Kako izboljšati izolativnost oken: 10 nasvetov za energetsko učinkovit dom

Young man wearing overalls sealing cracks between window and trim using waterproof silicone caulk on the balcony.
Foto: lithiumcloud iz iStock

Izolativnost oken je eden izmed ključnih elementov pri ohranjanju toplote v prostoru, kar lahko pomembno vpliva na udobje in energetsko učinkovitost vašega doma. Skozi okna namreč lahko uhaja obrišnji del toplote, s tem pa se le višajo stroški ogrevanja. V tem članku bomo pregledali osnovne značilnosti izolativnosti oken in kako jih lahko izboljšate.

Kaj je izolativnost oken?

Izolativnost oken se nanaša na sposobnost oken, da zadržijo toploto znotraj prostora in preprečijo izgubo toplote skozi okno. Z drugimi besedami, boljša kot je izolativnost oken, manj energije bo potrebne za ogrevanje prostora in s tem boste prihranili denar ter zmanjšali vpliv vašega doma na okolje.

Kako se meri izolativnost oken?

Izolativnost oken se meri s koeficientom toplotne prehodnosti (U-vrednost), ki označuje količino toplote, ki prehaja skozi okno na kvadratni meter površine na uro pri temperaturni razliki enega kelvina med notranjostjo in zunanjostjo oken. Nižja kot je U-vrednost, boljša je izolativnost oken.

Preberi več: Več o izolativnosti oken in kaj pomenijo oznake Uf, Uw, Ug in ¥g, smo pisali TUKAJ.

Kako izboljšati izolativnost oken?

  1. Namestite dvoslojna ali troslojna okna

Dvo- ali troslojna okna imajo dva ali tri sloje stekla, med katerimi je zrak ali plin. Ta sloj zraka ali plina služi kot izolator in preprečuje izgubo toplote. Ta vrsta oken ima običajno nižjo U-vrednost kot enojna okna.

  1. Uporabite izolacijske trakove

Izolacijski trakovi so lahko koristni pri preprečevanju izgube toplote skozi okvirje oken. Trakovi so lahko narejeni iz različnih materialov, kot so guma, pena ali samolepilni trakovi, ki jih nalepite na okvir okna.

  1. Namestite tesnila

Tesnila so lahko koristna pri preprečevanju vdora hladnega zraka skozi razpoke ali reže v okvirju oken. Tesnila lahko nanesete sami ali pa jih namesti strokovnjak.

  1. Izberite kakovostna okna

Kakovostna okna so lahko koristna pri izboljšanju izolativnosti oken. Izberite okna z nizko U-vrednostjo, ki so izdelana iz kakovostnih materialov in imajo dobro tesnjenje.

  1. Namestite senčila

Senčila, kot so žaluzije, rolete ali zavese, lahko pomagajo pri ohranjanju toplote v prostoru. Namestite senčila na okna in jih zaprite ponoči.

Preberi več: Prednosti in slabosti notranjih oziroma zunanjih senčil smo opisali tukaj.

  1. Namestite dodatne plasti

V nekaterih primerih lahko namestite dodatne plasti stekla, da izboljšate izolativnost oken. To lahko storite tako, da namestite folijo na notranjo stran stekla ali pa dodate drugo steklo na zunanji strani.

  1. Izbira barve okenskih okvirjev

Barva okenskih okvirjev lahko vpliva na izolativnost oken. Temnejše barve lahko absorbirajo več sončne energije, kar lahko pozimi pomaga pri ogrevanju prostora, vendar lahko poleti povzročijo pregrevanje prostora.

  1. Redno vzdržujte okna

Redno vzdrževanje oken lahko pomaga pri ohranjanju njihove izolativnosti. To vključuje čiščenje okvirjev in stekel ter preverjanje tesnil in izolacije.

Triki za bleščeče čista okna

  1. Uporabljajte zavese in preproge

Zavese in preproge lahko pomagajo zadrževati toploto v prostoru in zmanjšati izgubo toplote skozi okna. Namestite debele zavese in preproge v prostorih, ki so bolj izpostavljeni mrazu.

  1. Uporabljajte sončno energijo

Sončna energija lahko pomaga pri ogrevanju prostora skozi okna, zato poskrbite, da stekla niso prekrita z zavesami ali senčili ves dan.

Izolativnost oken je ključnega pomena za energetsko učinkovitost vašega doma in udobje v njem. Obstaja več načinov, kako lahko izboljšate izolativnost oken, z upoštevanjem zgornjihj nasvetov pa lahko znatno izboljšate izolativnost oken in zmanjšate stroške ogrevanja ter hkrati prispevate k ohranjanju okolja.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članek10 korakov za ureditev doma po feng shuju
Naslednji članekNovost v ponudbi Ytong hiš – Xella gradbene storitve
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.