Nasveti za črno kuhinjo

Črne kuhinje so vse bolj priljubljene, prav tako črni kuhinjski elementi
Črne kuhinje so vse bolj priljubljene, prav tako črni kuhinjski elementi

Črne kuhinje so v zadnjih letih vse bolj priljubljene. Črni elementi, črni pripomočki in črna tla ali stena. Vsa kuhinja v črnem ali le nekateri deli nje? V prispevku smo pripravili nekaj nasvetov, ki jih je pametno upoštevati, če se odločate za nakup črne kuhinje. Kuhinja je v današnjem času postala osrednji prostor v domu, zato si ob njenem opremljanju vzemite dovolj časa za razmislek in izbiro. Ali bo prostor deloval temačen, če bo kuhinja črna? Je čiščenje črne kuhinje težje? Kaj, če bi črne elemente pomešali s svetlejšimi?

Kako velika bo vaša črna kuhinja?

Velikost prostora, kjer bo kuhinja, igra pomembno vlogo pri izbiri barve. Črna barva je brez dvoma barva, ki jo je vredno izbrati in se je nikakor ni treba izogibati. Vseeno pa je treba vedeti, da ni najboljša izbira, če želite prostor navidezno povečati. Črna kuhinja v manjšem prostoru bo vizualno zmanjšala prostor, če ste se odločili za povsem črno barvo. V kolikor boste črne elemente mešali s svetlejšimi, potem bi lahko bil učinek celo optično povečanje prostora.

Črne kuhinjske omarice

Kakšen odtenek črne izbrati? Kateri material kuhinjskih omaric izbrati? Izbrati visoki sijaj ali mat kuhinjske omarice? Prav visoki sijaj lahko močno vpliva na odbijanje svetlobe in torej vpliva na to, kako svetel bo deloval prostor. Odbijanje svetlobe vsekakor pripomore pri osvetlitvi prostora in vizualnemu povečanju le tega.

Črna kuhinja bo najlepše izpadla v kombinaciji z belo barvo ali naravnimi elementi
Črna kuhinja bo najlepše izpadla v kombinaciji z belo barvo ali naravnimi elementi

Črni kuhinjski elementi

Hladilnik, mikrovalovna pečica, štedilnik, pečica, kavni aparati, toaster in drugi kuhinjski aparati se morajo ujemati s celotnim prostorom. Če to včasih ni bilo pomembno, je zdaj to mnogim izjemno pomembno. K sreči večina trgovin ponuja te aparate tudi v črni barvi, kar močno olajša celoten postopek izbire. Lahko se odločite tudi za svetle ali celo bele elemente, ki popestrijo videz kuhinje.

Bo v črni kuhinji tudi črn pult?

Črna barva kuhinje lahko daje nekakšen industrijski videz. Odlična izbira za kombiniranje s črnimi kuhinjskimi elementi je pult iz naravnih materialov. Lahko gre za črn naravni kamen ali pa pult iz naravnega lesa. S tem boste poskrbeli za čudovito kombinacijo in uravnoteženost vaše kuhinje. Črno bela kombinacija ali kombinacije črne barve in rjavega lesa sta hkrati tudi najbolj pogosti izbiri.

Bi črne elemente v kuhinji pomešali s svetlejšimi
Bi črne elemente v kuhinji pomešali s svetlejšimi

Osvetlitev črne kuhinje

Glavni razlog, zakaj se ne pogosteje odločamo za črne kuhinje, je svetloba. Nekoliko smo jo že omenili pri prvem nasvetu, a tokrat je govora o osvetlitvi prostora z lučmi in naravno svetlobo. Kuhinja mora biti svetla oziroma imeti dovolj svetlobe, da v njej lahko ustvarjamo. Viseče luči ali svetila pod elementi so odlična izbira za kuhinjo. S črnimi kuhinjskimi omaricami lahko izberete tudi belo notranjost in steklen sprednji del, kar vam omogoča vpogled v notranjost omaric. Lahko pa se odločite za odprt način kuhinje, ki sega v jedilnico ali celo dnevno sobo in vam s tem olajša vprašanje svetlobe.

Čiščenje črne kuhinje

Eleganca črne kuhinje je nenadomestljiva, o tem ni dvoma. A za želeno raven elegance, mora biti kuhinja čista. Čiščenje črne kuhinje ni tako različno od čiščenja drugih barv kuhinj, je pa odvisno od zaključnega materiala te priljubljene črne barve. Preverite, kako se čisti material in obenem tudi vzdržuje. Kuhinja mora biti čista, da je lepa.

Nasvete za črne kuhinje lahko poiščete tudi pri proizvajalcih in prodajalcih kuhinj ter notranjih oblikovalcih ali arhitektih
Nasvete za črne kuhinje lahko poiščete tudi pri proizvajalcih in prodajalcih kuhinj ter notranjih oblikovalcih ali arhitektih
Prejšnji članekKaj je UeNaročanje in kako deluje, ko deluje?
Naslednji članekJe prostor brez oken lahko soba?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.