Idealna šoba za šolarja

Šolarji potrebujejo svoj kotiček za učenje, prav tako pa tudi za počitek, igro. Hkrati potrebujejo tudi prostor za shranjevanje oblačil in šolskih potrebščin.

Seveda vsak starš otroško sobo ureja po svojih zmožnostih. Prilagoditi se je treba prostoru in financam, ki jih imamo na razpolago za ureditev. Vseeno pa poglejmo, kaj glede ureditve otroške sobe pravijo standardi in smernice.

Otrokove želje se spreminjajo iz dneva v dan, zato pri urejanju sicer upoštevajte želje, a opremite tako, da bo soba aktualna dalj časa. Dva pomembna napotka:
– izberite pohištvo nevtralnih barv,
– pohištvo, ki ‘raste’ z otrokom, je prednost.

Barva sobe

Enkrat so v modi živopisne sobi, drugič sobe zamolklih barv in odtenkov. Ne prvi ne drugi ekstrem ni dober za otroka. Soba naj bo svetla, otrokovim željam pa jo prilagodite z raznimi dodatki. Če je soba večja, naj bodo barve v glavnem v kotičku, namenjenem zabavi, medtem ko naj bo del, kjer bosta pisalna miza in postelja bolj umirjen. Najprimernejše barve so bela in nežni odtenki drugih barv.

white window blinds near table
Photo by Sven Brandsma on Unsplash

Kam postaviti pisalno mizo?

Pisalno mizo, če je le mogoče, postavite čim bliže viru naravne svetlobe. Osvetljena naj bo s prednje strani. Če bo svetloba prihajala izza hrbta šolarja, bo na delovno površino metal senco.

Če je otrok desničar, je ustrezna osvetlitev s (prednje) leve strani, če je levičar, pa s (prednje) desne strani.

Centralna osvetlitev sobe je sicer v redu, a je za oči veliko boljše, če delovno površino dodatno osvetlimo. Dodatna osvetlitev delovne površine bo koristna med opravljanjem domačih nalog in učenjem v večernem času oziroma predvsem tedaj, ko so dnevi krajši.

Kako velika naj bo miza?

Če je soba premajhna, se bomo seveda prilagodili razmeram, sicer pa veljajo naslednje dimenzije:
– dolžina: 140-160 cm,
– širina: 70-90 cm,
– višina: za osebe med 145-165 cm naj bo 69-73 cm, osebe med 165-185 cm pa 74-78 cm,
– če je na mizi računalnik, naj bo razdalja med ekranom in otrokovimi očmi 60-70 cm.

V nižjih razredih sicer ni potrebe po tako veliki mizi, a če pohištva nimamo namena menjati vsakih nekaj let, je dobro že v osnovi v sobo postaviti pisalno mizo ustrezne velikosti.

Shranjevanje

Najbolj praktično je, če je pod mizo predalnik, v katerega šolar lahko pospravi šolske potrebščine. Čudovita izbira so predalniki na koleščkih, ki jih lahko pospravimo pod pisalno mizo. Za pospravljanje zvezkov in knjig naj ima šolar na voljo dovolj polic. Če za police ni prostora nad pisalno mizo, lahko izkoristite v ta namen tudi prostor pod mizo.

Ne pozabite na lončke za pisala. Tudi ta je treba nekam popraviti. Da pisala ne bi zavzemala preveč prostora na mizi, je ena izmed ugodnih rešitev ta, da na steno pritrdimo držalo, na katero preprosto obesimo lončke za pisala.

otroška soba
Photo by Jeff Sheldon on Unsplash

Stol naj bo primeren

Moderni stoli so sicer lepi, a ne nujno tudi primerni za šolarja. Stol naj bo z naslonjalom, ergonomsko oblikovan, z nasloni za roke. Po višini prilagodljivi stoli so odlična izbira. Pri previsokem stolu bi moral šolar sklanjati glavo, pri nizkem pa bo verjetno sedel tako, da bo pod zadnjico podlagal noge, kar vodi do nepravilne drže in potencialno do bolečin.

Kaj pa postelja?

Kakovostno ležišče je pogoj za zdrav razvoj otroka in miren spanec. Dimenzijo postelje prilagodite prostoru in otroku, sicer pa jo postavite v kotiček, kjer se bo otrok počutil varnega in se bo lahko umiril.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekVsestranska uporaba mila
Naslednji članekDomača kinodvorana, kako pristopiti k ustvarjanju
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.