Katera senčila izbrati

S senčili v osnovi poskrbimo, da se preko velikih steklenih površin poleti prostori pretirano ne pregrevajo, pozimi pa ne prekomerno ohlajajo. Univerzalnega nasveta, katero zunanje senčilo je najboljša izbira, ni. Ko se odločate za nakup, morate razmisliti, kaj z njimi pravzaprav želite doseči.

Kam se nameščajo

Medtem ko na oknih, ki so obrnjena na severno stran, namestitev ni tako nujna z vidika ohranjanja hlada v domu, je namestitev priporočljiva na steklenih površinah, orientiranih proti jugu, vzhodu in zahodu. Četudi pozimi komaj čakate, da se v steklo uprejo sončni žarki, utegne biti to v toplejšem delu leta prava nočna mora. Pri tem, ali izbrati notranja ali zunanja senčila, je treba upoštevati tudi pravila, ki veljajo za določen objekt – v stanovanjskem bloku, recimo, naj bi bila tako senčila kot drugo stavbno pohištvo, čim bolj enotni. Po drugi strani je pri stavbah, ki so pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine, upoštevati tudi te smernice glede možnosti namestitve senčil.

Če razporedimo po pomembnosti, je senčenje poleti pomembno za okna, orientirana po naslednjem vrstnem redu: zahod, vzhod in jug.

Pozimi je vrstni red rahlo obrnjen: jug, zahod, vzhod.

Katero senčilo naj izberem?

Senčila se namestijo lahko na zunanjo ali notranjo stran okna.

Notranja senčila so v primerjavi z zunanjimi običajno cenejša. Prednost notranjih senčil je načeloma preprosta namestitev in preprosto vzdrževanje. Navadno so notranja senčila ali aluminijasta ali iz lesenih lamel, včasih tudi tekstilna. Prednost je tudi v visoki stopnji prilagodljivosti željam uporabnika in glede na posebnost oblike oken.

Zunanja senčila so nekoliko dražja od notranjih, a so dobra za toplotno in zvočno izolacijo. Okna tudi ščitijo pred vremenskimi vplivi in nudijo boljšo protivlomno zaščito in močneje temnijo. Imajo tudi pomembno estetsko funkcijo, saj močno vplivajo na zunanji izgled objekta.

Najboljši izkoristek dosežemo z namestitvijo zunanjih senčil, saj ustavljajo sončne žarke, še preden pridejo do stekla in s tem do našega doma. Notranje žaluzije so manj učinkovite od zunanjih, klasične zavese so še manj učinkovite in so priporočljive le za senčenje manj izpostavljenih oken in za doseganje estetskega učinka. Razni ‘štrleči’ elementi so uporabni za senčenje oken, obrnjenih na jug, kjer je sonce preko dneva višje na nebu, medtem ko bo tako senčilo na vzhodu ali zahodu, ker je sonce zjutraj ali zvečer v nižji legi, manj učinkovito.

Zakaj senčila?

V osnovi so naloge senčil naslednje:
– zagotavljanje udobja,
– nižanje porabe energije, potrebne za hlajenje ali ogrevanje,
– zaščita stekel pred zunanjimi vplivi,
– toplotna in zvočna izolacija
– večja varnost,
– estetska.

Pestra izbira

Notranja senčila

Notranje žaluzije
Notranje žaluzije so dobra izbira za delovno sobo, saj omogočajo usmerjanje svetlobe.

Ob upoštevanju vidika preprostosti uporabe in izvedbe ter možnost prilagajanja oskrbi z energijo, so nastavljive žaluzije dobra izbira. Omejitev je ta, da ne temnijo 100-odstotno, a so še vedno dobra zaščita pred radovednimi sosedi.

Notranje žaluzije so, če je naš namen ‘skriti se’ pred radovedneži, boljša izbira kot recimo zavese. So odlična izbira za recimo študijsko oziroma otroško sobo, saj omogočajo usmerjanje svetlobe.

Kompromis bi lahko bile lamele, ki bolje zaustavljajo toploto in bolje temnijo.

Panelne zavese so priljubljene, saj dajejo prostoru novo dimenzijo, pridih elegance in unikatnosti predvsem zaradi ravnih linij. Njihova vloga je v glavnem estetska. Za vzdrževanje so načeloma preproste, mogoče jih je prilagajati prostoru – izbiramo med širinami in dolžinami različnih dimenzij, število panelov izbiramo sami. Prednost je, da lahko izbiramo med najrazličnejšimi vzorci platen in tako poskrbimo za zares edinstven videz prostora. Velikokrat se jih kombinira z notranjimi roloji. Uporabi se jih lahko za senčenje oken, panoramskih stekel in kot pregradne stene.

Plise je dekorativno notranje senčilo. Izdelano je iz finega gubanega platna. Poleg tega, da je dekorativen dodatek, omogoča zasenčitev, ne nudi pa dobre toplotne izolacije. Od tega, kako prosojno je blago, iz katerega je plise izdelan, je odvisno, kako dobro nas bo ščitil pred svetlobo in toploto. Za senčenje oken, orientiranih na južno stran, lahko uporabimo pliseje iz materialov, ki so na eni strani metalizirani in tako odbijajo sončne žarke ter bolje ščitijo pred pregrevanje.

Notranje zavese naj bodo res zadnja možnost, saj imajo v osnovi le estetsko funkcijo. Razen, če so izdelane iz debele tkanine, ne nudijo dobre zatemnitve, ne zagotavljajo pa niti prihranka energije.  Toplota, ki prehaja že skozi okno, prehaja tudi skozi notranje senčilo.

Zunanja senčila

Za protivlomno zaščito si lahko omislite protivlomne in protivetrne žaluzije, ki so brez vrvice in delujejo na motorni pogon. Odlično zaščito nudijo tudi polkna z gibljivimi lamelami, kar omogoča usmerjanje svetlobe, z njimi pa je mogoče ustvariti tudi skoraj popolno temo. .

Med zunanjimi so bile nekoč izjemno priljubljene rolete, a zdaj prednjačijo zunanje žaluzije. So tudi veliko bolj trpežne in odporne na mehanske poškodbe kot nekoč in ustvarjajo poseben videz stavbe.

Še vedno so za zvočno in toplotno izolacijo boljše rolete, še posebej, če so polnjene z izolacijsko peno. Rolete, ki jih lahko upravljate ročno ali na elektriko, so primerne tudi, če doma potrebujemo popolno temo, medtem ko to z zunanjimi žaluzijami ni mogoče. Je pa to hkrati tudi njihova slabost, saj jih podnevi ne moremo uporabljati za rahlo senčenje. Za ta namen so zunanje žaluzije veliko primernejše. Pogosto se zaradi možnosti rahlejše zatemnitve v kombinaciji z roletami uporabniki odločajo še za namestitev komarnikov.

Za senčenje teras, balkonov, zimskih vrtov, so vse bolj priljubljena sončna jadra. Ustvarjajo sodoben videz in nudijo dobro zaščito pred soncem na terasi, dvorišču, vrtu. Obstajajo jadra različnih velikosti in barv in jih je mogoče prilagajati izgledu stavbe ali izbrati takšna, da izstopajo in dajejo poseben videz. Primerna so za uporabo v zasebne, javne ali poslovne namene. Lahko se jih napne, obstajajo pa tudi navijalna jadra, ki so odporna na veter in dež ter nudijo visoko UV zaščito.

Pred pogledi mimoidočih se lahko zaščitimo tudi z uporabo posebnih zaščitnih folij za stekla. Nekatere uspešno preprečujejo poglede v dom, ob tem pa omogočajo normalen pogled ven iz objekta.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako do vrtička kar v stanovanju?
Naslednji članekTako preprosto je očistiti aparate iz nerjavečega jekla

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.