10 hitrih nasvetov za izboljšanje doma

Preurejanje prostorov je lahko ena izmed rešitev za izboljšanje kakovosti bivanja
Preurejanje prostorov je lahko ena izmed rešitev za izboljšanje kakovosti bivanja

Zato, da izboljšamo svoj dom ne rabimo velikega proračuna in načrtov. Vse, kar rabimo je čas in nekaj volje za ta opravila in naloge. Pomembno je, da živite v domu, kjer uživate, ste sproščeni in veseli. Za to potrebujete le deset popravkov, ki bodo izboljšali kakovost vašega doma in življenja.

Če se nekaterih od nasvetov že držite, potem ste na dobri poti. Če pa teh opravkov ni na vašem urniku meseca, bi bilo pametno, da o tem razmislite. Prinašajo ogromno pozitivnih rezultatov, ki jih lahko prenesete na druge člane družine.

Sezonsko čiščenje

S tem ne mislimo na čiščenje polic, omar in podobnega, ker morate to početi redno. Mislimo na sezonsko čiščenje oblačil in drugih stvari (declutter). Na prvi pogled se zdi kot zelo naporen in obremenjujoč opravek, kar pa ne drži. Preverite predale, police omar, mize in druge skrite kotičke. Vprašajte se, če stvar redno uporabljate ali pa ima za vas neko sentimentalno vrednost. Če je odgovor na oboje “ne”, potem stran z njo. Ne stran, ampak v dobrodelne namene.

Eksperimentirajte s postavitvijo

Nova postavitev pohištva v sobi lahko vanjo prinese novo življenje. Postavite se med vhodna vrata in preverite vsako sobo. Bi kaj postavili drugače? Ena izmed možnosti preurejanja dnevne sobe je ta, da stole in sedežno obrnete tako, da boste ob družinskem večeru gledali drug drugega in ne v televizijo. Možnosti preurajanja sob je veliko, a dva najbolj izstopata. Bodoči načrt sobe narišite na list ali v program, ki vam omogoča 3D ogled. Druga možnost pa je bolj eksperimentalna. Pohištvo začnite premikati kot se vam zdi.

Vsak prostor naj ima namen

Imate v svojem domu nek prostor, za katerega ne najdete funkcije? Niste edini. Sprehodite se po sobah in iščite namene, ki vam jih določene sobe in prostori ponujajo. Za jesti, za branje, za kuhanje, za delo in podobno. S tem, ko boste določili namen vsakemu prostoru in sobi se boste znebili tako imenovanih »mrtvih con« v vašem domu. To so prostori, ki nimajo namena in so tam popolnoma brezveze, če smo natančni. Razmislite o sobi za goste, ki nikoli ni pridejo. Bi lahko bil to vaš kotiček za sprostitev? Možnosti je veliko.

Preuredite police

Ta korak nekako sovpada s prvim, saj boste med preurejanjem polic zagotovo našli nekaj predmetov, ki jih ne potrebujete več. Urejanje polic je edinstven način s katerim lahko prikažete svojo osebnost in stil. Je tisti čas, ko se lahko popolnoma izgubite v ustvarjanju, brez hujšega napora. Med urejanjem pa boste naleteli na slike in predmete, ki vas lahko vrnejo v čudovite spomine.

Preurejanje polic vam bo vzbudilo pozabljene spomine

Preurejanje polic vam bo vzbudilo pozabljene spomine

Uporabite, kar imate

Neverjetno je, kaj vse lahko storite s tistimi predmeti, ki jih že imate doma. Pri njihovi ponovni uporabi bodite inovativni in ustvarjalni. Če imate kje v domovanju spravljene vaze, okraske, slike ali kaj podobnega, naj ne počivajo v kotu. Postavite jih na vidno mesto.

Osredotočite se na vzdušje, ne estetiko

Mnogi se strinjajo, da je cilj doma ta, da predstavlja prostor sreče in sprostitve. K temu pripomore več dejavnikov, ki niso le videz prostorov. Eden izmed dejavnikov je vonj, ki vas bo vedno spomnil na lepe trenutke in vzbudil spomine. To lahko vzpostavite z dišečimi svečami, palčkami ali dišavami v stilu posušenih zelišč. Drugi dejavnik pa je akustika, ki jo marsikdaj pozabimo. Če vaši koraki močno odmevajo po sobah, lahko na tla položite preprogo, ki bo absorbirala topotanje korakov.

Prinesite naravo v vaš dom

Obstaja nič koliko študij, ki so prišle do spoznanja, da narava v domu zmanjšuje stres in napetost. Brez porabljanja denarja lahko iz bližnjega parka ali gozda prinesete cvetlice, vejice, travo in še mnogo drugih naravnih izdelkov. Lahko pa se odločite za rože iz cvetličarne in s tem polepšate svoj dom, hkrati pa vanj vnesete mirnost in sproščenost. Hišne rože pa so vseeno stvar, ki bo od vas zahtevala nekaj skrbi in pomoči.

V svoj dom prinesite rože
V svoj dom prinesite rože

Izobesite umetnine

Prava umetnina lahko spremeni prostor. Lahko investirate v nove slike, jih kupite v trgovini ali pa jih naročite pri lokalnih umetnikih. Tu se pojavlja na tisoče možnosti, saj lahko tudi na vrvico s ščipalkami obesite slike, fotografije ali razglednice. Pobrskajte po svoji domišljiji.

Izkoristite svetlobo

Naravna svetloba je bistvena za čudovit dom. Pomaga nam določati dnevni ritem, našo energijo in voljo. Velikokrat nanjo pozabimo in jo želimo nadomestiti z lučmi in umetno svetlobo, a to ni isto. Ni vam potrebno luknjati sten in postavljati oken, čeprav bi lahko, a v mislih imamo manjše spremembe. Zamenjajte temne zavese z bolj prosojnimi in svetlimi. S pomočjo ogledal preusmerite svetlobo tudi v temnejše dele sob.

Svetloba je zelo pomembna za naše počutje
Svetloba je zelo pomembna za naše počutje

Prepustite se domišljiji

Usedite se, sprostite in razmislite o tem, kako bi uredili svoje domovanje, če bi imeli minimalen proračun. Prav minimalizem bo v vas sprožil razmišljanje v smer, kjer še niste bili. Vse se začne z načrtom in mislijo, tudi boljše izkoriščen dom.

Prejšnji članekPoznate hibridne toplotne črpalke?
Naslednji članekManta: hibridni katamaran, ki čisti morje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.