na vsebino steklenic.

Dodatki

Tako kot vse ostale izdelke lahko tudi vinsko vitrino izberete s precej dodatki. Možnost LED osvetljave, digitalni prikaz temperature, senzorji, alarmi, ključavnice in še kaj drugega. Medtem, ko je nekaj dodatkov bolj kot ne obveza, so tudi nekateri, ki le dvignejo ceno izdelku in ne predstavljajo bistvenega pomena. Več dodatkov kot bo imela vaša vitrina, dražja bo in na to je vsekakor treba misliti ob nakupu.

Proračun

Vinske vitrine so na voljo že od 70 € dalje, a je vse odvisno od velikosti, dodatkov, materiala in še česa. Vitrino za dvanajst buteljk lahko kupite že za 120-170 €. Brez težav pa lahko cena vitrine naraste tudi tja med tisočake.

  • 70 € – 500 € – preproste vinske vitrine s prostoroma za do najmanj 12 steklenic,
  • 500 € – 1000 € – samostoječe ali vgradne vitrine s prostornino do približno 50 steklenic,
  • 1000€ – 1500€ – samostoječe in vgradne vitrine z večjo prostornino ali manjše prostornine z nekaj dodatki, a razmeroma slabše kvalitete,
  • 1500€ in naprej – vitrine najboljših kakovosti, dodatkov z veliko prostornine (preko 100 steklenic).

Z dobro vinsko vitrino lahko tudi vi postanete tako dober preizkuševalec kot možakar na spodnjem posnetku.

Jurij Zrnec - Preizkuševalec vin

Prejšnji članekSamsung predstavil najnovejše HVAC inovacije in vizijo za novi svet
Naslednji članekDvižna miza kot eliksir za daljše življenje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.